Metsäteollisuus: Paperiliiton vaatimukset sen etujen vastaisia



Metsäteollisuus pitää Paperiliiton vaatimuksia hylätä keskitetty tuloratkaisu alakohtaisiin ongelmiinsa vedoten huonosti perusteltuina ja sen oman edun vastaisina.


Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Porasen mukaan Paperiliiton vaatimukset kääntävät huomion pois olennaisemmista teollisuuden menestykseen ja palkansaajien tulokehitykseen vaikuttavista ongelmista.

Olennaista olisi Porasen mukaan pohtia, miten alan toimintaedellytykset voidaan turvata EMU:ssa, jotka nyt ensimmäistä kertaa vallitsevat sopimuksia tehtäessä. Kansainvälinen kilpailu kiristyy ja Suomessa työn hinta on teollisuuden laskujen mukaan jatkuvasti noussut suhteessa kilpailijamaihin.

- EMU:n myötä Suomen paperiteollisuudesta on tullut osa EU:n kotimarkkinateollisuutta, ja kansainvälinen kilpailu on muuttunut konsernien sisäiseksi, tehtaiden väliseksi kilpailuksi, Poranen perustelee.

Teollisuus haluaisikin siirtää sopimuskorostusten painopistettä yleiskorotusten sijasta paikalliselle tasolle.

Paperiliiton ja metsäteollisuuden välejä hiertäneet kiistat ulkopuolisen työvoiman käytöstä ja henkilöstön lomautusturvasta sopivat Porasen mielestä tilanteeseen mahdollisimman huonosti.


Alakohtaiset ongelmat ovat ratkaistavissa

Työantajapuoli suhtautuu uuden tupon syntyyn myönteisemmin kuin liittokohtaista sopimusta tavoitteleva Paperiliitto. Työmarkkinayksikön johtaja Arto Tähtisen mukaan keskitetty sopimus ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan sopimusten sisältö. Myös alakohtaiset ongelmat ovat ratkaistavissa.

Jumissa olevaa neuvotteluyhteyttä ollaan Tähtisen mukaan jälleen luomassa, ja toimihenkilöpuolella asiat myös etenevät.

- Alakohtaisiin ongelmiin halutaan ratkaisu, eivätkä ne ole sellaisia, etteikö niitä voitaisi ratkaista lokakuun alkuunkin mennessä. Metsäteollisuus ei silti aio antaa periksi Paperiliiton vaatimuksille.

Työtuomioistuimessa käsiteltävänä olevassa kiistassa lomautusturvasta on teollisuuden mukaan kyse työnantajan perusoikeudesta: ellei työtä ole tarjolla, ei palkkaakaan tarvitse loputtomasti maksaa.

Riita puhkesi Ahlströmin Kauttuan tehtaiden lomautettua henkilöstöään. Tehdas seisoi tuolloin 80 päivää tilauspulan vuoksi.

Ulkopuolisen työvoiman käyttö on ollut osapuolten kiistelyn aiheena jo vuosia, ja oli viime hetkiin saakka jarruna myös edellistä tuporatkaisua tehtäessä.

STT-IA
3.9.1999


POLITIIKKA -SIVULLE