"Optimismin ja kansallisen itsetunnon symboli"

Armi Kuusela oli enemmän kuin Miss Universum



Armi Kuusela ei ollut pelkästään maailman ensimmäinen Miss Universum, vaan hänestä kehkeytyi Suomen 50-luvun alun optimismin ja kansallisen itsetunnon elpymisen symboli. Näin arvioi Jorma Marttala, joka julkaisi kuluvalla viikolla kirjan Armin kultaiset vuodet.


- Armista tuli koko Suomen edustaja, hän vaikutti suuresti maamme mentaaliseen ilmastoon. Samaan positiiviseen suuntaan ilmapiiriä muuttivat vuoden 1952 olympialaiset sekä se, että sotakorvaukset saatiin tuolloin maksettua loppuun, Marttala kronikoi.

Kirjailija kertoo yrittäneensä hahmotella opuksessaan Armin kokonaisvaikutusta Suomen ilmapiiriin. Hän korostaa, että Muhoksen Mimmin valinta maailman kauneimmaksi osui Suomen kannalta juuri oikeaan aikaan.

- Jos Armi olisi päässyt missiksi myöhemmin, hän ei olisi voinut nousta samanlaisen asemaan. Hänen valintaansa kiteytyi suomalaisten yleinen helpotuksen tunne: sotavuosien seuraukset alkoivat tuolloin hellittää, kansalliselle sankarittarelle oli sosiaalinen tilaus.

Armin valinta aiheuttikin Suomessa sellaisen kansanjuhlan, että jopa jääkiekon MM-riemu 1995 taitaa jäädä vertailussa toiseksi. Esimerkiksi kirjailija Paavo Rintala on kertonut, kuinka hänen varusmiesaikanaan keskeytettiin sotaharjoitus, kun tieto Armin kruunauksesta tuli tietoon.

Kesti hyvin jättipaineen

Armi Kuusela oli Jorma Marttalan mukaan selvästi vielä amatöörimissi. Armin 70-luvun manttelinperijä Anne Pohtamo oli jo missinä täysi kauneuden ammattilainen.

- Armin valinnan ajoitus oli hyvä myös sikäli, että pian tuon jälkeen kauneusihanne muuttui. Armi oli "vain" 165-senttinen, hänen kokoisensa nainen ei olisi enää pian voinut menestyä missinä, Marttala muistuttaa.

Armin tarinan kronikoitsija haluaa toisaalta muistuttaa, että Kuuselalla oli muitakin avuja kuin kaunis ulkomuoto.

- Armin myytti ja hohto rakentuivat osin myös sitä, että hänellä oli nuoreksi tytöksi yllättävän luja persoonallisuus ja henkinen selkäranka.

Luonteesta todistaa se, että ensimmäinen Miss Universum selvisi valtavasta kansainvälisestä julkisuuden paineesta niin, että ikäville huhuille saati skandaaleille ei löytynyt aineksia.

- Armin valinnassa oli tosin diskausriski, sillä hän oli Miss Universumiksi tullessaan vasta 17-vuotias. Kisan alaikärajahan oli 18. Kukaan eikuitenkaan käräyttänyt häntä iästä. Italiassa sen sijaan väitettiin, että Armin voitto perustui poliittisiin näkökohtiin, Marttala toteaa.

Jenkkien propagandaa?

Vuonna 1952 aloitettu Miss Universum -kisa valjastettiinkin alussa hyvin selvästi Yhdysvaltain PR-propagandaan. Niinpä Armi joutui mm. ottamaan vastaan Korean sotaan matkaavien sotilaiden ohimarssin.

Onneksi hänen suomalainen managerinsa ymmärsi estää aikeen, kun Armia oltiin viemässä vetämään jenkkilippua salkoon. Moinen ei olisi tehnyt hyvää YYA-Suomen idänsuhteille.

Armin avioliitto filippiiniläisen Virgilio Hilarion sopi hyvin siihen, että hänestä oli tullut Suomen kansainvälistymisen symboli. Soraääniäkin tosin kuultiin, kun vaalea Suomen sankaritar avioitui tummapintaisen kaukomaan miehen kanssa.

Armi Kuusela ja hänen sukunsa saivat myös tuta perisuomalaisen kateuden voiman. Armin äiti kirjoittikin asiasta kipakasti Helsingin Sanomien yleisökirjeessä.

- Armille ei ole kuitenkaan jäänyt mitään Suomen kansaa vastaan. Sen sijaan hän loukkaantui sydänjuuriaan myöten, kun suomalainen toimittaja meni nostamaan hänen suruhuntuaan Gilin hautajaisissa. Näin saatiin valokuva leskestä, Marttala pahoittelee.

Hän sai tuta tämän seuraukset kootessaan kirjaansa. Kaliforniassa asuva Armi Kuusela ei suostunut yhteydenpitoon tai haastatteluun. 50-luvun Suomen symboli on päättänyt vaieta visusti.

STT-IA
30.4.1999


AJASSA -SIVULLE