Venäjän mediajätit aloittaneet jo vaalitaistelun



Venäjän parlamenttivaaleihin on aikaa vielä viisi kuukautta ja presidentti Boris Jeltsinin virkakausi, jonka Jeltsin on julistanut viimeisekseen, päättyy vasta vuoden kuluttua. Kaksi suurta venäläistä mediajättiä, puolivaltiollinen ORT-televisio ja yksityinen NTV-televisio, käyvät kuitenkin taistelua, josta voisi päätellä vaalitaistelun olevan täydessä vauhdissa.


Sana- ja kuvasota alkoi kun ORT kertoi NTV:n olevan korviaan myöten velassa. Samalla ORT antoi ymmärtää, että NTV oli Gazpromin, maakaasun suurtuottajan, talutusnuorassa.

NTV puolestaan julkisti ohjelman, jossa kerrottiin pitkään ja perusteellisesti Kremlissä vallitsevasta korruptiosta ja vehkeilystä. Kaiken takana pahan alkujuuri oli NTV:n mukaan vaikutusvaltainen suurliikemies Boris Berezovski.

NTV:n maalitauluna oli erityisesti myös Kremlin henkilöstöpäällikkö Aleksandr Voloshin, joka venäläisten lehtitietojen mukaan saa kiittää paikastaan juuri Berezovskia.

Riippumattomasta tiedonvälityksestä ei juuri voida puhua ORT:n ja NTV:n kohdalla. Berezovski, jolla on hyvät suhteet Jeltsinin perheeseen, omistaa 38 prosenttia ORT:n osakkeista. Myös Nezavissimaja Gazeta -lehti on osittain Berezovskin omistuksessa samoin kuin kaupallinen tv-asema TV-6.

NTV:n taustahahmo on mediakeisari Vladimir Gusinski. Hänen Most-Media -konserniinsa kuuluvat NTV:n ohella Itogi-aikakauslehti, Sevodnja-sanomalehti sekä radioasema Moskovan kaiku.

NTV:n ja ORT:n taistelu herätti laajalti närää. - Katselin uutisia, mutta tv-asemilla ei tunnu olevan muuta tehtävää kuin tapella keskenään, valitti pääministeri Sergei Stepashin hallituksen istunnossa.

Uusi välinäytös

Viime viikolla mediasodassa oli uusi välinäytös. Most-Medialle kuuluvaan kirjapainoon ilmaantui veroviraston tarkastajia tutkimaan kirjapainon tilejä. Kirjapainon johtaja syytti tapauksesta Berezovskin uskottuna pidettyä Voloshinia. Most-Media kuvasi tarkastusta pelotteluyritykseksi.

Mediasodassa on kyse paljon enemmästä kuin pelkästä taloudellisesta kilpailusta. Tavoitteena on ennen muuta vaikutusvallan lisääminen tulevissa parlamentin ja presidentin vaaleissa.

Perustuslain mukaan Jeltsinin on määrä luopua ensi vuonna presidentin virasta, jota hän on hoitanut vuodesta 1991.

Gusinskin mediakonserni tukee uudeksi presidentiksi pyrkivää Moskovan kaupunginjohtajaa Juri Luzhkovia, jonka mahdollisuuksia pidetäänkin parhaina tässä vaiheessa. Berezovski ja hänen johtamansa viestimet sen sijaan vastustavat Luzhkovia, jota myöskään Jeltsin ei näy haluavan seuraajakseen.

Vielä vuoden 1996 presidentinvaaleissa sekä Gusinski että Berezovski tukivat Jeltsinin uudelleenvalintaa. Nyt puhjennut taistelu mediaimperiumien kesken on herättänyt huolestusta myös hallituksessa. Äskettäin kehotti mm. varapääministeri Valentina Matvijenko Gusinskia ja Berezovskia lopettamaan sotansa.

STT-IKK
30.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE