Saksa ja Puola muistivat toisen maailmansodan alkua



Saksan liittopresidentti Johannes Rau ja Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski puristivat toistensa kättä Frankfurt an der Oderin rajakaupungissa keskiviikkona toisen maailmansodan syttymisen 60-vuotispäivänä.


Presidentit kohtasivat keskellä Oderjoen ylittävää siltaa, jolle Rau asteli Saksan puolelta ja Kwasniewski vastaavasti Puolan puolelta.

Symbolisen kädenpuristuksen jälkeen presidentit suuntasivat puolalaiseen Gdanskin kaupunkiin, jossa muistojuhlallisuudet jatkuivat. Iltaohjelma huipentui Israelin filharmonisen orkesterin muistokonserttiin.

Puheissaan molemmat valtionpäämiehet korostivat valtioiden nykyisiä hyviä suhteita ja rauhantahtoa.
- Tänään puolalaiset ja saksalaiset ovat hyviä naapureita. Olemme jo useita kuukausia olleet liittolaisia, ensimmäisen kerran historiassa, Kwasniewski sanoi viitaten Puolan NATO-jäsenyyteen.


Hitlerin salamasota murskasi Puolan

Kuusikymmentä vuotta sitten Gdanskissa ammuttiin toisen maailmansodan ensimmäiset laukaukset, kun Saksa hyökkäsi ilman sodanjulistusta Puolaan Adolf Hitlerin määräyksestä.

Kaksi päivää myöhemmin - 3.9. - Ranska ja Britannia julistivat sodan Saksalle, mutta eivät voineet tehdä paljonkaan Puolan auttamiseksi.

Saksan salamasota ja sotilaallinen ylivoima musersivat Puolan armeijan syyskuun loppuun mennessä. Miljoonat puolalaiset vietiin kodeistaan keskitysleireille tai Saksan tehtaisiin orjatyövoimaksi. Puolan väestötappio oli suhteellisesti suurin koko maailmansodassa, sillä maa menetti kuolleina yli 20 prosenttia koko väestöstään.

Saksan ja Neuvostoliiton salaisen etupiirisopimuksen mukaisesti myös Neuvostoliitto hyökkäsi Puolaan ja liitti sen itäiset osat itseensä. Seuraavina vuosina sota laajeni kaikkiin ilmansuuntiin ja mukaan liittyivät niin Yhdysvallat kuin Japanikin.

Kuusi vuotta kestäneessä sodassa menetettiin ihmishenkiä arviolta 50-60 miljoonaa, josta suuri osa siviilejä. Uhrien joukossa oli noin kuusi miljoonaa juutalaista, jotka menehtyivät natsien vainoissa.


Saksa haluaa historian taakan pois harteiltaan

Kuusikymmentä vuotta toisen maailmansodan alun jälkeen monet saksalaiset tuntevat, että he ovat jo tarpeeksi pyytäneet anteeksi maansa synkkää historiaa.

Liittokansleri Gerhard Schröder on Saksan ensimmäinen sodanjälkeinen johtaja, joka ei ole kokenut sotaa omakohtaisesti. Hän on puheissaan tehnyt selväksi, että Saksan on aika katsoa tulevaisuuteen ja alkaa rakentaa itselleen uutta roolia maailmassa.

Perjantaina Schröder matkustaa kaksipäiväiselle vierailulle Puolaan tapaamaan Kwasniewskia ja pääministeri Jerzy Buzekia. Vierailuohjelmaan sisältyy käynti maailmansodassa kaatuneiden puolalaisten hautapaikalla, mutta asialistan kärjessä ovat kuitenkin nykyhetken asiat, kuten Puolan mahdollinen liittyminen EU:hun.

STT-MH
3.9.1999


ULKOMAAT -SIVULLE