EU valmis palauttamaan urheilusuhteet

Jugoslavian pakotteiden kumoamisesta ei vielä yksimielisyyttä



Euroopan unionin ulkoministerit eivät ole toistaiseksi löytäneet yksimielistä toimintalinjaa Jugoslavian vastaisten pakotteiden poistamiseksi. Ministerit keskustelivat Länsi-Balkanin tilanteesta heti epävirallisen kokouksensa aluksi Saariselällä lauantaina.


Ainoaksi varsinaiseksi edistysaskeleeksi jäi yksimielinen kanta siitä, että EU:n ja Jugoslavian välisiä urheilusuhteita ei enää ole mielekästä yrittää estää, varsinkin kun kieltoa on ollut käytännössä vaikea valvoa.

Muodollinen EU-päätös urheilusuhteiden normalisoimisesta on luvassa lähiaikoina, EU-puheenjohtajamaan Suomen edustaja kertoi.

Muiden pakotteiden osalta tie eteenpäin onkin vaikeampi. Sekä öljynviennin että lentoliikenteen kieltojen osalta seurausvaikutukset ovat huomattavasti monimutkaisempia.

Esimerkiksi ajatusta polttoaineiden täsmätoimittamisesta demokraattisten voimien johtamille alueille tai kaupunkeihin (energy for democracy) pidetään hyvänä, hankkeen käytännön toteutukseen ja valvontaan ei kuitenkaan ole vielä löydetty ratkaisua.

Saksan ulkoministeri Joschka Fisher muistutti omassa tiedotustilaisuudessaan, että humanitaarista apua talveen valmistuville serbialaisille toki toimitetaan pakotteista huolimatta. Samalla hän antoi ymmärtää, että kaikki kärsimys Jugoslaviassa jää sitä pienemmäksi mitä nopeammin Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic siirtyy syrjään.

Kosovon ja Jugoslavian pienemmän osatasavallan Montenegron osalta EU on jo tehnyt poliittisen päätöksen öljynvientiä ja lentoliikennettä koskevien pakotteiden poistamisesta.


Oppositiojohtajille tulossa vierailukutsuja

Muiden EU-maiden ulkoministerit olivat myös kannattaneet Suomen ehdotusta, jonka mukaan aiempaa päätöstä Serbian opposition tukemisesta voitaisiin tukea muun muassa kutsumalla oppositiojohtajia vierailulle EU:hun. Vierailujen ajankohtaa tai kutsuttavien nimiä ei kuitenkaan vielä päätetty.

Kosovon osalta monia ministereitä oli Suomen edustajan mukaan huolettanut järjestäytyneen rikollisuuden kasvu Kosovossa, ja rikollisten mahdollinen toimiminen Serbiasta ja Albaniasta käsin. Eräissä puheenvuoroissa oli ehdotettu, että EU:n tulisi tältä osin asettaa ehtoja yhteistyölleen Albanian kanssa.

Kosovon vapautusarmeijalle UCK:lle ministerikokouksesta oli lähtenyt selvä viesti: väkivallan on loputtava ja järjestön luovuttava aseistaan määräaikaan 19. syyskuuta mennessä.

Kosovon poliittisen tilanteen normalisoimiseksi ministerit olivat toivoneet vaalien järjestämistä mahdollisimman pian, mutta totesivat samalla, että aika ei ole vielä tähän kypsä.

STT-IA
4.9.1999


POLITIIKKA -SIVULLE