Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Selvitysmies: Siviilipalvelusjärjestelmä kaipaa pikaista remonttia



Suomen siviilipalvelusjärjestelmä kaipaa keskeisiltä osiltaan pikaista remonttia, toteaa siviilipalvelusasioiden selvitysmiehenä toiminut professori Jukka Kekkonen raportissaan. Kekkonen luovutti raporttinsa perjantaina työministeri Sinikka Mönkäreelle (sd.).


Selvitysmies Kekkonen päätyy ehdottamaan siviilipalveluksen lyhentämistä 10 tai 11 kuukauteen. Nykyisin siviilipalvelus kestää 13 kuukautta.

Raportin mukaan nykyisen järjestelmän epäkohdat liittyvät palvelusajan pituuteen ja palveluspaikkojen riittämättömyyteen. Lisäksi ongelmia on siviilipalvelusmiesten asumiskustannusten korvaamisessa sekä siinä, että yksityisoikeudellisia palveluspaikkoja ei voida käyttää.

Työministeri Sinikka Mönkäreen mukaan selvitysmies Kekkosen esittämät näkökohdat siviilipalvelusajan lyhentämisen puolesta ovat niin olennaisia, että palvelusajan lyhentämistä tulisi arvioida uudelleen.

- Nykyinen järjestelmä ei ole kaikilta osin toimiva. Poliittinen keskustelu asiasta tulisi aloittaa uudelleen. Olemme myös saaneet asiasta paljon kansainvälistä palautetta. Mönkäre totesi perjantaina.

Sivarien palvelusaikakysymys oli esillä eduskunnassa viime vuoden lopulla. Tuolloin palvelusaikaa ei lyhennetty.


Kv-muutos nopeaa

Professori Kekkosen mielestä oikeus siviilipalveluun tulisi koskea myös kriisiaikoja. Nykyisin tämä mahdollisuus koskee vain rauhan aikaa.

- Muutos hälventäisi sivarin asemaan liittyviä epäselvyyksiä. Mielestäni ei myöskään ole järkevää pistää kouluttamattomia miehiä aseellisiin tehtäviin.

Kekkonen myöntää, että siviilipalveluun liittyvät kysymykset jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Hän kuitenkin muistuttaa, että siviilipalvelun järjestelmä on muuttunut nopeasti kansainvälisellä tasolla.

- Uusin muutos on tapahtunut Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Muutoksen myötä sivarien palvelusajat ovat lyhentyneet.

Kekkosen mukaan voidaan myös pitää epäkohtana, että Suomessa suppein aseellinen varusmiespalvelu (6 kuukautta) kestää yli puolet lyhyemmän ajan kuin siviilipalvelus. Keskimäärin asepalvelus kestää Suomessa nyt noin kahdeksan kuukautta.


Lainvastaisia käytäntöjä

Professori Kekkosen mielestä jotkut siviilipalveluun liittyvät käytännöt ovat lainvastaisia. Tästä syystä järjestelmän uudistukset tulisi tehdä nopeasti.

- Lainvastaista on esimerkiksi se, että usein sivareiden edellytetään löytävän itse asunnon palvelunsa ajaksi.

Valtakunnallisen Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen johtaja Eero Soinio kiinnittää huomiota samaan pulmaan.

- Vielä palvelusajan pituutta pahempi ongelma on se, kuka maksaa sivarin asumisen. Yli puolet sivareista maksaa itse - tai heidän vanhempansa maksavat - kaikki asumiskulut 13 kuukauden palvelusajalta, Soinio painottaa.

Työministeriö asettama asumistyöryhmä jättää mietintönsä sivarien asumistilanteesta vuoden loppuun mennessä.

Ministeri Mönkare muistuttaa, että myös siviilipalvelun rangaistussäännökset ovat pulmalliset. Nyt sivarissa tehdyistä rikkomuksista voidaan rangaista vain ehdottomalla vankeudella.

- Tämä on nostanut rikosilmoitusten tekokynnystä samoin kuin syyte- ja tuomitsemiskynnystä. Seurauksena on ollut, että toisaalta merkittävätkin rikkomukset jäävät kokonaan vaille seuraamuksia. Joissain tilanteissa taas on tuomittu kohtuuttomia kokonaisrangaistuksia, Mönkare arvioi.

Kekkosen raportti ehdottaakin sivareille nykyistä joustavampaa kurinpito- ja rangaistusjärjestelmää.

STT-IA
3.12.1999


Kotimaa -sivulle