Patten painottaa ihmisoikeuksia EU:n ulkopolitiikassa



Euroopan unionin tuleva ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten korosti torstaina, että ihmisoikeuksilla on keskeinen rooli EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Patten sanoi torstaina EU-komissaarien kuulemistilaisuudessa, että demokraattisten arvojen ja poliittisten ja taloudellisten intressien välillä ei ole ristiriitaa.


Hongkongin entinen kuvernööri sai EU:n parlamentin ulkovaliokunnalta suosionosoitukset painottaessaan, että paremmat taloudelliset suhteet Kiinaan eivät saa syntyä siten, että EU välttää puhumista ihmisoikeuksista.

Patten sanoi, että hän odottaa rakentavaa yhteistyötä EU:n ulkopoliittiseksi "korkeaksi edustajaksi" nimitetyn Javier Solanan kanssa.

EU:n parlamentti kuuli torstaina myös toista EU:n komission painavaa vaikuttajaa, ranskalaista kauppakomissaaria Pascal Lamya. Parlamentti kuuli lisäksi luxemburgilaista kulttuurikomissaaria Vivian Redingiä ja myöhään illalla ruotsalaista ympäristökomissaaria Margot Wallströmiä.


Kiista komission hyväksymisestä vaimeni

Kiista, joka koskee sitä, miksi ajaksi komissio pitäisi valita, hiljeni eilen konservatiivien PPE-ryhmän johtajan Hans-Gert Pötteringin ja tulevan komission puheenjohtajan Romano Prodin käymien keskustelujen jälkeen.

Prodi oli keskiviikkona uhannut perääntyä puheenjohtajan tehtävistä, jos komissio ei saa täyttä tukea koko viisivuotisjaksolleen 2000-2004 luottamuslauseäänestyksessä Strasbourgissa 15. syyskuuta.

Konservatiivit, jotka ovat tyytymättömiä siihen, että sosiaalidemokraatit hallitsevat komissiota, ovat aikaisemmin sanoneet, että Prodin komissio pitäisi hyväksyä alussa vain niiksi kuukausiksi, jotka ovat Santerin komission kaudesta jäljellä.

Pöttering sanoi Prodin kanssa käymiänsä keskustelujen jälkeen, että oikeudellisista syistä tarvitaan kaksi erillistä äänestystä, mutta nämä voidaan järjestää nopeasti peräjälkeen.


Vanhat ongelmat kaivettiin esiin

Pascal Lamyn (kuvassa) kuulemista odotettiin kiinnostuneena, sillä hän toimi aikanaan komission puheenjohtajan Jacques Delorsin kabinettipäällikkönä. Santerin komission kaataneiden tutkimusten mukaan monet ongelmista esiintyivät jo Delorsin aikana 1990-luvun alussa.

Useimmat Lamylle osoitetut kysymykset käsittelivät kuitenkin hänen vastuualuettaan uudessa komissiossa, ulkokauppapolitiikkaa ja tulevaa WTO-neuvottelukierrosta vapaammasta maailmankaupasta. Lamy katsoi, että Delorsin kabinetti ei ollut vastuussa hallinnollisista epäkohdista Brysselissä.

Lamy sanoi, että EU:lla on sekä hyökkäys- että puolustusetuja tulevissa WTO-neuvotteluissa, jotka käydään marraskuun lopussa Seattlessa. Hän totesi, että EU on jo aikaisemmin sitoutunut neuvottelemaan maataloustuotteiden vapaasta maailmankaupasta ja palvelusektorin vapauttamisesta.

Lamyn mukaan nykyisessä globalisaatioprosessissa pitää huomioida niin ympäristönäkökohdat kuin kehitysmaiden edutkin. WTO-neuvotteluissa pitää valvoa myös eurooppalaisia arvoja ja kulttuurisia intressejä.

Ranskaa on perinteisesti pidetty protektionistisena maana, mutta kauppasalkun haltuunsa ottava ranskalaissosialisti vakuutti olevansa vapaamman kaupan puolestapuhuja. Lamy vastasi kysymyksiin erinomaisella englannin kielellä, mikä on epätavallista ranskalaisille poliitikoille ja virkamiehille.


Ympäristökomissaarille aplodit

Margot Wallström aikoo pitää korkeaa profiilia ympäristökomissaarina. Hän sanoi, ettei aio epäröidä haastaa oikeuteen niitä EU:n jäsenmaita, jotka rikkovat unionin ympäristölainsäädäntöä vastaan.

Wallström painotti lausunnossaan, että EU:n kansalaisten mielestä ympäristöasiat kuuluvat politiikan keskeisimpiin alueisiin.

Wallström luetteli viisi ensi sijalla olevaa osa-aluetta: kansalaisten terveyttä pitää suojata mm. ilmansaasteilta, EU:n täytyy huolehtia vesivaroistaan, tarvitaan uusi kemikaalipolitiikka, ympäristöä pitää suojella EU:n laajentuessa ja taistelua ilmastomuutoksia vastaan pitää tehostaa.

Wallström onnistui vakuuttamaan kuulijansa ja sai valiokunnalta lämpimät aplodit.


Puolustuskomissaarille kritiikkiä

Tuleva puolustuskomissaari, belgialainen Philippe Busquin kohtasi kuulemistilaisuudessa ankaraa kritiikkiä. Entinen vallonilaisen sosialistipuolueen johtaja ei onnistunut vakuuttamaan parlamenttia syyttömyydestään Belgiaa ravistelleessa lahjusvyyhdissä.

EU:n perussopimuksen mukaan EU:n parlamentti ei voi pysäyttää yksittäisten komissaarien nimityksiä. Mutta mikäli parlamentti suhtautuu hyvin kriittisesti johonkin komissaariin, Prodi voi poliittisista syistä kaivaa esiin jonkun sopivamman ehdokkaan yhdessä kyseisten kansallisten hallitusten kanssa.

STT-IA
3.9.1999


POLITIIKKA -SIVULLE