Yrityksen arvon määrityslukuja tulkitaan liian yksioikoisesti

Talousasiantuntijat: Sonera-annin hinnoittelu viime syksynä kohdallaan



Yrityksen arvon määritykseen käytettäviä lukuja tulkitaan talousasiantuntijoiden mielestä liian yksioikoisesti. Esimerkiksi P/E-lukujen perusteella Suomen joku päättelee, että Suomen osakemarkkinat ovat yli- tai aliarvostetut. Tulkitsijalta unohtuvat P/E-luvun käyttöön liittyvät ongelmat.


Taloustieteen tohtorit Juha-Pekka Kallunki, Teppo Martikainen ja Jaakko Niemelä kirjoittivat kirjan yrityksen arvon määrityksestä. Yrityksen arvoon joudutaan ottamaan kantaa mm. yrityskaupoissa, sijoituspäätöksissä ja yrityksen listautuessa.

Arvon määrittäminen ei ole helppo tehtävä. Tämä tuli esiin mm. Soneran viime syksyisen annin yhteydessä. Moni katsoi, että Soneran listautumishinta oli liian alhainen.

Tohtoreiden mukaan Soneran osakeannin hinnoittelu vuosi sitten sujui moitteettomasti.
- Markkinatilanne oli pessimistinen, moni povasi pitkää kurssilaskua ja ajateltiin jopa, ettei Soneran anti mene kaupaksi, Oulun yliopiston taloustieteen laitoksella työskentelevä Kallunki perustelee näkemystään oikeaan osuneesta Soneran hinnoittelusta.


P/E-luvun heikkoudet

Kirjassa käydään läpi yleisimpiä yrityksen arvon määrityksessä käytettyjä tapoja kuten P/E-lukua. P/E-luvussa yrityksen oman pääoman markkina-arvo suhteutetaan edellisen vuoden toteutuneeseen nettotulokseen tai seuraavien vuosien arvioituihin nettotuloksiin.

- Samalla kun P/E-luku on yleisimmin käytetty yrityksen arvonmäärityksen tunnusluku, se on varmasti myös eniten väärinkäytetty ja väärinymmärretty tunnusluku, Kallunki sanoo. Kallungin mukaan P/E-luvun selvin heikkous on se, että sen laskutavassa ei ole otettu huomioon tuloksen kasvua eikä yrityksen riskiä.

- Jos yrityksen voittojen kasvumahdollisuudet ovat korkeat, on sen P/E-luvun oltava selvästi korkeampi kuin matalan kasvun yrityksellä. Lisäksi pienempiriskisen yrityksen P/E-luvun tulee olla korkeampi kuin enemmän riskisen yrityksen.

- Tämä johtuu siitä, että kahdesta kasvuodotuksiltaan samanlaisesta yrityksestä sijoittajat maksavat enemmän siitä, jonka riski on pienempi, hän sanoo.

Lisäksi on otettava huomioon, että toimialojen P/E-luvut poikkeavat suuresti toisistaan. Esimerkiksi tietoliikenne- ja elektroniikkatoimialojen P/E-luvut ovat tuntuvasti korkeammat kuin muiden toimialojen.

- Tämä johtuu sijoittajien tietoliikennealaan kohdistamista keskimääräistä korkeammista kasvuodotuksista, vaikka toimialan riskisyys on korkea, kirjassa todetaan.


Ulkomaiset omistajat vaativat arvon määrityksen hallintaa

Kallungin mukaan suomalaisten osaaminen yrityksen arvon määrittämisessä paranee pikkuhiljaa. Niskaan puhaltavat ulkomaiset sijoittajat, jotka vaativat osaamista mm. yrityksen arvon määrityksessä.

Arvon määrityksessä käytettävät tavat, joita uudessa kirjassa kuvataan, ovat Kallungin mukaan yleistyneet viime vuosina analyytikkojen standardivalikoimaan.

Kirjassa selvitetään monia arvon määrityksessä käytettyjä keinoja kuten tulokseen perustuvia tunnuslukuja, liikevaihtoon suhteutettuja tunnuslukuja, osinkoperusteista mallia, kassavirtaan perustuvaa mallia sekä pääoman tuottovaatimuksia yrityksen arvon määrityksessä.

Kallungin mukaan keinot toimivat myös käytännössä. He testasivat arvon määritystapoja oikeilla yrityksillä ja huomasivat pääsevänsä samaan lopputulokseen eri keinoilla.

STT-IA
7.9.1999


TALOUS -SIVULLE