Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Arkipäivää hi-viruksen varjossa:

Etelä-Afrikka taisteluun AIDS:ia vastaan



Etelä-Afrikan terveysministeri Manto Tshabalala-Msimang otti äskettäin vastaan miljoonan naisen vetoomuksen, jossa he vaativat hi-viruksen saaneille naisille mahdollisuutta päästä käyttämään kiisteltyä AZT-lääkettä. Hän torjui kuitenkin tuon vetoomuksen.


- Minun velvollisuuteni on kertoa heille, ettei olemassa ole minkäänlaisia todisteita siitä, että AZT toimisi hi-virusta vastaan.

- Kun Etelä-Afrikassa on ainakin 3,6 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä, on helppo laskea kuinka kalliiksi AZT-hoito tulisi, kun kustannukset henkilöä kohden ovat vuosittain 6 000 randia (6 000 markkaa), ministeri sanoi.

Alunperin syöpälääkkeenä käytettyä AZT:tä on käytetty menestyksekkäästi ennaltaehkäisevänä ja elinaikaa pidentävänä lääkkeenä hiv-tartunnan saaneilla. AZT lykkää itse immuunikatosairauden eli AIDS:n puhkeamista tartunnan saaneilla.

Etelä-Afrikan hallitus on vihdoin ryhtynyt laajalla rintamalla taisteluun AIDS:ia vastaan. Etelä-Afrikka on pitkään ollut AIDS:n vastaisessa taistelussa jäljessä hiv-tartuntojen vaivaamia naapurimaitaan Zimbabwea ja Botswanaa. Zimbabwessa aloitettiin 9-10-vuotiaille koululaisille suunnattu AIDS-kampanja jo vuonna 1993.


Rotusorron syy

Yksi syy myöhäiseen reagointiin on, että hallitus on ollut täystyöllistetty rotusortohallinnon jälkeisten uudistusten toteuttamisessa. Etelä-Afrikassa järjestettiin ensimmäiset kaikille vapaat vaalit huhtikuussa 1994.

- Apartheidin luoma vierastyöläisiin perustunut järjestelmä on suurelta osin vastuussa hiv-tartuntojen leviämiseen, koska rotuerottelu rikkoi perheet.

- Mustat saivat työtä kaivoksissa kaukana kotoa. Siellä he ottivat "uusia tyttöystäviä" tai käyttivät maksullisia naisia, jotka asettuivat työskentelemään kaivosten yhteyteen perustettuihin hökkelikyliin, kertoi hiv-tartunnan saanut Busi Chamane.

Busi kouluttaa nyt seksityöläisiä Lonminin platinakaivoksen ympäristössä Rustenbergissa Pretorian pohjoispuolella. Hän osallistuu Gipa-nimiseen hankkeeseen, jota YK:n kehitysjärjestö UNDP ja Maailman terveysjärjestö WHO tukevat.

Hankkeen tarkoituksena on saada hiv-tartunnan saaneet itse taistelemaan sairautta vastaan. Lonminin kaivoksen kolmessa yksikössä työskentelee yhteensä 16 000 työläistä, koko Etelä-Afrikassa on noin miljoona kaivostyöläistä.

Työläiset asuvat täyteen ahdatuissa parakeissa kaivoksen vieressä. Töiden jälkeen on tavanomaista mennä oluelle ja metsästämään naisia.

- Sillä tavoin hiv levisi täälläkin, kunnes kaivoksen johto 1998 ryhtyi AIDSin vastaiseen taisteluun, kertoo AIDS-koordinaattori Hassan.

- Ensi alkuun ammattiyhdistys vastusti sitä, että jaoimme kondomeja ja annoimme AIDS-valistusta, mutta nyt työläiset valittavat, jos kondomit meidän telineissämme ovat loppu.


Kondomeja käytetään

Hassan arvioi, että noin 18 prosenttia Lonminin kaivostyöläisistä on saanut hiv-tartunnan. Energiaministeriön mukaan jopa 45 prosenttia kaikista kaivostyöläisistä on hiv-positiivisia.

Kuukausittain Lonminin alueella jaetaan 40 000 kondomia. Ne eivät ole ilmaisia, vaan jokaisen palkasta pidätetään pikkusumma.

Niistä 18 seksityöläisestä, jotka työskentelevät Busin kanssa Gipa-projektissa kuusi on hiv-positiivisia.

He levittävät tietoa taudista baareissa, mm. suositussa Marikana Alive`ssa, keskustelemalla kaivosväen kanssa.
- Nykyisin kaikki käyttävät kondomeja, he vakuuttavat.

Naisia on kannustanut mukaan hankkeeseen pieni 300 randin palkka.
- Me tarvitsemme sitä todellakin, sanoo 30-vuotias Nossipho, joka tuli työn toivossa alueelle Transkeista. Hänellä on kaksi lasta kotipuolessa.

29-vuotias Nosi kertoo puolestaan, ettei rahoista jää paljon ylimääräistä sen jälkeen, kun he ovat maksaneet hökkelistään 60 randia vuokraisännälleen, joka on samalla naisten sutenööri.

- Kotona ei tiedetä minkälaista työtä me täällä teemme. Sitä peitellään. Emme ole iloisia siitä, mitä teemme, sanoo Nosi.


Hiljaisuus ja tabu

Kun kaivostyöläinen vierailee kotonaan perheensä parissa hiv-tartunta leviää. Etelä-Afrikassa hiv-tartunnoista ei juurikaan puhuta, asia kielletään tai sitä pidetään tabuna. Miehet eivät kerro mitään vaimoilleen, jotka saavat tartunnan ja jotka välittävät sen tuleville lapsilleen.

- Eteläafrikkalaisia on mm. ollut vaikea saada uskomaan, että hi-virus on todella olemassa. Vasta nyt, kun naapurit ja omaiset alkavat kuolla AIDS:iin, alkaa viesti mennä perille, Busi sanoo.

Kaivostyöläiset jatkavat usein työtään katkeraan loppuun saakka. Vasta kun AIDS on heissä pitkälle kehittynyt, pyytävät he yhtiöltä "vapaata" - ja matkaavat kotiin kuolemaan.

- Jos kierrettä ei pystytä katkaisemaan, on meillä pian pulaa koulutetuista kaivostyöläisistä, tähdentää Hassan. Kulta- ja platinakaivokset ovat Etelä-Afrikalle suurin ulkomaisen valuutan tulolähde.

Kaivostyöläisten lisäksi AIDS:n vastaista kampanjaa levitetään mm. rekkakuskeille, jotka ovatkin suuri riskiryhmä. Kampanjaa viedään myös kouluihin ja koteihin, kirjaimellisesti ovelta ovelle.

Kaikki ponnistelut ovat tarpeen, jotta pahin ennuste ei toteutuisi; 27 prosenttia väestöstä hiv-positiivisia vuonna 2000.


Tietoa hi-viruksesta ja AIDS:sta

AIDS-epidemia puhkesi 1980-luvun alussa ja sen jälkeen noin 50 miljoonaa ihmistä on saanut hiv-tartunnan. Heistä 16 miljoonaa on kuollut. Pelkästään tänä vuonna on uusia hiv-tartuntoja jo 5,6 miljoonaa.

YK:n AIDS-ohjelma, UNAIDS, on julkaissut tilastot kansainvälisen AIDS-päivän aattona. Päivää vietetään 1. joulukuuta.

Eniten tartuntoja on edelleen Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jossa 23 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa naisia ja lapsia, on hiv-positiivisia.

Huomiota kiinnitetään nykyisin myös Aasiaan, jossa arviolta 7 miljoonaa ihmistä on saanut hiv-tartunnan. Aasiassa tartunnat lisääntyvät räjähdysmäisesti, erityisesti runsasväkisissä Intiassa ja Kiinassa.

Myös Itä-Euroopassa kehitys on neljän viime vuoden aikana ollut hyvin huolestuttava. Itä-Euroopan maissa hiv-tartuntojen määrä on lisääntynyt keskimäärin kuusinkertaisesti. Poikkeuksena Ukraina, jossa tartunnat ovat kasvaneet 70-kertaisesti.

Maailmanlaajuisesti yli puolet uusista tartunnoista on alle 25-vuotiailla, heistä suurin osa teinityttöjä.

Lue myös artikkelit:

STT-IA
3.12.1999


Ulkomaat -sivulle