Vakuutuksia netistä



Vakuutuksia on joka lähtöön, matkapuhelinvakuutuksista kotivakuutuksiin. Helppo keino tutustua eri vakuutusmuotoihin sekä niiden ehtoihin on tehdä se kotona, Internetin välityksellä. Hintatietoja tosin vakuutusyhtiöt eivät pääsääntöisesti ole nettiin laittaneet tarjolle.


Fennia tarjoaa sivuillaan tietoa niin eläke-, yritys- kuin kotivakuutuksistakin. Tietous vain jää hyvin pintapuoliseksi, koska mitään hintatietoja ei löydy. Sivusto kertoo lähinnä sen, kuinka maan mainioita vakuutuksia tarjolla onkaan.

Sivusto kärsii myös kuva-java-linkki-syndroomasta, eli sivuille on tungettu kuvia ja javakoodia liiankin kanssa. Samoin sivusto rakentuu linkeistä linkkien jälkeen, joten halutun tiedon löytämiseksi voi joutua seilaamaan lukuisien sivujen läpi.

Mielenkiintoinen piirre on kaskolaskuri, jonka avulla voi laskea kaskovakuutusvaihtoehtoja. Laskuriin tulee ensin syöttää niin nimi- kuin osoitetiedotkin, perusteena on hinnoittelun alueelliset erot. Tähän luulisi riittävän pelkkä paikkakuntakin, joten vainoharhainen voisi epäillä että tietoja käytetään mainospostitusrekisterin päivitykseen...

Sampo tarjoaa myös sivuillaan runsain mitoin tietoa, ja sivuston rakenne on kohtuullisen selkeä. Kun haluttu aihealue on valittu, aukeaa sivu jonka oikealla puolella ovat vaihtoehdot ja ne aukeavat vasemmalle puolelle.

Sivusto tarjoaa esimerkiksi monia laskimia eri vakuutusmuotojen laskentaan, sekä mahdollisuuden soittaa asiakaspalveluun nettipuhelu. Tarvittava ohjelma sekä ongelmanratkaisuohjeet löytyvät sivuilta. Kokonaisuutena sivustosta jää positiivinen kuva.

Pohjola turvautuu sivuilla hintatietojen sijaan tarjouspyyntölomakkeisiin. Sivuston tarjonta on yllättävän kevyt, tosin sivuille luvataan lähitulevaisuudessa runsaasti lisää palveluja. Sivuston rakenne on kohtuullisen selkeä, mutta ärsyttävä piirre on kuvina toteutettujen linkkitekstien epäterävyys.

Autovakuutuslaskuri

Sivusto tarjoaa Pohjolan mittaturva-testin, joka kyselee monenmoisia kysymyksiä, heitellen väliin kommentteja, miten mihinkin tilanteeseen löytyy sopiva vakuutus. Testi tosin antaa vakuutusturvasta kiinnostuneelle tarpeellista tietoa, mutta tiedot voisivat olla helpommallakin tavalla esillä.

Tapiolan sivujen ulkonäkö on rauhallinen ja silmää miellyttävä. Rakenteeltaan sivut ovat kohtuullisen helppokäyttöiset, tosin alueiden esittelytekstit vilisevät linkkejä.

Sivujen yksi hienoimpia toteutuksia on autovakuutuslaskuri. Laskurissa annetaan ensin ajoneuvon tiedot, ja haku hakee automallit, jotka täyttävät hakuehdot. Mainittakoon että moottorikokovalinta on tarkka, esimerkiksi 1600ccm konekokovalinnalla ei löydy autoa, jonka moottorikoko on 1593ccm.

Löytyneistä automalleista valitaan oikea, jonka jälkeen aukeaa lomake, johon täytetään käyttöönottovuosi, maksualue sekä bonus- ja lisävarustetiedot. Tämän jälkeen Laske-näppäimellä saa suoraan vakuutuksen hintatiedot. Vastaavaa palvelua toivoisi muiltakin vakuutusyhtiöiltä. Tämä palvelu ei edes vaadi nimi- tai osoitetietoja...

Lähivakuutus keskittyy esittelemään vakuutuksensa pääpiirteittäin. Vakuutuksista kerrotaan yleisesti, ja mainitaan, että lisätietoja saa vakuutusehdoista. Sen sijaan vakuutusehtoja taikka hintatietoja ei sivuille ole viitsitty laittaa, vaikka näiden jakeluun Internet-sivusto olisi omiaan. Ulkonäkö sivuilla on raikas ja surffailu sivustolla on kohtuullisen selkeää.

Matkapuhelin rikki, vakuutustermit hepreaa?

Posti tarjoaa myös vakuutuksia, jotka ovat Postin ja kansainvälisen CFI-vakuutusyhtiön yhteistä käsialaa. Sivusto esittelee Postin Onni-vakuutukset, joita löytyy kodista autoon. Vakuutuksista on lyhyt kuvaus sekä hintatiedot kiinteähintaisten vakuutusten osalta. Lisätietoja voi soittaa joko ilmaisnumerosta tai jättää nettisivun kautta soittopyynnön.

Matkapuhelin on väline, jota ilman moni haluaisi olla. Mutta puhelimen hajotessa tai kadotessa tilanne helposti muuttuu, ja tuntuu että jotain oleellista puuttuu. Konkreettisesti jotain oleellista, eli rahaa lompakosta, puuttuu siinä vaiheessa, kun kävelee uuden puhelimen kera ulos kaupasta. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, koska puhelimen voi vakuuttaa.

Soneran vakuutus on kilpailijan vastaavaa laajempi tarjoten vakuutusturvan varkaustapausten lisäksi myös rikkoontumisille sekä katoamisille. Rikkoontumistapauksessa ei mene omavastuuta, muissa tapauksissa omavastuu on 160 mk. Vakuutuksen hinta taas on kolminkertainen verrattuna Radiolinjan vakuutukseen.

Hintaero tosin selittyy sillä, että Radiolinjan vakuutus korvaa vain varkaustapaukset. Radiolinjan omavastuu on aina 10%. Molempien vakuutusten sivut tarjoavat täydelliset vakuutusehdot, ja Soneran sivulta on mahdollisuus saman tien tilata vakuutus. Radiolinja sen sijaan tyytyy lähettämään lisätietoja sekä liittymislomakkeen postitse.

Mikäli vakuutuskiemuroissa ja eri vakuutusten vertailussa alkaa nousta höyry päästä ja homma tuntua toivottomalta, voi suunnata Kuluttajien vakuutustoimistoon. Vakuutustoimisto on suorittanut lukuisien eri vakuutusryhmien vertailuja, ja tulokset löytyvät sivuilta. Vertailtu on niin kännykkä-, koti- kuin liikennevakuutukset, ja vertailuiden tulokset ovat selkeissä taulukoissa.

Mukana on myös esimerkkivahinkotilanteita sekä eri vakuutusyhtiöiden korvausperusteet vahinkoihin. Sivusto tarjoaa myös muuta tärkeää tietoa, kuten tietoa vakuutuslautakunnan toiminnasta, sen tekemistä päätöksistä sekä vakuutusyhtiöiden suhtautumisesta asiakkaan eduksi muuttuneisiin juttuihin.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton sivusto tarjoaa myös hyödyllistä tietoutta vakuutuksen ottajalle. Tarjolla on esimerkiksi vahinkotilastoja, uutisia sekä aina tarpeellinen Pieni vakuutussanakirja, josta selviää vakuutusehtojen monimutkaisten termien selitykset.

MARKO HAKALA
30.7.1999


AJASSA -SIVULLE