Kiina: Taiwan rikkonut "yksi Kiina"- sopimuksen



Kiinan mukaan Taiwanin perjantaina antama lausunto Kiinan-politiikastaan on syvä loukkaus vuonna 1992 solmittua maiden välistä kahdenkeskistä sopimusta "yhden Kiinan periaatteesta".


Kiinan vastaus Taiwanin antamaan lausuntoon esitettiin avoimen kirjeen muodossa joitakin tunteja sen jälkeen, kun Taiwanin edustaja Koo Chen-fu oli lausunut, että maansa tämänhetkinen yhdistymiseen tähtäävä politiikka ei ole muuttunut.

Kiinalaisen Arats-säätiön laatimassa kirjeessä sanottiin Taiwanin rikkoneen lupauksensa ylläpitää yhden Kiinan politiikkaa.

Koo Chen-fun mukaan Taiwanin presidentin Lee Teng-huin lausunnot "erityisistä kahden valtion välisistä suhteista" eivät merkitse sitä, etteikö Taiwan edelleen pyrkisi yhdistymään Kiinan kanssa demokratian vallitessa.

Koon lausunnolla on suuri painoarvo, koska Kiina on vaatinut selvitystä Taiwanin Kiinan-politiikkaan. 82-vuotias Koo johtaa Taiwanin suhteita Kiinaan hoitavaa puolivirallista säätiötä.

Koo toisti lausunnossaan Taiwanin halukkuuden kutsua hänen kiinalainen vastapuolensa Wang Daohan historialliselle vierailulle syksyllä Taiwaniin. Koo sanoi, että huolimatta maiden välillä vallitsevista erilaisuuksista yhteydenpito niiden välillä on tärkeää.

Koon tulkinnan mukaan presidentti Leen lausunnot oli tarkoitettu luomaan pohjaa kahdenkeskisille neuvotteluille, nostamaan vuoropuhelun tasoa ja rakentamaan demokratialle ja rauhalle toimintamekanismeja.

Koo sanoi, että manner-Kiina on pitäytynyt yhden Kiinan periaatteessa kiistäen Kiinan tasavallan (Taiwanin virallinen nimi) olemassaolon. Koo kertoi olevansa valmis keskustelemaan mistä hyvänsä poliittisesta teemasta Wangin kanssa.

Taiwanin lehdistö kertoi aiemmin tällä viikolla, että Kiinan presidentti Jiang Zemin on peruuttanut Wangin matkan Taiwaniin ja jäädyttänyt kiinalaisen puolivirallisen säätiön (Arats) suhteet taiwanilaiseen vastapuoleen (Koon johtama Sef).

Kiina alkaa lehtitietojen mukaan hoitaa suhteita normaalilla tavalla vasta Taiwanin maaliskuussa pidettävien presidentinvaalien jälkeen.

Selkeissä pyrkimyksissään lepytellä Kiinaa Koo sanoi, että presidentti Lee ei ole lausunut sanoja "kahden valtion teoria". Kiinankielinen sanomalehdistö on käyttänyt sanayhdistelmää kuvaamaan Leen vaatimuksia saada tasavertaiset suhteet Kiinaan.

Kiina ilmoitti perjantaina, että Taiwanin presidentti Lee Teng-hui on aliarvioinut Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ja varoitti, että Yhdysvallat ei tukisi Taiwanin itsenäisyyttä.

Kiina on uhannut vallata maakuntanaan pitämänsä Taiwanin, mikäli se pyrkii itsenäistymään. Kiinan ja Taiwanin välit kiristyivät, kun Taiwanin presidentti Lee Teng-hui sanoi heinäkuun 9 päivänä, että hän hylkää opin yhdestä yhtenäisestä Kiinasta ja pitävää Kiinan ja Taiwanin suhteita kahden valtion välisinä suhteina.

Kiina on pitänyt Taiwania yhtenä maakuntanaan vuodesta 1949 lähtien, jolloin kommunistit ajoivat kansallismieliset joukot saarelle sisällissodan lopussa.

STT-IA
30.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE