EU-maat saavat oikeuden korottaa europarlamentaarikkojen veroja



Euroopan unionin jäsenmaat saavat verottaa europarlamentaarikoitaan kansallisesti myös sen jälkeen kun euroedustajien yhtä suuri 34 000 markan kuukausipalkka astuu voimaan kesän eurovaalien jälkeen, päättivät unionin ulkoministerit maanantaina Luxemburgissa.


Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin (kok) mukaan päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Suomi saa verottaa parlamentaarikkojaan oman kansallisen tuloveroasteikon mukaisesti.

Ministerikokouksessa tätä linjaa kannattivat Suomen ohella Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Britannia. Sen sijaan esimerkiksi Saksan ilmoitti, ettei maa ota käyttöön kansallista veroa.

EU-parlamentin uuden ohjesäännön perusajatus on, että euroedustajat maksavat palkastaan vain normaalia EU-veroa. Suomalaisten virkamiesten mukaan tulovero olisi tällöin reilut 27 prosenttia.

Sasin mukaan jäsenmaiden täytyy viimeistään keskiviikkona ilmoittaa, ottavatko ne käyttöön kansallisen veron. Tätä on Suomessa eduskunnan suuri valiokunta on vaatinut. Hallitus ei ole kuitenkaan Sasin mukaan ottanut asiaan vielä lopullista kantaa.

Ulkomaankauppaministeri totesi, että 34 000 markkaa kuukaudessa ansaitseva suomalainen maksaa yleensä noin 50 prosenttia veroa.

Unionin ulkoministerit päättivät maanantaina lisäksi, että jäsenmaat saavat itse päättää lähettävätkö ne ylimääräiset verotulot EU:n kassaan Brysseliin. Sasi arveli hallituksen todennäköisesti päättävän verorahojen jäävän Suomeen.

Suomalaisille reilu palkankorotus

EU-parlamentin uuden ohjesäännön tarkoituksena on toteuttaa periaate, jonka mukaan samasta työstä on maksettava samaa palkkaa. Tällä hetkellä EU-parlamentaarikot saavat palkkaa yhtä paljon kuin kansaedustajat heidän kotimaissaan. Käytäntö on johtanut hyvin suuriin palkkaeroihin eri maiden euroedustajien välillä.

Jos EU:n parlamentti hyväksyy uuden ohjesäännön istunnossaan ensi viikolla, merkitsee se huomattavaa korotusta suomalaisten euroedustajien nykyiseen noin 20 000 markan kuukausipalkkaan.

Toisaalta ylisuuret matkakorvaukset supistuvat. Tähän saakka suomalainen euroedustaja on ansainnut noin 8 000 markkaa lentämällä kotiin Suomeen turistiluokassa business-luokan sijaan.

Tulevaisuudessa europarlamentaarikoille maksetaan matkakorvauksia vain todellisten kulujen mukaan. Korvaus business-luokan kotimatkasta maksetaan siten vain, jos euroedustaja on todella lentänyt business-luokassa.

STT-IA
30.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE