Virkaesityslautakunta valmistelemaan tuomareiden nimityksiä



Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että tuomareiden nimityksiä valmistelemaan perustettaisiin erityinen lautakunta. Kymmenjäseniseen virkaesityslautakuntaan kuuluisi kahdeksan tuomaria, yksi asianajaja ja yksi syyttäjä.


Nimitysmenettelyä valmistellut työryhmä luovutti mietintönsä tiistaina oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.). Ehdotuksessa korostetaan, että virkaesityslautakunta olisi toiminnassaan riippumaton ja varmistaisi, että asiantuntemus olisi tuomarinimityksissä keskeisenä perusteena.

Ehdotus hälventänee tuomarijärjestöjen pelkoa siitä, että puoluepolitiikka olisi tulossa mukaan tuomarinvirkojen täyttämiseen.

Järjestöt ovat olleet huolissaan prosessin politisoitumisesta, koska uuden, lepäämään jätetyn perustuslain mukaan tasavallan presidentti nimittää tuomarit valtioneuvoston ehdotuksesta. Hallitus ei ole aiemmin käsitellyt tuomareiden nimittämistä.

Nyt ehdotettu virkaesityslautakunta tekisi tasavallan presidentille esitykset useimpiin tuomarinvirkoihin nimittämisestä. Korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden jäsenet nimitettäisiin edelleen asianomaisen tuomioistuimen esityksestä.

Virkaesityslautakunnan puheenjohtajana toimisi korkeimman oikeuden presidentti ja varapuheenjohtajana korkeimman hallinto-oikeuden presidentti.

Hovioikeuksien presidentit esittäisivät keskuudestaan jäsenen, samoin kuin hallinto-oikeuksien ylituomarit. Muita jäseniä olisivat käräjäoikeuden laamanni ja kolme muuta vakinaisen tuomarin viran haltijaa. Lisäksi mukana olisi asianajajajäsen ja syyttäjäjäsenä valtakunnan syyttäjä.

- Suomen Asianajajaliitto kannattaa uutta ehdotusta. Asianajaja ja syyttäjä edustavat lautakunnassa tuomioistuimen asiakkaita, varatuomari Olli Tarkka Suomen Asianajajaliitosta sanoo.

Tuomariksi taidon perusteella

Lisäksi osastopäällikkö Tuomo Rapolan johtama virkamiestyöryhmä ehdottaa, että tuomareiden kelpoisuusvaatimuksia ja nimitysperusteita uusittaisiin.

Tuomareita nimitettäessä otettaisiin tuomioistuinkokemuksen lisäksi huomioon myös muu kokemus lakimiestehtävissä. Tuomarin ura avattaisiin siten myös muillekin kuin ennestään tuomioistuinlaitoksissa työskenteleville.

Ehdotetussa laissa säädettäisiin myös tuomareiden kelpoisuusvaatimuksista uudella tavalla. Ratkaisevia seikkoja olisivat kyseisen viran kannalta merkitykselliset tiedot, taidot ja henkilökohtaiset ominaisuudet.

STT-IA
30.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE