Hassi: Ilmastoneuvottelut Suomen puheenjohtajuuskauden haaste



Ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) aikoo keskittyä ilmastopolitiikkaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana.


Heinäkuussa alkava puheenjohtajuus työllistää etenkin ympäristöministeriä, koska tämä vastaa EU:n kannasta muun muassa kansainvälisissä ilmastosopimusneuvotteluissa. EU:n puhetorvena toimiminen on haastavaa, kommentoi Hassi maanantaina Helsingissä.

Ilmastoneuvotteluissa ei ole vielä sovittu siitä, miten maat voivat käyttää ns. joustomekanismeja, kuten päästökauppaa, päästöjen vähentämisessä.

Hassi oli valmis hyväksymään maiden oman edun tavoittelun tiettyyn rajaan asti, mutta esimerkiksi Suomen ei pitäisi hänen mielestään pyrkiä siihen, että Suomelle jyvitetyt päästövähennykset kuitattaisiin kokonaan joustomekanismeilla.

Suomi on ajanut ilmastoneuvotteluissa yhteistoimeenpanoa eli menettelyä, jossa Suomi voi hyödyntää esimerkiksi Venäjälle tekemänsä ilmastoinvestoinnit.

Hassin mielestä neuvotteluissa on olennaisinta löytää menettely, joka vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Hän piti puutteena sitä, ettei ole tehty poliittista päätöstä siitä, millainen hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä ollaan valmiita hyväksymään.

Hassi luotaa muiden EU-maiden ilmastokantoja tapaamalla ympäristöministereitä ennen puheenjohtajuuskautta. Hassin mittavaan matkustusohjelmaan kuuluukin muun muassa käynti jokaisessa EU-maassa ennen heinäkuuta.

"Ympäristöjärjestöt sertifiointiin mukaan"

Ympäristöministeriö aikoo lähiaikoina asettaa työryhmän, jonka tehtävänä on arvioida metsien suojelun tarvetta Etelä-Suomessa. Sen jälkeen kun tarve on arvioitu, toisen työryhmän tehtävänä on löytää keinoja, joilla suojelu toteutetaan, kertoi Hassi.

Hassin mielestä suojelua voidaan toteuttaa muutenkin kuin suojelualueita perustamalla, tavoitteeseen voidaan päästä esimerkiksi talousmetsien käsittelyä parantamalla.

Metsätahojen ja ympäristöjärjestöjen välejä hiertävästä metsäsertifioinnista Hassi totesi, että Suomessa olisi oltava malli, jossa myös ympäristöjärjestöt ovat mukana.

- Jotta sertifiointi toimisi siellä missä sen pitää toimia eli metsäteollisuuden asiakkaiden keskuudessa, ympäristöjärjestöjen olisi oltava siinä mukana. Tämä on myös metsäomistajan edun mukaista, Hassi arvioi.

Hassi ei kuitenkaan odota Suomen metsiin rikkumatonta metsärauhaa. Tilanne, jossa ympäristöjärjestöt olisivat yhtä mieltä metsäteollisuuden ja metsänomistajien kanssa, olisi Hassin mielestä huolestuttavaakin.

Hassi ei kommentoinut viimeisintä, viikkoja kestänyttä Greenpeacen iskua Hyrynsalmella, koska hän ei ollut perehtynyt asiaan.

STT-IA
30.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE