EU ja Kanada käyvät yhteiseen taistoon pienasekauppaa vastaan



EU:n ja Kanadan edustajat allekirjoittivat torstaina Helsingissä yhteisen julkilausuman, jossa ne lupaavat taistella pienaseiden leviämistä vastaan. Julkilausumassa todetaan, että yhteinen taistelu koostuu niin kansainvälisistä, kansallisista kuin alueellisistakin toimista, joita pyritään koordinoimaan tehokkaasti.


Suomessa kaksipäiväisellä vierailulla ollut Kanadan ulkoministeri Lloyd Axworthy keskusteli torstaina Helsingissä ulkoministeri Tarja Halosen ja EU:n komission varapuheenjohtajan Leon Brittanin kanssa.

Vierailullaan Axworthy korosti Kanadan aktiivista roolia "inhimillisen turvallisuuden" kehittäjänä. Tällä hän viittasi siviilien kärsimyksiin niin konfliktialueilla kuin muuallakin maailmassa.

Axworthyn mukaan pienaseiden ja miinojen vastainen taistelu on hyvä esimerkki inhimillisen turvallisuuden kehittämisestä, mutta ihmisten turvallisuutta uhkaavat myös esimerkiksi huumeet ja saasteet, joita vastaan on niin ikään taisteltava.

Myös Halonen antoi tunnustusta Kanadan aktiivisuudelle ja sanoi olevansa tyytyväinen yhteisen julkilausuman syntymisestä.
- Pienaseita käsittelevä julkilausuma on hyvin tärkeä askel yhteistyöponnisteluissamme inhimillisen turvallisuuden puolesta, Halonen sanoi.

Pienaseita ovat esimerkiksi pistoolit, kiväärit, käsikranaatit sekä kevyet panssarintorjunta-aseet. Pienaseongelma on kasvanut vuosien mittaan, kun alun perin armeijoiden käsiin tarkoitettuja aseita on kulkeutunut kapinallisryhmille ja rikollisjärjestöille.

YK:n yleiskokous on päättänyt järjestää kansainvälisen laitonta asekauppaa käsittelevän konferenssin viimeistään vuonna 2001. Julkilausumassaan EU ja Kanada antoivat tukensa konferenssille, jonka valmisteluun Kanada on tarjoutunut osallistumaan.


Maatalous- ja kalastuskiistat esillä

Torstain neuvotteluissa esille nousivat myös EU:n ja Kanadan välejä hiertäneet kiistat maatalous- ja kalastusasioissa. Osapuolten mukaan keskustelut olivat rakentavia ja niissä saavutettiin edistystä. Axworthy huomautti kuitenkin, että EU:n maataloustuet ovat syypää kanadalaisviljelijöiden taloudellisiin ongelmiin.

Kauppa-asioita väistyvässä komissiossa hoitava Leon Brittan totesi, että maatalouskiistoihin yritetään löytää ratkaisua Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavalla neuvottelukierroksella, jonka on määrä alkaa marras-joulukuun vaihteessa.

Brittanin mukaan sekä EU:n että Kanadan tavoitteena on mahdollisimman laaja ja kattava neuvottelukierros, johon myös maatalousratkaisun tulisi sisältyä.

Torstain tapaamisen laajaan asialistaan kuuluivat lisäksi mm. Kosovon, Itä-Timorin ja Turkin kysymykset. Tässä yhteydessä osapuolet keskustelivat Euroopan turvallisuus- ja puolustusrakenteesta. Sekä Halosen että Axworthyn mukaan koordinaatiota ja reagointinopeutta kriisitilanteissa on lisättävä.

Axworthyn mukaan Suomea ja Kanadaa yhdistävät pohjoiset ja arktiset alueet ja hän sanoi siksi pitävänsä mielenkiintoisena Suomen ajamaa EU:n pohjoisen ulottuvuuden politiikkaa.

Suomen-vierailunsa ensimmäisenä päivänä keskiviikkona Axworthy tapasi presidentti Martti Ahtisaaren sekä pääministeri Paavo Lipposen. Paluumatkalle hän lähti torstaina iltapäivällä EU-neuvottelujen jälkeen.

STT-MH
3.9.1999


POLITIIKKA -SIVULLE