Indonesia julisti poikkeustilan Itä-Timoriin, Gusmao vapautettu



Indonesian presidentti B.J. Habibie julisti tiistaina poikkeustilan Itä-Timoriin, jossa kansanäänestyksen jälkeen alkaneet levottomuudet ovat riistäytyneet hallinnasta.


Poikkeustilalaki siirtää Itä-Timorin hallinnan kuvernööriltä armeijalle. Armeijalla on oikeus pidättää kenet tahansa, jota epäillään levottomuuksien aiheuttajaksi.

YK:n pääsihteeri Kofi Annanin mukaan kansainvälisen yhteisön pitää harkita "muita keinoja" Itä-Timorin tilanteen rauhoittamiseksi, jos poikkeustila ei lopeta väkivaltaisuuksia.

Presidentti Habibien kanssa keskustellut Annan sanoi, että ensin täytyy kuitenkin katsoa, millaisia vaikutuksia poikkeustilalla on seuraavien vuorokauden tai kahden aikana.


Separatistijohtaja Gusmao vapautettiin

Indonesia on vapauttanut Itä-Timorin itsenäisyysliikkeen johtajan Xanana Gusmaon. Gusmao päästettiin tiistaiaamuna vapaaksi maan pääkaupungissa Jakartassa sijaitsevasta kotiarestipaikastaan, minkä jälkeen hän osallistui vapautuksen vahvistavien asiakirjojen allekirjoittamiseen oikeusministeriössä.

Gusmaolle on tarjottu turvapaikkaa Australiasta ja Yhdysvalloista. Hänen ei uskota toistaiseksi palaavan Itä-Timoriin, jossa hänen henkensä saattaisi olla uhattuna.

Vuonna 1992 pidätetty Gusmao istui 20 vuoden vankeustuomiota valtion vastaisesta vehkeilystä. Hänet siirrettiin vankilasta kotiarestiin viime helmikuussa.


Jopa 300 000 siirretään pois Itä-Timorista

Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavien puolisotilaallisten joukkojen kerrotaan surmanneen jo satoja ihmisiä sen jälkeen, kun YK julkisti itsenäisyyskansanäänestyksen tuloksen lauantaina.

YK:n edustajat arvioivat, että viranomaiset aikovat siirtää jopa 300 000 ihmistä eli kolmanneksen alueen väestöstä pois Itä-Timorin alueelta.

Punainen Risti kertoi tiistaina, että sen Itä-Timorissa sijaitseva leiri on poltettu maan tasalle. Järjestöllä ei ole tietoa leirin parinkymmenen työntekijän tai sieltä turvaa hakeneiden noin 2 000 ihmisen kohtalosta.

YK on lähettänyt Indonesiaan viiden valtion edustajista koostuvan valtuuskunnan, jonka on määrä painostamaa maata toimiin väkivallan lopettamiseksi.

Australia on ilmoittanut olevansa valmis lähettämään 2 000 sotilasta Itä-Timoriin 48 tunnin kuluessa YK:n lähtökäskystä. Pääministeri John Howard kuitenkin sanoi, ettei kansainvälisiä joukkoja tulisi lähettää Itä-Timoriin ilman Indonesian hyväksyntää.

Myös Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestö APEC ilmoitti järjestävänsä Itä-Timorin tilannetta käsittelevän hätäkokouksen. Kokous pidetään Uudessa-Seelannissa keskiviikkona ja siihen on määrä osallistua keskeisten APEC-maiden ulkoministereitä sekä YK:n edustajia.


Lehtitieto: YK suunnittelee joukkojen lähettämistä Itä-Timoriin

YK suunnittelee lähettävänsä 5 000-7 000 miehen vahvuisen rauhanturvajoukon lopettamaan Itä-Timorin väkivaltaisuuksia, kertoivat yhdysvaltalaiset lehdet tiistaina.

Washington Post -lehden mukaan suunnitelma on jo "viety pitkälle", mutta sen toteuttamiseen tarvittaisiin sekä Indonesian hallituksen että YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä.

Lehdessä haastatellut amerikkalais- ja YK-lähteet kertovat, että ainakin Australia, Uusi Seelanti, Britannia ja Kanada ovat tarjoutuneet lähettämään rauhanturvaajiaan Itä-Timoriin. Australia on myös ilmoittanut olevansa halukas johtamaan YK:n operaatiota.

STT-IA
7.9.1999


ULKOMAAT -SIVULLE