Aho: Istuvalle presidentille kuuluu oikeus yrittää uudelleen

Keskusta lähdössä "linjavaaleihin"



Hallituksen ulkopuolelle jätetty keskusta tähtää nyt presidentinvaaleihin. Vapun puheissa tehtiin selväksi, että oppositiolle presidentinvaalit ovat yleispolitiikkaa ja niistä tehdään linjavaaleja.


Keskustan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen näki presidentinvaalit tilaisuutena purkaa sosialidemokraattien valtakeskittymää. Kääriäisen mielestä ei ole oikein, että porvarienemmistöisessä Suomessa presidentin, pääministerin, ulkoministerin ja EU-komissaarin tehtävissä on SDP:n edustajat.

- Presidentinvaalissa on kysymys paitsi ulkopolitiikan johtajuudesta, myös sisäpolitiikan linjasta ja valtapolitiikan tasapainosta, mm. Kuopiossa puhunut Kääriäinen sanoi.

Kansanedustaja Jukka Vihriälän mielestä kansan eduskuntavaaleissa ilmaisema muutoshalu "mitätöitiin kabineteissa", kun taas presidentinvaaleissa tulosta ei voi "manipuloida".

Seinäjoella puhunut Vihriälä liputti puheenjohtaja Esko Ahon ehdokkuuden puolesta ja markkinoi häntä "koko kansan yhdistävänä presidenttinä".

Linjavaalien luonnetta korosti myös keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.
- Viime presidentinvaalit käytiin mielikuvapolitiikan ja mediapelin merkeissä. Nyt vaaleissa tullaan punnitsemaan erilaisia aatteellisia ja poliittisia vaihtoehtoja, Väyrynen sanoi Hyvinkäällä.

SDP:n ratkaisusta Väyrynen totesi, "ettei se ole reilu Martti Ahtisaarta kohtaan, mutta myönteinen siinä mielessä, että se tervehdyttää maamme poliittista elämää. Politiikka palaa politiikkaan."

Ay-liike: Keskustaa pidetään silmällä

Ammattiyhdistysliikkeen piiristä väläytettiin vappuna, että keskustaa pidetään erityisesti silmällä myös presidentinvaaleissa.

SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma (sd.) arvioi Savonlinnassa, että keskustan "puheet revanssista ja selvät sisäpoliittiset valtatavoitteet" sähköistävät presidentinvaaleja aivan uudella tavalla.

- Palkansaajaväestöllä, koko ay-liikkeellä ja myös SAK:lla on kaikki syyt seurata tarkasti, yritetäänkö eduskuntavaaleissa epäonnistuneita työreformitavoitteita salakuljettaa presidentinvaalien kautta uudelleen poliittiseen päätöksentekoon, Heinäluoma sanoi.

Aho: Istuvalle presidentille kuuluu oikeus yrittää uudelleen

Keskustan puheenjohtajan Esko Ahon mielestä istuvalla presidentillä pitäisi olla ikään kuin etuoikeus päästä halutessaan uudelleen ehdokkaaksi.
- Istuvalla tasavallan presidentillä on kansan valtakirja, eikä sitä pitäisi yrittää ottaa pois muuten kuin kansan päätöksellä, Aho sanoi vappuna.

Aho kommentoi SDP:n presidentinvaalikiemuroita keskustan vappujuhlan jälkeen Helsingissä.
- Se on tietysti jokaisen puolueen oma asia, mutta sivusta katsoen näytti siltä, että nyt ei toimittu ihan niin kuin olisi pitänyt, Aho sanoi.

Samaa mieltä oli kokoomuksen vappujuhlassa puhunut europarlamentaarikko Raimo Ilaskivi, joka myös kehotti hallitusta ja eduskuntaa korjaamaan nykyisen tilanteen pikaisesti.

Vappujuhlan puheessaan Aho ei puuttunut tuleviin presidentinvaaleihin tai omaan ehdokkuuteensa muuten kuin toteamalla lyhyesti, että "maa tarvitsee vahvan presidentin".

Aho on luvannut ilmoittaa vastauksensa omaan ehdokkuuteensa juhannukseen mennessä. Hän kertoi joutuvansa miettimään asiaa perheensä kannalta toisella tavalla kuin ehkä muut ehdokkaat. Aholla on pieniä lapsia.

- Jos ehdokkaaksi lähtee, pitää lähteä sillä mielellä, että uskoo ja haluaa tulla valituksi. Jos tätä vaihtoehtoa ajattelee, se merkitsee kyllä perheellekin aikamoista elämäntilanteen muutosta.

Oppositioon vaalien jälkeen jääneen puolueen johtaja valoi rohkaisua kannattajiinsa Kyösti Kallion patsaan edustalla.
- Nyt koetellaan kestävyyttä ja nyt on tärkeä pysyä lujana niin asioissa, aatteessa kuin sitten käytännön työssäkin, Aho sanoi.

Työreformi Amsterdamin sopimuksessa

Keskustan varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila ihmetteli Seinäjoella vielä hallituspuolueiden torjuvaa suhtautumista keskustan työreformiin.

Anttila kertoi kuulijoilleen, että EU:n uudessa Amsterdamin sopimuksessa on uusi työllisyyttä koskeva osa, joka on "sisällöltään tiivistelmä keskustan työreformiin sisältyneistä työn tekemisen ja yrittämisen edellytyksiä parantavista uudistuksista".

- Amsterdamin sopimuksen ovat hallituspuolueet hyväksyneet mukisematta. On erikoista, että keskustan esittämänä samat päämäärät muuttuvat mahdottomiksi toteuttaa, Anttila päivitteli.

STT-IA
2.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE