Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ajan suunnassa lyhyesti



Tietoturvaongelmiin herätään, kun tietomurto on jo tapahtunut

Tietokoneet ovat jo lähes itsestäänselvyys kuntien sosiaalitoimistoissa, mutta tietoturvaongelmiin herätään yleensä vasta tietomurron tai virusongelman jälkeen, kun vahinko on jo tapahtunut.

Nopeasti kehittyvä tietosuojalainsäädäntö tarvitsisi tuekseen kehittyneempiä tietoturvaratkaisuja, katsovat tutkijat Perttu Iso-Markku ja Jaakko Kurhila Helsingin yliopistosta. He ovat selvittäneet tietotekniikan käyttöä sosiaalialalla.

Vuosituhannen vaihteen tietotekniikkaongelmat eivät ole myöskään kovasti huolettaneet sosiaalitoimen väkeä. Neljäsosa kyselyyn vastanneiden kuntien sosiaalitoimistoista ei ollut kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.

Tutkijat eivät epäile, että sosiaalitoimistojen toiminta tähän ongelmaan romahtaisi, mutta se kertoo heidän mielestään kuitenkin piittaamattomuudesta ja siitä, että tietoteknologiaan liittyviä asioita ei juuri seurata.

Internetin hyödyntäminen on sosiaalitoimessa vielä tehotonta. Vain harvalla sosiaalitoimella on korkealaatuisia verkkopalveluja. Lähes puolella vastanneista oli kuitenkin jo omat www-sivut valmiina tai tekeillä.

Matkapuhelimet ovat tulleet sosiaalialalle vauhdilla, ja erityisesti niistä hyötyvät kotipalvelun työntekijät.


Sähkön aiheuttamia paloja kaksi kertaa aiemmin tilastoitua enemmän

Suomessa syntyy vuosittain noin 2 000 tulipaloa, joita sähkö tai sähkölaite on ollut aiheuttamassa. Määrä on kaksinkertainen tähänastisiin tilastotietoihin verrattuna.

Tiedot ilmenevät ensimmäisestä suomalaisten sähköpalojen seurantatutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina Helsingissä.

Sähköpalojen määrä on viidennes kaikista tulipaloista. Sähköpaloissa kuolee joka vuosi kymmenisen henkeä ja omaisuusvahingot ovat mittavia.

Yli kuusi kymmenestä sähköpalosta sattuu kotona. Näiden palojen syynä on usein laitteiden väärä käyttö tai huolimattomuus. Seurantatutkimus tehtiin Turvatekniikan keskuksen, pelastusalan ja poliisin yhteistyönä.


Maailmanperintöluetteloon uusi suomalaiskohde

Unescon Maailmanperintöluetteloon hyväksyttiin keskiviikkona viides suomalaiskohde, Sammallahdenmäen muinaisjäännösalue Ala-Satakunnassa.

Vajaan kilometrin mittainen kallioalue sijaitsee Lapin Kivikylässä Rauman itäpuolella. Kalliolla on 33 pronssikautista hautaröykkiötä, ja lisäksi ympäristö on säilyttänyt saaristomaiset piirteensä, todetaan Museoviraston tiedotteessa. Läheinen Saarnijärvi oli vielä pronssikaudella (1 500-500 eKr.) merenlahti.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Maailmanperintölistalle on aiemmin tällä vuosikymmenellä liitetty Vanha Rauma, Suomenlinna, Petäjäveden puukirkko sekä Verlan tehdasalue. Päätös Sammallahdenmäen hyväksymisestä tehtiin Marokossa Maailmanperintökomitean kokouksessa.

Luettelossa on kaikkiaan 582 kulttuuri- ja luontokohdetta 114 maasta. Mukana ovat esimerkiksi Egyptin pyramidit, Taj Mahal, Kiinan muuri ja Grand Canyon.


Suomalaiset hankkivat kotimaisen kinkun joulupöytään

Kahdeksan kymmenestä kotitaloudesta aikoo hankkia joulupöytäänsä perinteisen kinkun. Kinkuista vajaat 90 prosenttia on todennäköisesti kotimaista alkuperää ja kymmenen prosenttia ulkomailta tuotuja.

Liha-alan tiedotus ry:n teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että kotimaista kinkkua suositaan tänä vuonna viimevuotista enemmän. Myös sen laatua pidetään tuontikinkkua parempana.

Kaikkiaan tutkimukseen vastasi 656 kuluttajaa ympäri maan. Täysin varma kotimaisen kinkun hankkimisesta on 41 prosenttia kuluttajista, kun viime vuonna vastaava luku oli 37 prosenttia. Useamman kuin yhden kinkun aikoo puolestaan hankkia 6 prosenttia kuluttajista.

Joulukinkkuja ostettiin viime vuonna noin kuuden miljoonan kilon edestä. Tuonnin osuus oli noin 15 prosenttia. Valtaosa ulkomaisista kinkuista tuli tuolloin Tanskasta.


Joulupadat porisevat netissäkin

Pelastusarmeija on tuonut hyvällä menestyksellä perinteiset joulupatansa Internetiin. Nettikansa voi hellittää kukkaronsa nyörejä jo joulukuun alusta. Kadunkulmiin padat tulevat ihan oikeasti 16. joulukuuta - niitä on satakunta lähes 50 paikkakunnalla.

Lahjoituksia voi tehdä tietoverkon osoitteessa www.joulupata fi.

Viime vuonna ensi kertaa alkanut Internet-tempaus osoittautui menestykseksi: tuloksena 100 000 markkaa. Kokonaisuudessaan viime vuoden Joulupata porisi Pelastusarmeijalle yli neljä miljoonaa markkaa.

Joulupata-kampanjalla kerätyt varat jaetaan keräyspaikkakunnilla. Pelastusarmeija luo niillä joulun lämpöä varattomille ja yksinäisille. Se järjestää joulujuhlia useilla paikkakunnilla ja jakaa joulupaketteja, kertoo suhdetoimintasihteeri Mauri Palmunoksa.


Rajaliikenteen Y2K-ongelmaan varaudutaan

Suomen ja Venäjän viranomaiset tekevät yhteistyötä varmistaakseen rajaliikenteen sujuvuuden vuosituhannen vaihtumisen jälkeen.

Vaikka maantiekuljetukset eivät ole erityisen herkkiä vuoden 2000 tietotekniikkaongelmille, niitä saattaa kuitenkin olla Venäjän tullin toiminnassa, arvioidaan Suomen liikenneministeriöstä.

Rautatieliikenteen Y2K-kysymyksiin on Venäjällä suhtauduttu suhteellisen hyvin. Raideliikenteen tietojärjestelmät ovat venäläisten mukaan valmiit ensi vuoteen mennessä, eikä liikennettä ole tarkoitus keskeyttää vuodenvaihteessa.

Koonnut: IA
3.12.1999


Ajassa -sivulle