Pietarilainen kansalaisoikeustuntija: Lännen painostus edelleen tarpeen



Pietarilainen kansalaisoikeustuntija Boris Pustintsev pelkää Venäjän ihmisoikeustilanteen luisuvan huonompaan suuntaan, jolleivat länsimaat tulevaisuudessakin tiukasti puutu ongelmakohtiin maassa.


- Valitettavasti samaan tapaan kuin Neuvostoliitossa länsihallitusten ja -kansalaisjärjestöjen painostus on edelleen tehokkain tapa vaikuttaa kansalaisoikeustilanteeseen, hän sanoo piskuisessa toimistossaan Pietarissa.

Hän johtaa Grazhdanskij kontrol (Kansalaisvalvonta) -järjestöä, joka seuraa ihmisoikeustilannetta maassa, levittää alaa koskevaa tietoa ja avustaa pulaan joutuneita.

Pustintsevin mukaan ihmisoikeuksien saralla on reilun vuoden aikana tapahtunut hiljainen läpimurto alhaalta päin, vaikka poliittisen eliitin piittaamattomuus on kasvanut.
- Samaan aikaan kun poliittisen eliitin laatu on heikentynyt kaikkine seurauksineen, kansalaisyhteiskunta rakentuu alhaalta päin.

Häntä huolettaa mm. Venäjän turvallisuuspalvelun pyrkimys puuttua kansalaisjärjestöjen toimintaan ja valvoa sähköpostiliikennettä, viestimiin eri tahoilta kohdistuva paine ja rasismin kasvu - usein paikallisviranomaisten tuella.

Samaan aikaan hän esittelee mielissään tukkua kirjeitä Venäjän parlamentista ja oikeuslaitoksen edustajilta eri puolilta maata, joissa pyydetään venäjänkielisiä kopioita Euroopan ihmisoikeussopimuksesta ja muuta asiantuntija-apua.

- Euroopan ihmisoikeussopimus on ollut ase käsissämme, koska se luo laillisen pohjan puuttua ihmisoikeusloukkauksiin. Yksi päätehtävämme tällä hetkellä on sivistää byrokraatteja.

Venäjä liittyi Euroopan neuvostoon 1996, ja samalla ratifioi ihmisoikeussopimuksen. Pustintsev pelkää nyt, että Venäjä on jonossa ensimmäisenä, kun neuvosto voi ratkaisevasti puuttua jäsentensä ihmisoikeusloukkauksiin.

- Toistaiseksi Euroopan neuvostolla ei ole menettelyä jäsentensä erottamiseksi, mutta kun se ehkä puolen vuoden kuluttua on valmis, arvelen Venäjän joutuvan tutkittavaksi ennen Turkkia.

Silti hän korostaa, että itänaapuri on kansalaisoikeuksilla mitaten kokonaan toinen yhteiskunta kuin neuvostoaikana.
- Väitteet siitä, että tilanne olisi huonompi, ovat pelkkää roskaa.

Pustinsev joutui itse neuvostoaikana viideksi vuodeksi vankileirille. Hän arvosteli aikanaan mm. Unkarin kansannousun väkivaltaista tukahduttamista 1956.

Nyky-Unkari palkitsi hänet maan korkeimmalla ulkomaalaiselle myönnettävällä kunniamerkillä, ja Pustintsev on muutoinkin kansainvälisesti tunnustettu ihmisoikeusasiantuntija.


Turvallisuuspalvelu taantumuksellinen

Pustinsevin mukaan Venäjän viranomaisten suhtautuminen kansalaisoikeuksiin on perin kirjavaa.

Taantumuksen pesäkkeitä ovat Venäjän turvallisuuspalvelu FSB ja syyttäjälaitos, kun taas esimerkiksi armeijassa on herätty tutkimaan mm. simputussyytteitä.

- FSB pyrkii kasvattamaan arvovaltaansa ja todistamaan tarpeellisuutensa, ja saamaan itselleen lisää budjettivaroja ja henkilökuntaa, hän arvioi.

Pustinstev on aktiivisesti osallistunut mm. Pietarissa FSB:n hampaisiin joutuneen ympäristöaktivistin Aleksandr Nikitin puolustamiseen.

FSB syytti Nikitiniä vakoilusta, kun tämä keräsi tietoja Kuolan ydinjäteriskeistä norjalaiselle ympäristöjärjestö Bellonalle.

Nikitinin puolustus on hiljakkoin valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen mm. siitä, että tämä on ollut matkustuskiellossa neljä vuotta vakoiluepäilyjen takia.

Pietarilaisoikeus palautti viime vuonna vakoilujutun FSB:n tutkintaan, kun se ei löytänyt tarpeeksi todisteita vakoilusyytteiden tueksi.


Internet syynissä

FSB on puuttunut muutenkin kansalaisoikeuksiin. Pustinsev mainitsee ns. Sorm-määräyksen, jonka nojalla turvallisuuspalvelu on vaatinut Internet-palveluja tarjoavat yritykset järjestämään sille mahdollisuuden seurata sitä kiinnostavaa sähköpostiliikennettä.

Venäjällä suostumus tietoliikenneseurantaan on saatava oikeudelta. Pustintsev epäilee kuitenkin, että teknisen seurantamahdollisuuden järjestäminen johtaa valvontaan ilman oikeuden lupaa.
- Provaiderifirmat eivät uskalla kieltäytyä FSB:n vaatimuksista toimiluvan menettämisen pelossa.

Poikkeus löytyy: Grazhdanskij kontrol pyrkii parhaillaan avustamaan volgogradilaista provaiderifirmaa, joka joutui viranomaismyllytykseen kieltäydyttyään yhteistyöstä FSB:n kanssa.

Toisaalta ihmisoikeusjärjestöjen aiemmin moittima armeija saa Pustintsevilta kehuja. Mm. simputuskäytäntöön puuttunut "Sotilaiden äidit" -yhdistys on viime aikoina voittanut oikeudessa pahoinpitelyjutun toisensa jälkeen, ja nyt sotilassyyttäjät ja armeijan lääkärit suhtautuvat tapauksiin aiempaa vakavammin.

- Aiemmin sotilassyyttäjät käänsivät selkänsä ongelmille. Nyt kenraalit tulevat seminaareihimme.


Alueellisia eroja

Venäjän ihmisoikeuskarttakin on kirjava. Mustana pisteenä Pustintsev mainitsee Krasnodarin alueen, jonka kuvernööri Vladimir Kondratjev on hänen sanoin "itsekin uusnatsi".

Krasnodarin viranomaiset ovat mm. ottaneet aseekseen lain kansalaisjärjestöjen uudelleenrekisteröimisestä. Alunperin lain tarkoituksena oli ajantasaistaa järjestörekisteri.

- Kolmetuhatta kansalaisjärjestöä on kielletty. Samaan lakiin on turvauduttu Moskovassa, jossa mm. presidentti Boris Jeltsinin entisenä ympäristöasiantuntijana tunnetun akateemikko Aleksandr Jablokovin ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöä ei ole rekisteröity kahdessa oikeusasteessa.

Tuomioistuimet perustelivat rekisteröinnin eväämistä sillä, että ihmisoikeuksien puolustaminen on valtion eikä kansalaisjärjestöjen tehtävä.

Pustintsev tuhahtaa perustelulle. Hän arvelee, että Moskovan kaupunginjohtajan Juri Luzhkovin tavoitteena on raivata tieltä ennen presidentinvaaleja ne kansalaisjärjestöt, jotka eivät kannata häntä varmasti.

- Jablokovin järjestöä koskevasta päätöksestä valitetaan Venäjän korkeimpaan oikeuteen, ja tarpeen vaatiessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Pietari saa häneltä verrattain korkean arvosanan.
- Pietari on eurooppalainen kaupunki ja täällä on pidetty paremmin kiinni eurooppalaisesta ihmisoikeuskäsityksestä.

Kaupungin viranomaiset ovat hänen mukaansa jättäneet kansalaisjärjestöt enimmäkseen rauhaan.
- Se on parasta, mitä valtaapitävät voivat tehdä.

Silti huomautettavaa löytyy: tuorein skandaali liittyy kaupunginhallinnon kontrollissa olevaan Pietarin televisiokanavaan.

Kohu syntyi keskusteluohjelmasta, jonka yhteydessä järjestetyssä puhelinkyselyssä tivattiin soittajien halukkuutta osallistua kansallisuusvainoihin.

Moskovan viestintäministeriö ärähti moisesta kysymyksenasettelusta, ja antoi tv-kanavalle varoituksen rasismiin yllyttävästä toiminnasta. Pustinsev mielestä tapaus on häpeällinen edistyksellisenä tunnetulle Pietarille.

STT-IA
3.9.1999


ULKOMAAT -SIVULLE