Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Euroalueen teollisuustuotanto laskussa

Teollisuustuotanto laski euromaissa joulu-helmikuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 0,7 prosenttia. Tosin Suomessa teollisuustuotanto kasvoi tuolloin 1,4 prosenttia. Euromaista ainoastaan Suomessa, Espanjassa ja Ranskassa tuotanto kasvoi.

EU:n tilastotoimisto Eurostat julkisti teollisuustuotantoluvut perjantaina. Tilastossa on verrattu tuotannon kehitystä joulu-helmikuussa syys-marraskuuhun. Lisäksi tilastossa on teollisuustuotannon vuosikehitys. Helmikuussa tuotanto euroalueella laski 0,3 prosenttia edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna.

Suomessa teollisuustuotanto kuitenkin kasvoi yli viisi prosenttia helmikuussa vuoden takaiseen verrattuna. Vuosineljänneskehitystä tarkasteltaessa teollisuustuotanto laski euromaista eniten Italiassa (-0,9 %) ja Saksassa (-0,7 %). Samaan aikaan teollisuustuotanto Japanissa laski 0,8 prosenttia, mutta USA:ssa se hivenen nousi (+0,3 %).

Myös vuosikehitys oli vaihteleva. Italiassa teollisuustuotanto aleni kolme prosenttia edellisvuodesta ja Saksassa runsaan prosentin. Koko EU:n alueella teollisuustuotanto joulu-helmikuussa laski saman verran kuin rahaliittoon kuuluvissa maissa eli 0,7 prosenttia. Myös helmikuun lasku edellisvuoteen verrattuna oli sama 0,3 prosenttia koko EU:n alueella.


Euroalueen ulkomaankaupan ylijäämä kasvoi hiukan

Euroopan rahaliittoon kuuluvissa maissa ulkomaankauppa alueen ulkopuolisten maiden kanssa tuotti tammikuussa ylijäämää 0,6 miljardia euroa. Se on sata miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten.

Ulkopuolisiin maihin sisältyvät myös ne EU:n jäsenmaat, jotka eivät kuulu rahaliittoon. Koko EU:n alueella ulkomaankauppa EU:n ulkopuolisten kanssa oli alijäämäinen, tuonti ylitti tuntuvasti viennin. Tammikuussa EU:n alijäämä suureni 6,2 miljardiin euroon viime vuoden 4,6 miljardista eurosta.

Euromaiden vienti rahaliiton ulkopuolisiin maihin oli tammikuussa 54,1 miljardia euroa ja tuonti 53,5 miljardia euroa. Koko EU:ssa vienti ulkopuolisiin maihin oli 47,5 miljardia ja tuonti 53,7 miljardia euroa.

EU:n tilastotoimisto Eurostat julkisti tammikuun ulkomaankauppaluvut torstaina.

Niin euromaissa kuin koko EU:ssakin viennin ja tuonnin arvot alueen ulkopuolisten maiden kanssa laskivat. Euromaiden vienti alueen ulkopuolelle supistui seitsemän prosenttia ja tuonti kahdeksan prosenttia. Koko EU:ssa vastaavat luvut olivat 12 ja 8 prosenttia.


IMF ja Venäjä sopivat 4,5 miljardin dollarin lainasta

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Venäjä pääsivät keskiviikkona Washingtonissa sopuun lainaohjelmasta talousvaikeuksiin ajautuneen Venäjän auttamiseksi.

Suunnitelman mukaan IMF lainaa Venäjälle 4,5 miljardia dollaria seuraavan 18 kuukauden aikana. IMF:n pääjohtaja Michel Camdessus sanoi lausunnossaan, että Venäjän hallitus lupasi käynnistää useita rakenteellisia ja verotusta koskevia toimenpiteitä. Lisäksi Venäjä lupasi selittää, mitä on tapahtunut IMF:n aiemmin myöntämille lainarahoille.

Sopimuksen yksityiskohtia hiotaan vielä. Lisäksi Venäjän täytyy uusia nykyistä lainsäädäntöään ennen kuin sopimus voi astua voimaan.


EU kiristi budjettiaan yli 4 % edellisvuodesta

EU:n komissio hyväksyi ensi vuoden budjettihahmotelman. Budjetin loppusumma on 92,3 miljardia euroa. Se on yli neljä prosenttia vähemmän kuin tämän vuoden budjetti. Budjettiluonnoksessaan EU:n komissio kehottaa varautumaan Balkanin sodan aiheuttamiin kustannuksiin.

Nykykomissio ei hyväksy mitään uusia asioita budjettiin ja niin budjettiesityskin perustuu komission helmikuussa tekemiin linjauksiin sekä Berliinin huippukokouksen päätöksiin. Jos talousarvioehdotukseen tulee muutoksia, ne hyväksyy tai hylkää uusi komissio.

Hallinnollisiin ja unionin sisäisten asioiden hoitoon on esitetty lisärahavaatimuksia. Euroopan parlamentti äänestää mm. tästä asiasta ensi viikolla.

EU:n budjetista valtaosa menee edelleen maatalouteen, joka lohkaisee runsaat 40 miljardia koko potista. Rakennerahastot ovat toinen iso menoerä. Niiden osuus 92 miljardin kakusta on lähes 33 miljardia euroa.

Berliinin kokouksessa EU:n hallinnollisille menoille asetettiin tiukka katto. Se ei komission mukaan salli henkilökunnan lisäämistä.

Komission hyväksymä budjettiluonnos menee ministerineuvostoon, jossa se on ensi kerran esillä heinäkuussa. EU:n parlamentissa budjettiluonnos on kokonaisuutena esillä lokakuussa.


AOL:n tulos ylitti arviot

Maailman johtava Internet-palveluja tarjoava yritys America Oneline kertoi myöhään tiistaina, että yhtiön liikevaihto kasvoi 66 prosenttia tilivuoden kolmannella neljänneksellä. AOL:n tilivuosi päättyy kesäkuun lopussa.

Maaliskuussa päättyneen kolmannen neljänneksen tulos oli 117 miljoonaa dollaria ja osakekohtainen tulos parani 11 senttiin, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli neljä senttiä.

Yhtiön liikevaihto ylsi ennätysmäiseen 1,3 miljardiin dollariin, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan liikevaihtoa kertyi 757 miljoonaa dollaria. America Onelinella on jo kaikkiaan 19 miljoonaa asiakasta, kun mukaan lasketaan myös CompuServe-yksikön käyttäjät.

Tammi-maaliskuussa asiakkaita tuli lisää 1,8 miljoonaa. Suurin osa palvelujen käyttäjistä on amerikkalaisia, mutta ulkomaisten asiakkaiden määrä on kasvussa. Tätä nykyä yhtiöllä on 3,2 miljoonaa ulkomaista asiakasta.


Bankers Trustin osakkeenomistajat hyväksyivät myynnin Deutsche Bankille

Yhdysvaltalaisen liike- ja investointipankki Bankers Trustin osakkeenomistajat hyväksyivät tiistaina selvällä enemmistöllä pankin fuusioitumisen Saksan suurimman liikepankin Deutsche Bankin kanssa.

Käteissopimuksen arvo on 10,1 miljardia dollaria (56,1 mrd mk) ja sen seurauksena syntyy maailmanlaajuinen pankkijätti.

Bankers Trustin pääjohtaja Frank Newman sanoi tiistaina New Yorkissa osakkeenomistajien kokouksen jälkeen, että kaikkiaan 70,3 prosenttia pankin osakkeista tuli sopimuksen taakse. Bankers Trustin ja Deutsche Bankin liitto on määrä saada päätökseen vielä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Bankers Trust ajautui vaikeuksiin viime vuoden lopulla mm. joukkovelkakirjamarkkinoiden tappioiden takia.

Toteutuakseen sopimus tarvitsee vielä Yhdysvaltain keskuspankin sekä eräiden muiden amerikkalaisviranomaisten hyväksymisen. Deutsche Bank on Saksan suurin liikepankki ja Bankers Trust Yhdysvaltain kahdeksanneksi suurin pankki, jonka taseen loppusumma on 127 miljardia dollaria/119 miljardia euroa.


G7-ryhmä penää euromailta toimia talouskasvun nopeuttamiseksi

Kasvunäkymät euroalueella ovat heikentyneet viime kuukausina, ja euroalueen maiden täytyy ryhtyä toimiin talouskasvun nopeuttamiseksi ja työllisyysasteen parantamiseksi, totesivat johtavien teollisuusmaiden eli G7-ryhmän valtiovarainministerit kokouksensa päätteeksi Washingtonissa maanantaina.

Samanlaisen kehotuksen G7-ryhmä antoi myös Japanille, jonka talousnäkymät ovat edelleen epävarmat, vaikka maan katsottiinkin ottaneen tärkeitä askelia taloutensa kohentamiseksi.

Maailmantalouden tila on G7-ryhmän mukaan kehittynyt myönteiseen suuntaan, mutta vakavia uhkia on yhä olemassa. Monissa Aasian maissa on ryhmän mukaan nähtävissä alustavia merkkejä talouden kääntymisestä takaisin kasvuun, mutta maiden täytyy lausunnon mukaan jatkaa uudistuksia, jotta kasvukehitys jatkuisi.P> G7-ryhmä oli myös huolissaan Venäjän talouden romahduksesta, ja kannusti tätä sopimaan pikaisesti uudesta lainaohjelmasta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.


Pankki maksaa TV1-aseman velat

Virolainen Ühispankki ilmoittaa, että se hoitaa riippumattoman TV1-aseman velat Viron valtiolliselle televisioyhtiölle ETV:lle ja torjuu siten ETV:n esittämät konkurssivaatimukset. ETV uhkasi TV1:tä maanantaina konkurssilla vajaan puolen miljoonan kruunun suuruisen maksamattoman velan vuoksi.

Ühispankin riskipääomasijoituksista vastaava johtaja Guido Grisenko myönsi, että TV1:n maksut ovat vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi myöhässä. Tämä koskee myös ETV:lle meneviä maksuja.

Televisioyhtiön konkurssista ei kuitenkaan ole hyötyä pankille sen enempää kuin ETV:lle, joka ei tuolloin saisi omiaan pois, sanoi Grisenko, joka istuu myös TV1:n hallituksessa pankin edustajana.

Grisenkon mukaan TV1:n myynti on nyt ehtinyt loppusuoralle ja neuvotteluja käydään vain käytännön kysymyksistä.
- Tällaisia kysymyksiä ovat myyntihinta ja sen maksutapa ja aikataulu. Kun niistä ollaan päästy yhteisymmärrykseen, voidaan uusi omistaja julkistaa, hän sanoi.

Aiemmin on mm. suomalainen MTV ollut kiinnostunut yhtiöstä. Varatoimitusjohtaja Jaakko Paavelan mukaan MTV:llä ei ole enää ostohaluja.
- TV1:stä pyydetty hinta on liian korkea siihen nähden mitä on tarjolla, tiivistää Paavela. MTV on lähettänyt alkuviikosta Viroon luopumista koskevan faksin.

MTV:n ohella myös eräät saksalaisyhtiöt ovat tutustuneet yhtiön tilaan. Samoin siitä on kiinnostuksensa osoittanut norjalainen Schibsted. Grisenko on aiemmin määritellyt televisioyhtiön vähimmäishinnaksi 120 miljoonaa kruunua eli noin 48 miljoonaa markkaa.

Koonnut: IA
29.4.1999


TALOUS -SIVULLE