Tutkija: Aggressiivisia lapsia voi uhata syrjäytymiskierre



Lasten aggressiivisuus saattaa tutkija Katja Kokon mukaan ennakoida aikuisiän syrjäytymistä työmarkkinoilta.


Vanhempien lapsikeskeinen kasvatusote auttaa kuitenkin myös väkivaltaan taipuvaisia lapsia välttämään epäonnistumisen kehän, kertovat Kokon Jyväskylän yliopistossa tekemän väitöstutkimuksen alustavat tulokset.

Etenkin isän rooli näyttää tärkeältä, sillä tutkimusaineistossa pitkäaikaistyöttömät olivat muita useammin isättömiä tai heillä oli huonot muistot isästään.

Pitkä seurantatutkimus

Myös väkivaltaan taipuvaisten lasten myönteiset sosiaaliset taidot ennakoivat menestystä myöhemmässä elämässä.

Esimerkiksi heikompien puolustaminen tai johtajan taipumukset ovat merkkejä siitä, ettei aggressiivisuus leimaa koko persoonallisuutta, huomautti Kokko tiistaina Helsingissä järjestetyssä nuorisoseminaarissa Rajat ja rakkaus.

Kokon työ liittyy akatemiaprofessori Lea Pulkkisen johtamaan Lapsesta aikuiseksi -seurantatutkimukseen. Se kattaa alun perin 400 ihmisen elämänuran vuodesta 1968 alkaen.

Tuolloin tutkittavat olivat kansakoulun toisluokkalaisia. Viimeksi heitä haastateltiin 1995 eli 36-vuotiaina. Vielä tuolloinkin tutkijat tavoittivat 80 prosenttia otosryhmän jäsenistä.

Koulusta työelämän eväät

Kokon aiheena oli etsiä riskitekijöitä pitkäaikaistyöttömien aiemmasta elämästä. Yleisimmäksi taustatekijäksi paljastuivat tällöin juuri kouluajan ongelmat.

Väkivaltaisesti käyttäytyvät lapset ajautuivat muita useammin oppimisvaikeuksiin, he lintsasivat koulusta ja heitä rangaistiin. Työelämään siirtymisen eväät jäivät siis laihoiksi. Työstä syrjäytyneiden elämään liittyi usein myös alkoholismia ja rikoksia.

Aggressiivisiksi määriteltiin tutkimuksessa ne lapset, joiden opettajat kertoivat heidän potkivan toisia syyttä suotta, heittelevän tavaroita raivostuessaan tai käyttäytyvän hyökkäävästi.

Tutkimuksessa haastateltiin myös lasten luokkatovereita ja vanhempia. Toisten syrjiminen ja muu epäsuora aggressiivisuus, jäi tutkimuksen ulkopuolelle.

Kokko kertoo kuitenkin tutkimusryhmän muiden tulosten osoittaneen, että räväköiden tyttöjen "verbaalinen aggressiivisuus" ennustaa päinvastoin menestystä työuralla.

Fyysisestä väkivaltaisuudesta alkanut syrjäytymiskierre oli Kokon aineistossa yleisemmin poikien kuin tyttöjen ongelma.

Kasvatus vaikuttaa

Kokko ei mielellään puhu työttömyyden periytymisestä, koska syrjäytymiskierteen syntyyn voidaan hänen tutkimustulostensa mukaan vaikuttaa kasvatuksella. Väkivaltaisuutta ei aiheuta perimä, vaan ympäristö, hän korostaa.

Jos lapsia kuunneltiin kotona ja heille asetettiin tarvittavat rajat, elämä asettui paremmin uomiinsa. Myös vanhempien hyvä parisuhde heijastui väkivaltaistenkin lasten tulevaisuuteen.

Tutkimus ei anna suoraa tietoa koulun mahdollisuuksista vaikuttaa lasten elämänkulkuun, sillä 60- ja 70-luvulla ei kyselty tietoja esimerkiksi mahdollisesta tukiopetuksesta.

STT-IA
30.4.1999


AJASSA -SIVULLE