EU:n toivotaan avautuvan Suomen puheenjohtajakaudella



Asioista kertominen ja asiakirjoihin käsiksi pääsy on lisääntynyt EU:ssa, mutta paljon on vielä parannettavaa. Salailun dinosaurusta ei haluta päästää uuteen komissioon piileksimään.


Brysselissä tällä viikolla pidetyssä avoimuus-seminaarissa EU-parlamentin oikeusasiamies Jacob Söderman hämmästeli, miksi Suomi aikoo puheenjohtajakaudellaan ajaa voimallisesti pohjoista ulottuvuutta, muttei yhtä ponnekkaasti aja lisää avoimuutta EU:n toimintaan.

Oikeusasiamies käänsi tavoitesloganin muotoon "avoimuus on pohjoista ulottuvuutta". Avoimuus ei ole jäänyt Suomelta unholaan. Viime perjantaina Suomen EU-suurlähettiläs korosti, että Suomi aikoo kiirehtiä unionin avoimuussääntöjen laatimista.

Brysselin seminaarissa ei painotettu ainoastaan EU-elinten avoimuuteen. Myös muiden eurokansalaisia koskevien instanssien odotetaan kertovan nykyistä enemmän asioistaan. EU-parlamentin oikeusasiamies puuttui hiljattain Euroopan keskuspankin sulkeutuneisuuteen.

Seuraavaksi hän aikoo vaatia EU-maiden poliisiyhteistyöjärjestöä Europolia julkistamaan asiakirjojaan nykyistä enemmän.
- Ei tietysti ole hyvä, jos kansalaisille annetaan sellaista tietoa, jota rikolliset käyttävät hyväkseen, Söderman sanoi.

Kuka määrää mitä kerrotaan

Brysselin seminaarin järjestäjinä oli joukko europarlamentaarikkoja, toimittajaliitto sekä kansalaisten oikeuksia valvova järjestö Statewatch.

Statewatch on monesti tuonut esiin, kuinka hankala kansalaisten on saada käsiinsä esimerkiksi ministerineuvoston työryhmien asialistoja.

Sosialistien europarlamentaarikko Maj-Lis Lööw korosti, että tähän asti EU-instituutiot ovat kertoneet mitä ovat halunneet.
- Kaikkien instanssien pitäisi antaa sellaista tietoa, mitä kansalaiset pyytävät, hän sanoi.

Salailuesimerkistä käyvät EU-komissiolle tehdyt valitukset. Kansalaisen komissiolle tekemä valitus saattaa Södermanin mukaan "hävitä" vuosiksi.
- Kansalainen ei koskaan saa tietää, miksei juttu etene tai miksi se on rauennut, Söderman totesi.

Söderman vaati, että komission pitää aina vastata kansalaisen valitukseen. Lisäksi kansalaisen pitää saada vastaus perusteluineen omalla kielellään. Useissa seminaarin puheenvuoroissa tuli esiin toivomus, että viimeistään Suomen puheenjohtajakaudella loppuvuodesta avoimuus EU:n toiminnassa lisääntyisi.

Valmiiden puheiden sijasta keskustelua

Seminaarissa komission ja ministerineuvoston edustajat kertoivat omat näkemyksensä. Toimistopäällikkö Mary E. Preston komissiosta tähdensi kuinka tällä vuosikymmenellä on menty eteenpäin avoimuudessa ja lainsäädännön yksinkertaistamisessa.

- Lainsäädännön yksinkertaistaminen on painajainen jo yhdessäkin maassa, saati sitten kun se tehdään 11 kielellä, hän sanoi.

Preston tähdensi internetin merkitystä tiedonvälityksessä. Tämän vuoden tammikuussa EU:n Europa-sivuilla oli käynyt jo 80 miljoonaa kävijää.

Ministerineuvoston sihteeristöstä Hans Brunmayr arvosteli ministerineuvoston vähäistä keskustelua.
- Kun komissiolta tulee ministerineuvostolle uusi lainsäädäntöaloite, siitä pitäisi aidosti keskustella. Nyt kokousten osallistujat lukevat valmiiksi kirjoitun puheensa, hän kritisoi.

Vakuuttava keskustelu lisäisi hänen mukaansa tuntuvasti avoimuutta.

STT-IA
30.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE