Kulttuurievoluutio pistää miehen koville



Miehen maailma on järkkynyt. Miespatriarkaatti on murentunut pala palalta muutamassa vuosikymmenessä. Kotona, työelämässä ja politiikassa naisten ja miesten väliset rajat ovat häipymässä. Miesten on pitänyt luopua heille luontaisesta villin orin seksuaalisuudestaankin ja ruveta kontrolloimaan seksikäyttäytymistään.


Miehen kannalta katsottuna muutokset ovat luopumista ja miespatriarkaatin häviämistä.
- Ne edellyttävät sitä, että miehen täytyy kyetä rakentamaan tilalle uusi paremmin aikaan ja maailmaan sopiva olemus, kirjailija Hannu Raittila arvioi miehen parhaillaan läpikäymää muutosprosessia.

Raittila uskoi, että mies kykenee muutoksiin, koska mies on olemukseltaan rakentaja, uudistaja ja keksijä. Jo miehen rooli sodassa ja rauhassa on edellyttänyt kykyä kontrolloida omaa käytöstään ja omia tunteitaan.

Vaikeinta muuttuminen on suurten ikäluokkien miehille. Heidän ikäluokkansa on jo joutunut kokemaan elämyksellisesti suuremman muutoksen kuin mikään aiempi sukupolvi.

Petromaxin valossa syntyneet, koulumatkansa hiihtäneet pienviljelijän pojat notkuvat nyt näyttöpäätteensä takana ja sopeutuvat Brysselin maailmaan. Se maatalousyhteiskunta, jossa he elivät lapsuutensa ja nuoruutensa on 1960-luvulla syntyneelle lähes yhtä kaukainen kuin joku Kustaa Vaasan aika.


Kun on tunteet

- Noin pari viikkoa sitten näin televisiossa ohjelman, jossa kolme naista keskusteli naisen vihan tunteista. Minun kokemukseni mukaan kaikki mitä siinä sanottiin koski nimenomaan miestä, Raittila hämmästeli.

Keskustelun naiset kertoivat, että nainen joutuu tukahduttamaan ja patoamaan varsinkin vihan tunteensa.
- Mitä tästä opimme? Tunne-elämältään naiset ja miehet ovat hyvin samanlaisia. Miehillä on samanlaiset tunteet ja tarpeet kuin naisella. Miehet ovat myös yhtä turhamaisia ja koreilunhaluisia kuin naiset.

Vuonna 1943 syntynyt mies kertoi hiljattain Raittilalle, että hän taitaa olla aika hyvä laulamaan. Raittila ihmetteli, miten tämä tuli nyt vasta ilmi.

Pohjoishämäläisessä pitäjässä kasvanut mies totesi, että mies ei laula. Jos kirkossa tai työväenkokouksessa joskus lauletaan, mies ei kumminkaan laula. Jo sanojen tapailu huulilla on epämiehekästä.

- Kun muut laulavat, mies ottaa entistä leveämmän haara-asennon ja tuijottaa välikaton niskapalkkeja yrmeä ilme naamallaan.


Laulavan kauppiaan häpeä oli miesten yhteinen

Tälläkin paikkakunnalla oli kauppias, joka lauloi. Hän oli ehkä naisten kasvattama tai muualta tullut, kun ei käsittänyt, että miehen ei sovi laulaa. Kylän miehet häpesivät laulavaa kauppiasta: he häpesivät sitä, että kauppias lauloi, mutta vielä enemmän sitä, että mies ei itse ymmärtänyt hävetä.

- Tottakai mieskin haluaa naisen tavoin laulaa, mutta se ei ole sille sallittu. Tällaisia esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, Raittila vakuutti. Käsitys miesten karuudesta ei ole totta, vaikka näyttääkin siltä. On vain asioita, joita miehen ei sovi tehdä "joissakin hottentottiheimoissa".

Seksuaalisuus on kohdellut miestä ja naista hyvin eri tavoin. Suurten ikäluokkien pojat kasvatettiin agraarisen miehen mallin mukaan. Siinä mallissa naisen seksuaalisuudesta ei pukahdettukaan.

Nyt vuosituhannen taitteessa seksuaalisuus on muuttunut miehen dominoivasta "huonosta" seksistä naisen seksuaalisuutta lähemmäs. Enää ei tavoitella vain fyysistä suoritusta, vaan myös seksuaalisuuden henkisiä ulottuvuuksia.

- Näin pitää ollakin, koska miehen seksuaalisuuden mallin seuraamisesta ei koidu mitään hyvää, Raittila sanoi. Hän nimitti kehitystä kulttuurievoluutioksi, jossa yleiset arvostukset ovat menneet ja tulevat menemään yhä enemmän naisen toivomaan suuntaan.


Sodan kaltainen muutos synnyttää haavoittuneita

Raittila vertasi käynnissä olevaa kulttuurievoluutiota sotaan.
- Siinä tulee syntymään paljon kuolleita ja haavoittuneita, hän viittasi suuren ikäluokan miehiin.

Suuren ikäluokan miehet ovat fyysisesti ja psyykkisesti kovilla. Miehenmallit, joihin heidät on kasvatettu, on käännetty naurunaiheiksi.
- Suuren ikäluokan on vaikea elää ehjästi tässä maailmassa. Ikäluokan miesten on vaikea kohdata uusi maailma ja kasvaa siihen. Heidän pitäisi pystyä muuttamaan itsensä toiseksi.

Raittila uskoi, että suurten ikäluokkien miehet työllistävät lähitulevaisuudessa hoitoalan väkeä.
- Nämä haavoittuneet tulee hoitaa. Olisi yhteiskunnallisesti oikeudenmukaista, että tähän ryhmään kohdistettaisiin resursseja. Tämä "vaurastumisen veteraanien" luotsaaminen kunnialla hautaan on vähän sama kuin sotaveteraanien luotsaaminen, Raittila sanoi.

Kirjailija Hannu Raittila puhui miehen tiestä sairaalasielunhoidon neuvottelupäivillä Vantaalla viime viikonloppuna.

STT-IA
3.9.1999


AJASSA -SIVULLE