Oletko käynyt Äteritsiputeritsipuolilautatsijängällä?



Egyptinkorpi, Lihasula, Hörhö, Munakka - kansan vilkas mielikuvitus näkyy mitä erikoisimmissa paikannimissä. Maantiekyltit kertovat tarinoita historiasta, juurevasta maalaiselämästä ja kaukokaipuusta.


Käy Kolinassa, elä siivosti Tiukassa tai Taantumuksessa, älä anna ajatusten harhailla kun suuntaat Terskanperään. Värikkäät paikannimet piristävät ohikulkijoita ja rakentavat omaleimaista elämänpiiriä kanta-asukkaille.

Valokuvia Suomen maisemista ja maantiekylteistä esittelee Auto- ja tiemuseo Mobilia Kangasalla. Näyttelyn puolitoistasataa kuvaa on ottanut Tapio Heikkilä, joka tunnetaan myös ympäristöministeriön ylitarkastajana.

- Kiersin Suomea 1980-luvun alussa maisema-aluetyöryhmän sihteerinä. Panin silloin merkille monia hauskoja kylttejä, esimerkiksi sellaisen kuin Meteli Seis. Pari vuotta sen jälkeen seisake oli ilmeisesti lakkautettu ja nimi oli muuttunut Metelinniemeksi, Heikkilä muistelee harrastuksensa alkua.

Satunnaisista otoksista hän siirtyi viime vuonna systemaattiseen kiertelyyn karttakirjan ja paikannimiluettelon kanssa. Työn tuloksia on nyt esillä Mobiliassa.

Vitsi sai syvempiä merkityksiä

Itse kylttien lisäksi kuvat antavat hyvän käsityksen myös suomalaisesta kulttuuri- ja tienvarsimaisemasta.

- Tärkeän palautteen antoi Ruotsissa asuva siskoni. Hänen mielestään kuvat eivät voisi olla mistään muualta kuin Suomesta, niin omaleimaista täällä on.

Elokuun loppuun asti jatkuvan näyttelyn kuvat on ryhmitelty eri teemoihin kuten mökkeihin, dieselvoimiin ja vapauden väreihin. Romantiikkaa huokuu esimerkiksi Kaivattula-kyltti, johon on ripustettu kukkaseppele.

Vitsistä lähtenyt kuvausprojekti on saanut myös syvempiä ulottuvuuksia.
- Paikannimet vähenevät sitä mukaan kun kylät autioituvat, pellot kasvavat umpeen ja talot luhistuvat. Maaseudun ongelmat heijastuvat kulttuurimaisemassa, toteaa Heikkilä, joka valmistelee maisemakuvauksesta väitöskirjaa Taideteolliselle korkeakoululle.

Arabia ja Jeriko sijaitsivat kaukana

Paikannimet ovat ajankohtainen aihe, sillä Eurooppalaiset rakennusperintöpäivät keskittyvät niihin tänä vuonna. Espoossa 11.-12. syyskuuta on esillä Tapio Heikkilän valokuvia.

Kuvat ovat antaneet virikkeen myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen selvitykselle, jossa etsitään paikannimien juuria.

- Esimerkiksi Lieksassa sijaitsevan Egyptinkorven tyylisiä nimiä annettiin syrjäisille paikoille. Helsingissä annettiin niityille sellaisia nimiä kuin Arabia ja Jeriko, kertoo erikoistutkija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

- Lapinlahdella puolestaan on talo, joka nimettiin Mussolinin sotaretkien mukaan Addis Abebaksi.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa pyörii oma paikannimiin liittyvä hankkeensa, joka on tuottanut väitöskirjankin. Haaveissa on vielä saada aikaan paikannimien sanakirja, jolle olisi paljon kysyntää.

Rakennusperintöpäiviin liittyy tuore artikkelikokoelma Paikannimet - paikan muisti. Sen julkaisijoihin kuuluvat Suomen kotiseutuliitto ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

STT-IKK
30.7.1999

Lisää mielikuvituksellisia paikannimiä löytyy Riku A. Reimanin kokoamana.
Paikannimistön keruusta puolestaan kertoo Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.
Karjalaisia paikannimiä löydät täältä.
Elimäen tarkoitus ja sen perimmäinen tarkoitus puhuttavat myös Ylen koulukanavalla.


AJASSA -SIVULLE