Hautajaiset kuussa



Yhdysvaltalaisesta geologista ja tähtitieteilijästä Eugene Shoemakerista tulee ensimmäinen ihminen, joka saa viimeisen leposijansa maan kamaran ulkopuolelta. Shoemakerin maalliset jäännökset viedään kuuhun.


Vuonna 1997 auto-onnettomuudessa kuolleen Eugene Shoemakerin tuhkaa on mukana kuuhun laskeutuvalla pienellä Lunar Prospector -aluksella.

Lunar Prospector - "kuun kullankaivaja" - laskeutuu lauantaina pimeään kraateriin lähelle kuun pohjoisnapaa ja laskee Shoemakerin tuhkaa kuun maaperään.

Halusi astronautiksi

Eugene Shoemaker oli legenda geologien keskuudessa. Lähes yksin hän kehitti avaruudessa tapahtuvia törmäyksiä tutkivan tieteenhaaran. Hän oli myös keskeisessä roolissa koulutettaessa Apollo-ohjelman kuukävelijöitä tutkimaan kuuta tieteellisesti.

Parhaiten hänet tunnetaan työstään avaruudessa tapahtuvien törmäysten tutkimuksen parissa sekä myöhemmin yhdessä vaimonsa Carolyn Shoemakerin kanssa tehdystä komeettojen etsinnästä ja tutkimuksesta.

Shoemakerin suurin pettymys oli se, ettei hän itse koskaan päässyt kuuhun ja saanut hakata omalla vasarallaan kuun pintaa. Hän halusi olla mukana Apollo-ohjelmassa ja ensimmäinen geologi, joka pääsee tutkimaan kuun pintaa, mutta hän ei läpäissyt tarvittavia terveystarkastuksia.

Unssi hänen tuhkaansa on sijoitettu polykarbonaattikapseliin, jonka ympärille kierrettyyn messinkiseen kalvoon on kaiverrettu kuvat Hale-Bopp -komeetasta, meteoriitin Pohjois-Arizonaan tekemästä kraaterista sekä kappale William Shakespearen näytelmästä Romeo ja Julia.

Pitkä matka kuun pinnalle

Eugene Shoemakerin tuhkaa mukanaan kuljettava avaruusalus Lunar Prospector laukaistiin matkaan jo tammikuussa 1998. Matka maasta kuuta kiertävälle radalle kesti noin 105 tuntia eli reilut 4 vuorokautta. Siitä lähtien se on kiertänyt kuuta tehden erilaisia mittauksia.

Kun aluksen akut ehtyvät, alus on tarkoitus ohjata törmäämään lasteineen kuun pinnalle. Tämän on tarkoitus tapahtua ensi lauantaina.

Lunar Prospector on mittauksissaan havainnoinut selkeitä merkkejä veden olemassaolosta kuun pohjois- ja etelänavoilla.

Mikäli mittauksista saatavat arviot pitävät paikkaansa, vettä olisi riittävästi esimerkiksi maasta lähetettäville siirtokunnille. Kaikki tutkijat eivät ole samaa mieltä siitä, että mittauksista voitaisiin päätellä veden olemassaolo.

Epäilyjen poistamiseksi Dr. David Goldstein Texasin yliopistosta ehdotti, että Lunar Prospectorin annettaisiin törmätä varjoisaan kraateriin ja tarkkailtaisiin, josko törmäys irrottaisi kuun pinnalta yhtään vettä. NASA hyväksyi ajatuksen kesäkuussa tänä vuonna.

Törmäys on arvioitu sen verran rajuksi, että se nostaa kuun pinnalta materiaalia mahdollisesti jopa 30 kilometrin korkeuteen.

Lähteitä:

VILLE TENHUNEN
30.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE