Korkeakouluilla resursseja lisätä kesäopetusta



Opiskelijoiden kesätyötilanteen odotetaan tulevan kesän osalta olevan hyvä. Osalle opiskelijoista kesäaikainen opiskelu on varteenotettava vaihtoehto työssä käynnille. Yliopistoissa on paljon mahdollisuuksia suorittaa opintoja myös kesällä. Opintotukea saa normaalisti ja vasta merkittävät kuukausiansiot voivat aiheuttaa sen takaisinperinnän.


Toimistopäällikkö Matti Jussila Tampereen yliopistosta kertoo, että tulevan kesän opiskelumahdollisuudet ovat melko samanlaiset kuin aikaisemmin. Hänen mukaansa tarjolla on useita tenttipäiviä, vaikka varsinaista opetusta ei järjestetä.

- Opintojen suorittaminen kesällä on varsin suosittua. Kesän tenttikerrat voi laskea tuhansissa, Jussila sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisuus suorittaa opintoja kesällä vaihtelee laitoksittain, mutta yleisesti kesän opinnot ovat kurssien loppukuulusteluja tai talvikauden kurssien tenttimistä etukäteen.

Työllistymistä tuetaan yliopiston varoilla

Jussilan mukaan yliopisto ei järjestä varsinaisia opintoja kesällä, mutta kesäyliopistossa voi suorittaa samoja kursseja kuin varsinaisen lukukauden aikana. Hän sanoo, että periaatteessa kesäopetuksen järjestämiselle ei olisi esteitä.

- Tässä suhteessa ei olla tehty erityisiä suunnitelmia, mutta opettajien kokonaistyöaika mahdollistaisi opetuksen myös kesäaikaan.

Jussila kertoo, että yliopisto auttaa opiskelijoita työllistymään kesällä tarjoamalla harjoittelutukea ja rahoittamalla opiskelijoiden työskentelyä, vaikka työpaikka olisikin itse hankittu.

- Rahanjako on nykyisin melko itsenäistä. Tälläkin hetkellä varoja myönnetään niin, että harjoittelu- tai työpaikkoja järjestyy useita satoja ja määrää voisi vielä lisätäkin, Jussila sanoo.

Kauppakorkeakoulussa monia mahdollisuuksia opiskella kesällä

- Kaiken kaikkiaan meillä on aika paljon kesäopetusta, toteaa Helsingin kauppakorkeakoulun opintoasiaintoimiston toimistopäällikkö Pirkko Nuutinen.

Koulussa järjestetään kesällä mm. intensiivinen englanninkielinen koulutusohjelma, jossa opiskelu on kokopäiväistä. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa satunnaisesti eri aineiden kursseja. Avoimessa yliopistossa on tarjolla yhteensä 40 opintoviikon opinnot.

- Opiskelijat toivoisivat enemmänkin kesäopetusta. Kesän ohjelma koostuu eri palasista. Melko paljon on kevätpuolen kurssien uusimista. Mitä tahansa ei kuitenkaan voi opiskella kesällä, Nuutinen sanoo.

Hän kertoo, että opiskelijoiden henkilökohtaisia toivomuksia kyllä kuullaan kesän opetusohjelmia suunniteltaessa.
- Keväällä kysytään toivomuksia ja kartoitetaan, missä opinnoissa on ilmennyt ongelmia. Kesän koulutuspaketista tulee väkisinkin hajanainen, koska kaikkien toiveita ei voida toteuttaa.

Johdolta enemmänkin varoja kesäopintoihin

Nuutisen arvio on, että opiskelijoiden työllisyystilanne on alkavan kesän osalta melko hyvä. Hänen mukaansa siihen vaikuttaa osaltaan koulun oma rekrytointitoiminta.
- Meillä on aktiivinen rekrytointipalvelu. Julkishallinnon palveluihin sijoitetaan opiskelijoita valtion myöntämien määrärahojen turvin. Useimmat hankkivat työpaikkansa kuitenkin itse.

Nuutisen mielestä kauppakorkeakoulussa voi kesällä opiskella töiden ohessakin, jos vain jaksaa iltaisin paneutua opintoihin.
- Opintotuilla on vaikutusta opiskeluhalukkuuteen työskentelyn vaihtoehtona. Aika monet työskentelevät kesällä gradujen parissa.

Nuutisen mukaan kesän opetustarjontaa olisi kauppakorkeakoulussakin mahdollista nykyisestään lisätä.
- Korkeakoulun johto myöntäisi enemmänkin varoja kesäopetuksen järjestämiseen, mutta opettajien valmius työskennellä kesällä mietityttää, Nuutinen sanoo.

Ympärivuotinen opintotuki mahdollinen

Suomen opintotukijärjestelmässä siirryttiin pari vuotta sitten uudenlaiseen vuositulomalliin, jossa opintotuen mahdollinen takaisinperintä määräytyy kokonaisvuosiansioiden perusteella. Opintotuki kuitenkin myönnetään hakukriteerit täyttäville tuloihin katsomatta.

Apulaisjohtaja Heikki Ravantti KELA:sta toteaa, että korkeakouluopiskelija on tutkintoa suorittaessaan oikeutettu opintotukeen myös kesäaikana.
- Opintotukilautakunta määrittelee tuen saamisen kriteerit.Vuositulomallissa kalenterivuoden kokonaistulot vaikuttavat tulorajoihin. Kesä ei tee minkäänlaista poikkeusta opintotuen saamiseen.

Ravantin mukaan opiskelija on opintotuen suhteen täysin itse vastuussa taloudestaan.

- Opintotukea voi saada, vaikka ansaitsisi miljoona markkaa. Opiskelijan on itse huolehdittava, ylittääkö hän määrätyt tulorajat. Nykyisessä mallissa tarkastellaan koko vuoden jaksoa, jonka perusteella ylimääräistä opintotukea voi joutua maksamaan takaisin, Ravantti toteaa hieman kärjistäen.

Ravanttin mukaan uudesta opintotukijärjestelmästä on vasta vähän käytännön kokemusta, mutta sen toivotaan selkeyttävän kokonaistulomallia. Hänen mielestään siinä ei kuitenkaan ole ajateltu opintojen rahoittamista eri vuodenaikojen kannalta.

- Vuositulomalliin siirtymisellä ja kesäaikaisella opiskelulla ei ole mitään yhteyttä toisiinsa, Ravantti sanoo.

MIKKO LAITINEN
30.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE