Vangittu punakhmerjohtaja syyttää myös muita



Sissijärjestö Punaisten khmerien vangittu sotilaskomentaja Ta Mok sanoo 20-30 järjestön johtoon kuuluneen olleen vastuussa Pol Potin hirmuhallinnon veritöistä. Ta Mok on kertonut asiasta kambodzhalaisen sotilastuomioistuimen kuulustelijoille.


- Ta Mokin mukaan kaikista päätöksistä piti keskustella ensin keskuskomiteassa. Kenelläkään ei ollut valtuuksia päättää mitään itse, kertoi tuomioistuimen edustaja tiistaina Phnom Penhissä.

"Teurastaja"-kutsumanimellä tunnettu Ta Mok on ainoa vangittuna oleva Punaisten khmerien korkea-arvoinen johtohahmo. Osa hajonneen järjestön muista johtajista on antautunut ja elää nyt sissien entisellä tukialueella Pailinissa.

Kambodzhan hallitus on torjunut YK:n vaatimuksen Punaisten khmerien johtajien tuomitsemisesta kansainvälisessä tuomioistuimessa rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Hallitus aikoo kuitenkin asettaa Ta Mokin oikeuteen Kambodzhassa, ja viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että oikeudenkäynnin aikana voidaan kuulustella myös muita Punaisten khmerien korkea-arvoisia johtajia.

Syntipukki?

Kambodzhan hallituksen joukot vangitsivat Ta Mokin Pohjois-Kambodzhan viidakoissa 6. maaliskuuta. Hän on kiistänyt olleensa valtahahmo Pol Potin vuosien 1975-79 hirmuhallinnon takana. Hallinnon vallassaoloaikana surmattiin arviolta 1,7 miljoonaa kambodzhalaista.

Tuomioistuimen edustajat arvelivat, että myös muita Kambodzhassa eläviä entisiä Punaisten khmerien johtomiehiä saatetaan kuulustella Ta Mokin oikeudenkäynnin aikana. Heidän mukaansa on kuitenkin liian aikaista sanoa, pannaanko muita entisiä punakhmerejä myös syytteeseen.

YK on arvostellut Kambodzhan oikeuslaitosta liian kehittymättömäksi, jotta se voisi tarjota reilun oikeudenkäynnin entisille punakhmereille.

Pääministeri Hun Sen puolestaan on torjunut vaatimukset kansainvälisestä oikeudenkäynnistä. Eräät tarkkailijat pelkäävätkin, että Kambodzhan hallitus pyrkii vierittämään kaikki Punaisten khmerien synnit Ta Mokin niskoille ja tuomitsemaan vain hänet.

Punaisten khmerien entisestä korkeimmasta johdosta Pailinin alueella elävät vapaina miehinä ainakin entinen ulkoministeri Ieng Sary, joka antautui vuonna 1996, ja korkeimpaan poliittiseen johtoon kuuluneet Khieu Samphan ja Nuon Chea. He antautuivat joulukuussa.

Hun Sen on itsekin entinen punakhmer, joka loikkasi aikanaan järjestöstä ja nousi valtaan Vietnamin tuella. Hänen mukaansa monien entisten punakhmerien paneminen syytteeseen suistaisi Kambodzhan jälleen sisällissotaan.

Punaisten khmerien korkein johtaja Pol Pot kuoli runsas vuosi sitten piileskellessään viidakossa. Eri tietojen mukaan hän joko sai sydänkohtauksen tai teki itsemurhan.

STT-IA
30.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE