EU uudistaa banaanipolitiikkaansa



Maailman kauppajärjestön WTO:n huhtikuinen ratkaisu EU:n ja Yhdysvaltain banaanikiistassa aiheuttaa huolta Karibian maille. WTO katsoi EU:n pieniä tuottajia suosivan banaanipolitiikan rikkovan maailmankaupan sääntöjä.


EU joutuu muuttamaan käytäntönsä WTO:n vaatimusten mukaiseksi, mikä vahvistanee suurten banaaniyhtiöiden jalansijaa Euroopassa. Karibian maat, jotka eivät pärjää tehokkuudessa Latinalaisen Amerikan suurille plantaaseille, pelkäävät ajautuvansa pahoihin vaikeuksiin.

Suomessa vierailleet Karibian banaaninviejien yhdistyksen CBEA:n edustajat Junior Lodge ja Gordon Myers toivovat EU:n löytävän sellaisen ratkaisun, joka turvaa jatkossakin karibialaisbanaaneille pääsyn Eurooppaan riittävin hinnoin.

Junior Lodge korostaa banaaniteollisuuden merkitystä pienille Karibian maille. Alueen pikkusaarilla banaanit muodostavat yli puolet vientituloista ja kolmanneksen työllisyydestä. Myös Jamaikalle ja Belizelle banaaneilla on huomattava taloudellinen merkitys.

- Eivätkä banaaniteollisuuden vaikutukset rajoitu pelkästään taloudellisiin tekijöihin, vaan tuntuvat myös laajemmin yhteiskunnassa. Banaaniteollisuus esimerkiksi työllistää Karibian maissa paljon naisia ja juuri naisten työttömyysongelmat ovat alueella suuria, Junior Lodge selvittää.

"Pohjoismaissa ymmärretään kehitysmaiden ongelmia"

Karibian mailla on siis paljon pelissä, kun EU syksyn mittaan uudistaa ns. Lomen sopimukseen sisältyvää banaanipolitiikkaansa. Maatalousministeri Kalevi Hemilän kanssa maanantaina keskustellut Lodge pitää hyvänä, että EU:n puheenjohtajamaana häärii juuri Suomi, sillä Pohjoismaissa ymmärretään kehitysmaiden ongelmia.

- Edellinen puheenjohtajamaa Saksa korosti selvästi enemmän kaupallisia näkökohtia, Lodge toteaa.

Ainakin suomalaisilta kehitysyhteistyöjärjestöiltä riittää ymmärrystä Karibian maiden banaaninkasvattajille. Järjestöjen kannanotossa patistellaan EU:ta suosimaan banaaneja, jotka on tuotettu ihmisoikeuksia polkematta ja ympäristöä turmelematta.

"Reilun kaupan banaanit" lanseerataan Suomessa ensi vuoden alussa. Niitä voivat valveutuneet kuluttajat ostaa vaihtoehtona suuryhtiöiden banaaneille.

- Karibian maissa kasvatetut banaanit ovat mielestäni paras esimerkki reiluista banaaneista, Lodge toteaa.

Perheviljelmät eivät ole tehokkaita

Karibian maiden banaanivienti Eurooppaan on noin 400 000 tonnia vuodessa, mikä on vain murusia Euroopan banaanimarkkinoista. Lähes koko vienti suuntautuu historiallisista syistä Britanniaan.

- Olemme kiinnostuneita vientiämme nostamaan, mutta tällä hetkellä tärkeintä on turvata nykyisen tason säilyminen, Lodge korostaa.

Vapaan kilpailun oloissa Karibian mailla ei olisi edellytyksiä pärjätä suuryhtiöitä vastaan. Latinalaisen Amerikan ns. dollariplantaaseilla kustannukset on painettu alas massatuotannon eduilla. Karibialla banaaneja taas kasvatetaan pienillä perheviljelmillä, jotka eivät tehokkuudellaan voi kehuskella.

Kansalaisjärjestöjen mukaan suuret banaaniyhtiöt lisäävät kilpailukykyään myös arveluttavin keinoin. Dollariplantaasien väitetään käyttävän voimakkaita, ympäristöä pilaavia torjunta-aineita sekä rajoittavan ay-toimintaa ja maksavan kurjia palkkoja.

Tuottavuuden lisääminen tavoitteena

Junior Lodge korostaa, että Karibian banaaninkasvattajat eivät odota kaiken pysyvän ennallaan, vaan tunnustavat muutospaineet.

- Emme halua harjoittaa elinkeinoamme pelkästään EU:n tuen varassa, kilpailulta suojattuna. Tavoitteenamme on lisätä tuottavuutta niin paljon kuin mahdollista, Lodge korostaa.

Lisäksi Karibian maat pyrkivät monipuolistamaan tuotantoaan vähemmän banaaninviennistä riippuvaiseksi. Monipuolistamiselta kuitenkin häviää Lodgen mukaan perusta, jos banaaninvienti Eurooppaan tyrehtyy.

STT-IKK
30.7.1999


TALOUS-SIVULLE