Ranskalainen pankkisöhellys



Ranskan pankkeja valvova komitea päätti viime lauantaina, että Banque National de Paris ei voi enää jatkaa pienemmän pankin Societe Generalen vihamielistä valtausta. Ranskan hallitus toivoi jättipankin syntyä, mutta yhteisymmäryksessä.


Pankkikomitean mukaan Banque National de Paris (BNP) -pankin hankkima omistusosuus ei riitä antamaan sille päätösvaltaa Societe Generalessa. Komitea määräsi BNP:n palauttamaan hankkimansa osakkeet takaisin omistajilleen.

Luotto- ja sijoituslaitosten komitean (CECEI) 11 jäsentä pohtivat lauantaina asiaa 11 tuntia. Komitean puheenjohtajana toimii Ranskan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet.

BNP yritti puoli vuotta yhdistää itseensä Paribas ja Societe Generale -pankit. Näin olisi Ranskaan olisi syntynyt Euroopan vakavaraisin pankki. Nyt BNP yhdistyy vain Paribas-pankin kanssa.


Fuusio vaikka väkivalloin

BNP teki 37 miljardin dollarin ostotarjouksen 9. maaliskuuta Paribas-pankista ja Societe Generalesta sen jälkeen, kun kävi ilmi, että nämä kaksi pankkia olivat käyneet keskenään ystävällismielisiä neuvotteluja yhteenliitymisestä.

BNP saikin enemmistöosuuden Paribas-pankista, mutta vain 37,15 prosenttia Societe Generalen osakkeista ja 31,8 prosenttia äänivallasta.

Societe Generalen johto ilmoitti heti, että pankki ei ole myytävänä. Myös pankin henkilökunta pillastui valtausaikeista. Ranskalaiseen tapaan he ryntäsivät kaduille huutamaan ja osoittamaan mieltään ympäri maata.

Societe Generale ilmoitti vastuvansa valtausta ja pyysi pankkiviranomaisia estämään BNP:n aikeet. Pankin mielestä valtausyritys oli epäonnistunut, koska BNP ei saanut haltuunsa yli 50 prosenttia äänivallasta.

Keskuspankin johtaja ja pankkeja valvovan komitean puheenjohtaja Jean-Claude Trichet on aikaisemmin ilmoittanut, että tälläisissä tapauksissa ostajan pitäisi kyetä esittämään jokin selvä ja yhteisymmärryksessä tehty ratkaisu.

Ranskan lain mukaan ostajan tulee joka tapauksessa pyytää lupa pankkeja valvovalta komitealta, mikäli haluaa pitää itsellään yli 10 prosentin osuuden pankista. Määräysvallan saaminen ranskalaisessa yrityksessä ei sinänsä edellytä yli puolta äänivallasta, mutta pankkien kohdalla pankkikomitealla on valta päättää tästä.


Sankaripankki jäi syntymättä

BBC:n mukaan monet tarkkailijat uskoivat, että Ranskan keskuspankki olisi ollut mielissään kansainvälistä kokoa olevan ranskalaisen jättipankin syntymisestä. Nyt Gallian sankaripankki jäi syntymättä, ja Societe Generale suunnittelee liittoutumista jonkin toisen eurooppalaisen pankin kanssa.

BNP:llä on vielä mahdollisuus viedä asia korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Pankki on kuitenkin ilmoittanut tästä eteenpäin keskittyvänsä BNP:n ja Paribas'n yhdistämiseen. Siitä syntyy BNP:n mukaan Ranskan johtava pankki ja Euroopan johtaja rahoituspalveluissa.

Yhdistynyt pankki tulee olemaan Ranskan parhaiten voittoa tuottava pankki, mutta vakavaraisuudeltaan se jää toiseksi Credit Agricole -pankin jälkeen.


Gallian kukko kiekaisee

Ranskan hallituksessa olisi ollut myötämieltä kolmen pankin fuusiota kohtaan. Toisaalta vihamielinen valtaus, jolla yhdistymistä yritetttin, ei ollut kaikille mieleen.

Talousministeri Dominique Strauss-Kahn sanoi ennen pankkikomitean päätöstä, että kaikki syntyvät ratkaisut ovat yhtä hyviä Ranskan taloudelle. Tämän selkeän mielipiteen lisäksi hän kuitenkin totesi, että jos pankkiviranomaiset suovat, niin Ranskaan saadaan Euroopan mestari, joka on samaa kokoa kuin muut Euroopassa ja maailmassa.

Sisäministeri Jean-Pierre Chevenement tuomitsi pankkiviranomaisten päätöksen kansallisten etujen vastaiseksi hyökkäykseksi. Chevenement on kansallismielinen politiikko.

Hänen mukaansa Ranskalta vietiin nyt mahdollisuus kilpailla maailman johtavien pankkien kanssa. Samalla Societe Generale jätettiin ulkmaisten saalistajien armoille.


Keskittykää rauhallisesti

Budjettiministeri Christian Sautter sanoi, että päätöksen on tehnyt riippumaton elin, jonka päätökset koskevat kaikkia. Hänen mukaansa hallitus toivoo, että tilanteen rauhoituttua isojen ranskalaispankkien kesken syntyisi enemmän yhteistyötä.

Sautterin mielestä BNP:n ja Paribas'n fuusiossa joka tapauksessa syntyy hyvin tärkeä eurooppalainen pankkiryhmä. Hänen mukaansa Ranskan pankkisektori on nyt vahvempi kuin kaksi vuotta sitten ja se on tervetullut asia.

Pääminsteri Lionel Jospin sanoi sosialistipuolueen kokouksessa La Rochellessa, että pankkien uudelleenryhmittyminen olisi toivottavaa, mutta se voi tapahtua vain hyvässä järjestyksessä ja yhteisymmärryksessä. Muuten se voi Jospinin mukaan aiheuttaa epävakautta Ranskan rahamarkkinoille, talouteen ja työllisyyteen.

Kukaan vasemmistolaisista hallituspolitiikoista ei ollut huolissaan pankkien keskittymisestä ja sitä seuraavasta taloudellisen vallan keskittymisestä. Heidän kansallisen näkökulmansa mukaan tärkeintä onkin Ranskan rahamarkkinoiden pysyminen ranskalaisina.

HEIKKI JANTUNEN
3.9.1999


TALOUS -SIVULLE