Puolustusteollisuus haluaa lisätä tutkimusta ja tuotekehitystä



Alalla toimivia yrityksiä edustava Puolustusteollisuusyhdistys on yhteistyössä puolustusvoimien ja Tekesin kanssa laatinut alalle ensimmäisen yhteisen tuotekehitys- ja teknologiaohjelman, jossa listataan lukuisia kehittämiskohteita viideltä eri pääteknologia-alueelta.


Seitsenvuotinen ohjelma on tarkoitus käynnistää jo tänä vuonna. Rahaa sen hankkeisiin arvioidaan kuluvan tänä vuonna noin 100 miljoonaa, vuosina 2000 ja 2001 noin 250 miljoonaa ja vuodesta 2002 eteenpäin noin 300 miljoonaa markkaa vuodessa.

Varojen uskotaan löytyvän osin puolustusbudjetin sisältä, osin muista teknisen kehityksen rahoituslähteistä kuten Tekesiltä. Se, millä osuudella esimerkiksi Tekes hankkeita rahoittaisi, selviää ohjelman etenemisen myötä. Ohjelmaan on koottu keskeiset kehittämiskohteet viideltä eri pääteknologia-alueelta.

Tukea hanke saa ainakin uuden hallituksen ohjelmasta, jossa luvataan, että kotimaisen puolustusmateriaaliteollisuuden toimintaedellytykset pyritään turvaamaan sekä riittävillä kotimaisille tilauksilla ja tuotekehityshankkeilla että edistämällä alan kansainvälistä yhteistyötä.

Mukaan Euroopan hankkeisiin

Teknologiaohjelman tavoitteiksi on kirjattu mm., että kotimainen puolustusteollisuus pysyy kansainvälisen kehityksen vauhdissa, pystyy kilpailemaan Euroopan yhdentyvillä markkinoilla ja palvelemaan paremmin puolustusvoimien tarpeita.

- Alan teollisuus ja puolustusvoimat eivät ole muuttuneet tarpeeksi maailman muuttuessa. Jos kotimainen teollisuus ei pääse mukaan eurooppalaisiin yhteistyökuvioihin, sillä ei kymmenen vuoden päästä tee enää yhtään mitään, Patria-konsernin toimitusjohtaja Jorma Elovaara huomautti.

Euroopan hankkeisiin taas pääsee mukaan juuri tutkimus- ja kehitysyhteistyön kautta. Suomella on jo pääsy mm. WEAG:n t&k-hankkeisiin, ja Patria on vastikään hyväksytty Euroopan puolustustarviketeollisuuden ryhmän EDIG:n jäseneksi.

Suomalaiselle puolustusteknologialle odotetaan löytyvän markkinarakoa ainakin yhteispohjoismaisen teollisuuden osana.

Patria ja ruotsalainen Hägglunds sopivat aiemmin tässä kuussa yhdistävänsä sotilasajoneuvojensa pohjoismaisen markkinoinnin ja tuotekehittelyn uuteen yhteisyritykseen. Patria Finavitec taas sopi äskettäin brittiläisen Rolls-Roycen kanssa yhteistyöstä moottoritekniikan alalla.

Puolustusvoimat asiakkaan rooliin

Teknologiaohjelmassa on hahmoteltu uusia malleja myös alan teollisuuden ja puolustusvoimain suhteisiin. Päävastuu kehityshankkeista olisi teollisuudella ja puolustusvoimille jäisi lähinnä asiakkaan rooli.

Puolustusvoimain pääinsinööri, kenraalimajuri Kalle Ukkola pitää tätä hyvänä, koska puolustusvoimien niukat määrärahat eivät mahdollista järjestelmähallinnan kehittämistä puolustusvoimien piirissä. Yhteistyön avulla resurssit voidaan kohdentaa tehokkaammin.

Teknologiaohjelman taustaksi teetetystä konsulttiselvityksestä ilmenee, että puolustusteollisuuden teknologiamenot jäävät väkilukuun suhteutettuna meillä vain noin 15 prosenttiin Euroopan keskiarvosta.

Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa puolustusmenoista yli 10 prosenttia kuluu tutkimukseen, meillä vain vajaat 2 prosenttia. Tätä osuutta olisi nyt tarkoitus tuntuvasti nostaa.

Puolustusteollisuusyhdistykseen kuuluu yli 20 alan tuotteita valmistavaa yritystä. Niiden puolustustarvikkeista keräämä liikevaihto nousee noin 1,2 miljardiin markkaan.

Leijonanosan lohkaisee Patria-konserni, jonka 1,1 miljardin liikevaihdosta puolustusvälinetuotanto tuo runsaat 600 miljoonaa.

STT-IA
30.4.1999


TALOUS -SIVULLE