Verkkouutiset

Nykypäivä

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys


Haku Verkkouutisista:






EUnet

Pääkirjoitus


Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi

31.12.1999


Vuosituhat vaihtuu - muuttuuko mikään?


Länsimaisille ihmiselle on ominaista kehitysoptimismi: usko siihen, että aikojen kuluessa asiat muuttuvat yhä paremmiksi ja paremmiksi. Tällainen darwinismi ei saa tukea historiallisesta kokemuksesta, eikä sitä voi yleistää ainakaan koko ihmiskuntaa koskevaksi.

Esimerkiksi tapahtumat Venäjällä osoittavat, että asiat eivät suinkaan vääjäämättä kehity parempaan ja parempaan suuntaan. Demokratiasta ja ihmisoikeuksista perinteisessä länsimaisessa mielessä ei voi puhua yleistäen niin, että niiden kunnioitus vallitsisi tämän päivän Venäjällä tai tulisi siellä lähitulevaisuudessa vallitsemaan.

Ihmiskunnan historiassa ihmiskunnan eri osien kehitystie on ollut ja tulee olemaan erilainen. Tänäänkään suurin osa ihmisistä ei elä kansanvallan piirissä sellaisena, kuin me sen käsitämme. Esimerkiksi Kiinassa ei ole juurikaan merkkejä kansanvaltaisesta hallintojärjestelmästä, eikä sellaiseen siirtyminen näytä olevan myöskään nykyjohdon suunnitelmissa.

Ihmiskunnan enemmistöön verrattuna Suomella ja suomalaisilla menee hyvin. Lyhyellä tähtäimellä tulevaisuuden ennusmerkit näyttävät hyviltä, mutta vuosituhannen vaihtuminen ei tässäkään suhteessa merkitsee mitään taitekohtaa.

Se ainakin on varmaa, että politiikkaa tarvitaan myös uudella vuosituhannella. Se parin sadan vuoden periodi, jolloin politiikkaa kansanvaltaisessa muodossa on edes jossakin muodossa ollut olemassa, on osoittanut, että kansanvalta on rauhanomaisin ja turvallisin tapa yhteisten asioiden hoitamiseksi.

Se jakaa myös hyvinvointia oikeudenmukaisimmin ja pitää edes kohtuudella huolta niistä, jotka itse eivät siihen syystä tai toisesta pysty.

Tähän tarvitaan puolueita. Puolueiden varaan rakentuvalle kansanvallalle ei näytä olevan toimivia vaihtoehtoja huolimatta siitä, että esimerkiksi uusi tekniikka ja tietoverkot luovat teknisiä edellytyksiä välittömän kansanvallan lisäämiselle.

Tosiasia on ja tosiasiaksi jää, ettei elämä koskaan muutu jatkuvaksi välittömän vaikuttamisen vaaliksi, sillä kansalaisilla on muutakin tekemistä kuin hetki hetken jälkeen äänestää netissä milloin mistäkin. Kansanvalta säilyy edustuksellisuuteen perustuvana ja siihen tarvitaan jatkossakin politiikalle omistautuneita ihmisiä.

Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka uhraavat aikaansa ja varojaan yhteisten asioiden hoitamiseen. Vain hyvin harvat heistä saavat elantonsa politiikasta ja ovat niitä "puoluepukareita", joiden halveksiminen on muotia vuodesta toiseen.

Valtaosa politiikassa mukana olevista ihmisistä on aivan tavallisia ihmisiä, jotka pyyteettömästi ja ilman oman voiton pyyntiä ovat vapaasta tahdostaan mukana hoitamassa yhteisiä asioita.

Mitä enemmän heitä on ja mitä paremmin puolueet toimivat, sen paremmin kansanvalta voi.

TIMO KERVINEN


Sivun alkuun