Pohjoinen ulottuvuus hyväksyttiin EU-parlamentissa



Suomen vahvasti ajama idea unionin pohjoisesta ulottuvuudesta hyväksyttiin tiistaina EU-parlamentissa. Sen ideana on tiivistää EU:n sekä Venäjän ja muiden pohjoisten alueiden vuorovaikutusta tasaveroisuuden perusteella. Maat, joita pohjoinen ulottuvuus koskee ovat Venäjä, Baltian maat, Puola, Norja ja Islanti.


Euroopan pohjoisilla alueilla on valtavasti taloudellisia voimavaroja ja hieno luonto, mutta alueella on myös paljon köyhyyttä ja ympäristötuhoja. EU:ssa katsotaan, että pohjoisen ulottuvuuden alueella olevien ongelmien ratkaisu on myös EU:n asia.

Lisäksi pohjoisessa asuu useita alkuperäiskansojen vähemmistöjä kuten inuiitit ja saamelaiset, joiden asema tulee turvata.

EU-parlamentti hyväksyi tiistaina europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallströmin (kok.) mietinnön pohjoisesta ulottuvuudesta.

Matikainen-Kallström on pyrkinyt mietinnössään konkretisoimaan pohjoisen ulottuvuuden ideaa. Hänen mukaansa sitä varten ei tarvita uusia elimiä, vaan tarkoitus on tehostaa jo olemassa olevien elimien kuten Itämeren maiden neuvoston ja Barentsin alueen neuvoston toimintaa.

Yritykset taas ovat todenneet, että Suomen poliittisen johdon ajama pohjoinen ulottuvuus saa hahmon vasta sitten, kun alueelle aletaan rakentaa teitä, teletekniikkaa ja muuta infrastruktuuria.

Mietinnössään Matikainen-Kallström esittää, että pohjoisen ulottuvuuden hankkeiden rahoittamiseen olisi saatava niin yksityistä rahaa kuin kansainvälisten rahoittajien kuten Euroopan investointipankin, Euroopan jälleenrakennuspankin, Pohjoismaisen investointipankin ja EU:n varoja.

- Taloudellisen yhteistyön lisääminen, tehokkaampi ympäristöpolitiikka, riittävät energiavarat, ydinturvallisuudesta huolehtiminen sekä liikenne- ja telekommunikaatioyhteyksien kehittäminen ovat hyviä esimerkkejä vaativista ja laaja-alaisista projekteista, joita mielestäni pohjoisella ulottuvuudella voidaan viedä eteenpäin, Matikainen-Kallström sanoo.

Matikaisen mukaan yksi osa ulottuvuutta on luonnonkaasuverkon luominen ja Länsi-Eurooppaan johtavan kaasuputken rakentaminen kuten myös Baltian maiden sähköverkoston ajanmukaistaminen.

EU-komission nais-miesvahvuus puhututti

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala vaati EU-komission puheenjohtajaehdokas Romano Prodia toimimaan naisten määrän lisäämiseksi komissiossa. Hautala teki esityksensä Prodille tiistaina, jolloin Prodi puhui parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa.

Prodi on useaan otteeseen korostanut haluavansa tulevaan komissioon niin poliittisen kuin sukupuolten välisen tasa-arvon. Nykyisen virkaatekevän komission 20 jäsenestä naisia on neljännes. Vain Saksa, Ranska, Italia, Ruotsi ja Tanska nimittivät nykyiseen komissioon naisen.

Hautala epäili tiistaina, että alustavalla komissaarilistalla on vain kolme naista. Prodi kiisti listan olemassaolon. Hautala arvioi, että sukupuolijakauma tulee olemaan yksi keskeinen teema kun parlamentti aikanaan päättää tuesta uudelle komissiolle.

- Nyt kun Amsterdamin sopimus on astunut voimaan, EU:n elimillä on velvollisuus ottaa tasa-arvonäkökulma entistä voimakkaammin huomioon, Hautala sanoi.

STT-IA
4.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE