Tyrnävän tehtaalta ehkä jo ensi vuoden vappuviinatLakeuden perunasta tislataan kohta pirtuaLakeuden peruna jalostuu kohta myös viinaksi. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle Tyrnävälle puuhataan tositoimin Suomen suurinta yksityistä perunaviinatehdasta, jossa hyödynnettäisiin alueen valtaisat ylijäämäperunoiden röykkiöt. Ensi vaiheessa tehtaassa tislattaisiin etyylialkoholia teollisuuden tarpeisiin. Ylimpänä tavoitteena on kuitenkin pullottaa myös juotavaksi tarkoitettua pottuviinaa. - Sitä ei saada viinakaupan hyllylle vielä tänä vappuna mutta ehkä jo seuraavana, viinatehdasprojektin vetäjä Esa Leimi kaavailee luottavaisena. Tyrnävän perunantuottajat ovat haaveilleet tehtaasta jo pitkään. Nyt sen toteutuminen on lähellä. Shaman Spirits -yhtiön tehtaan rahoituksen kokoamiseksi on menossa osakeanti toukokuun loppuun asti, ja lisäksi Tyrnävän kunta on jo osoittanut tehdasrakennukselle tontin Nipsingin teollisuusalueelta. - Osakeannilla on tarkoitus saada 1,8-3 miljoonaa markkaa investointeja varten. Tällä haavaa vielä noin tuhat osaketta pitäisi merkitä, jotta tavoite saavutettaisiin. Kun rahat saadaan kokoon ja tarvittavat toimintaluvat kuntoon, tehdaskiinteistön rakennustyöt voivat alkaa samantien.
Leimin mukaan tavoitteena on, että tehtaan
toiminta pääsisi vauhtiin ensi vuoden alussa. Näillä näkymin tehdas työllistäisi suoraan 3-4 henkilöä ja välillisesti kymmenkunta.
Pottujäte pois kaatopaikoiltaViinatehtaan puuhamiehet kehuvat tehdasta ympäristöystävälliseksi. Etyylialkoholin valmistuksessa hyödynnettäisiin nykyään kaatopaikoille päätyvä ylijäämäperuna, jota yksistään Lakeuden seutukunnan alueelta kertyy vuosittain 3-4 miljoonaa kiloa.- Tehtaan kapasiteetti on mitoitettu siten, että kaikki alueen ylijäämäperunat saadaan käytettyä. Lisäksi alkoholin valmistuksesta kertyvä mäski myydään karjatalouksien rehuksi, Leimi lisää. Tehdas rakennetaan tarkoituksella Tyrnävälle, joka on kuuluisa perunoistaan. Leimin mukaan viinatehdas ei varastoi eikä kuljeta perunaa, joten raaka-aineen täytyy sijaita lähellä. Alkoholin valmistuksessa käytetään pelkästään Tyrnävän, Limingan ja Temmeksen tuottajien perunoita. Ne ovat saaneet ainoana Suomessa EU:n High Grade -luokituksen.
Alkoholia löytyy monista tuotteistaPottuviinatehtaan tuotantokapasiteetiksi on kaavailtu 300 000-400 000 litraa vuodessa puhtaaksi etyylialkoholiksi laskettuna. Tästä määrästä voidaan valmistaa arviolta 1,5 miljoonaa pulloa.
Leimi uskoo, että etyylialkoholille löytyy
markkinoita. Alkoholia kun tarvitaan yllättävänkin
monissa tuotteissa, muun muassa
kauneudenhoitotuotteissa ja lasinpesunesteissä. Yhtiö tähtää etyylialkoholista kuitenkin pidemmälle. Tehdas aikoo saada pottuviinaa kokonaisine tuotemerkkiperheineen vähittäismyyntiin. Tämä tapahtuu viimeistään vuoden 2004 loppuun mennessä. - Tuolloin alkoholiverolainsäädännön on määrä muuttua eurooppalaiselle tasolle. Näin yrityksen kannattavuus saa aivan eri mittasuhteet, Leimi kertoo. Samaan aikaan myös Alkon vähittäismyyntimonopolin on määrä purkautua. Sitä ennen Tyrnävän tehtaan pullotuotteita pyritään saamaan myyntiin Alkon hyllyiltä.
Tehtaalle tukea myös EU:ltaShaman Spirits on saanut prosessilaitoksen kehittämiseen ja tuotteistamiseen tukea yhteensä runsaat puoli miljoonaa markkaa. Se on osin kansallista ja osin EU:n tukea.Pottuviinatehtaan rakentamista varten aloitettu osakeanti suunnattiin aluksi tyrnäväläisille perunantuottajille. Riittävää määrää ei kuitenkaan löytynyt, ja nyt osakeantia on laajennettu ja jatkettu. Leimin mukaan riittävän suuri tuottajaomistuspohja olisi taannut sen, että hanke olisi päässyt TE-keskuksen maaseutuelinkeinotukien piiriin. Viinatehdasta varten on suuri osa laitteistosta jo hankittu, osin käytettynä. Toiminnan käynnistämiseksi on hankittavana vielä rypäs erilaisia lupia. Niiden saanti on tosin jo varmistettu ennalta.
STT-IA |
AJASSA -SIVULLE