Pakkaus kertoo paljon elintarvikkeesta



Kuluttajia kiinnostaa elintarvikkeen pakkausmerkinnöistä eniten tuotteen nimi ja päiväysmerkinnät. Näiden lisäksi tuotteesta annetaan paljon muutakin tietoa, jota voi käyttää valintojensa apuna.


Pakkauksesta ilmenee mm. elintarvikkeen sisällön määrä, valmistajan tai pakkaajan yhteystiedot, elintarvikkeen koostumus ja valmistusaineiden määrä sekä usein elintarvikkeen käyttö- ja säilytysohjeet. Monissa pakkauksissa ilmoitetaan myös tuotteen sisältämä ruokasuolan määrä ja elintarvikkeen ravintoarvo.

Pakkausmerkinnöistä selviää myös, onko tuote pakattu suojakaasuun, onko sitä käsitelty ionisoivalla säteilyllä tai onko tuote geenitekniikalla muunnettu. Lakiin ja asetuksiin kirjattujen merkintävaatimusten lisäksi kuluttajille voidaan kertoa vapaaehtoisin merkinnöin tuotteen alkuperästä, tuotantotavasta tai vaikkapa pakkausten hävittämisestä.

Parasta ennen -merkintä ei ole viimeinen käyttöpäivä

Elintarvikkeen tuoreuden takaavaa "parasta ennen" -merkintää käytetään melkein kaikissa elintarvikkeissa, esimerkiksi leivissä, kahvissa, jauhoissa ja säilykkeissä. Parasta ennen -päivään asti elintarvikkeen tulisi säilyä moittettomana, jos sitä on säilytetty oikein.

Elintarvikkeen voi käyttää tai ostaa päivämäärän jälkeenkin, kunhan se on käyttökelpoista. Esimerkiksi maitoa voi käyttää jopa 4-5 päivää parasta ennen -ajankohdan jälkeen, jos tuotteessa ei ilmene pilaantumisen merkkejä.

Helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa on pakollista käyttää "viimeinen käyttöpäivä" tai "viimeinen käyttöajankohta" -merkintää. Esimerkiksi pakattua tuoretta lihaa, tuorejuustoa tai kermaleivoksia ei saisi käyttää eikä myydä tämän ajankohdan mentyä umpeen. Helposti pilaantuvien tuotteiden säilytyslämpötilat ja -ohjeet on mainittava pakkauksessa.

Ainesosaluettelo avuksi yliherkille

Elintarvikkeen valmistus- ja lisäaineet ilmoitetaan pakkauksen ainesosaluettelossa painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Ainesosaluettelo on korvaamaton apu mm. yliherkille, joiden täytyy välttää tiettyjä valmistusaineita tai lisäaineita.

Pakkauksessa on aina mainittava yliherkkyyttä aiheuttavat valmistusaineet, kuten herne, kala, kananmuna, maito, soijapapu, pähkinä, äyriäiset, kaura, ohra, ruis, vehnä ja äyriäiset.

Lisäaineista ilmoitetaan pakkauksessa sekä käyttötarkoitusta osoittava ryhmänimi että lisäaineen nimi tai sen numerotunnus eli E-koodi.

Esimerkiksi mansikkahillon lisäaineena käytetään usein bentsoehappoa, joka voidaan ilmoittaa nimellä bentsoehappo tai numerotunnuksella E210. Lisäksi pakkauksessa ilmoitetaan bentsoehapon ryhmänimi, joka on säilöntäaine.

Pakkausmerkintöjä koskevia määräyksiä tarkennetaan ja kehitetään kaiken aikaa Euroopan yhteisössä, ja direktiivien muuttuessa myös Suomen lainsäädäntöä uudistetaan. Elintarvikevirasto on valmistanut pakkausmerkinnöistä kuluttajaesitteen, jota on saatavana kuntien terveystarkastajilta sekä Elintarvikevirastosta.

FF-IA
30.4.1999


AJASSA -SIVULLE