Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Amerikkalaiset toiveikkaina uudelle vuosituhannelle



Amerikkalaiset suhtautuvat luottavaisesti tulevaisuuteen, hyppy uudelle vuosisadalle ja samalla uudelle tuhatluvulle ei näytä heitä paljokaan hetkauttavan.


Amerikkalaisten mielestä optimismiin on selkeitä syitä: Yhdysvallat on uuden vuosituhannen alkaessa ainoa todellinen supervalta, amerikkalaiset ovat johtotähtenä suurvaltapolitiikassa että maailman taloudessa.

Mikään ei myöskään näytä uhkaavan USA:n ylivaltaa. Nousussa olevaa Aasiaa pidetä, ainakaan vielä, kovinkaan varteenotettavana kilpailijana. Amerikkalaiset eivät jaksa uskoa, että "Amerikan vuosisatana" tunnettu aikakausi todella vaihtuisi ennustetuksi "Aasian vuosisadaksi".

Erityisesti maan kukoistava talous pitää perusamerikkalaiset toiveikkaina. Amerikkalainen unelma eli tyydyttävä työ, oma talo ja perhe näyttää olevan lähes jokaisen ulottuvilla.

Työttömyysluvut ovat erittäin alhaiset, talouskasvun uskotaan pysyvän hallinnassa ja osakekurssit ovat nousussa.

Amerikkalaiset ovat jopa niin luottavaisia, että he ovat hylänneet säästämisen pahan päivän varalle. Ylimääräiset rahat laitetaan osakemarkkinoille; nykyään joka neljäs amerikkalainen on osakesijoittaja eikä kukaan halua muistella vuoden 1929 suurta lamakautta.

Pankkisäästäminen ei ole muodissa ja säästöaste onkin painunut jo miinukselle. Amerikkalaisten luottovelat ovat kasvussa, konkurssit yleistyvät eikä tuhatluvun vaihtumisen uskota muuttavan amerikkalaisia kulutustottumuksia.


Rauha maassa - toistaiseksi

Kylmä sota on amerikkalaisille jo etäinen asia ja muutenkin sodan uhka tuntuu kaukaiselta; toinen maailmansota, Korean sota ja Vietnam ovat menneen vuosisadan ongelmia.

Yhdysvallat pitää roolistaan maailmanpoliisina, NATO on sen talutusnuorassa ja USA pystyy suojelemaan omia intressejään maailman kriisipesäkkeissä.

Yhteisten pelisääntöjen noudattamista vaativa YK on jätetty useinkin omaan arvoonsa, ja jos Yhdysvaltain konservatiivit saisivat päättää, niin YK:sta luovuttaisiin. Osa amerikkalaista haluaa maan hoitavan jatkossa vain omat asiansa ja muutkin saavat luvan huolehtia omista ongelmistaan.

Perusamerikkalaiset ovat kuitenkin jonkin verran huolissaan maailmantilanteesta. Yli kolmannes jenkeistä uskoo, että seuraavien 50 vuoden aikana puhkeaa ydinsota, jossa Yhdysvallat on mukana.

Myös terrorismin lisääntyminen askarruttaa: kaksi kolmasosaa amerikkalaisista pelkää, että maahan tehdään lähivuosina terrori-isku joko biologisilla tai kemiallisilla aseilla.

Yhdysvaltain sisällä ollaan ajautumassa hieman sotaa muistuttavaan tilanteeseen. Pinnan alla kyteneet rotuennakkoluulot ja vähemmistöviha leimahtavat esiin yhä useammin, ja erilaiset valkoisten ylivaltaa korostavat ryhmät sekä aseelliset kansanarmeijat ovat valmistautuneet laajoihin väkivaltaisuuksiin.

Väkivaltaisten rikosten määrä on laskenut uuden vuosituhannen kynnyksellä, mutta hintana on vankiloiden valtavasti paisuva asukasmäärä sekä lisääntyvät kuolemantuomiot. Amerikkalaiset joutuvat pelkäämään myös silmitöntä väkivaltaa työpaikoilla ja kouluissa, ja verilöylyistä on tullut uutismaailman arkipäivää.


Eriarvoisuus kasvaa edelleen

Demokratiallaan ja tasa-arvollaan kerskaileva maa on ajautumassa yhä eriarvoisemmaksi. Uuden vuosituhannen vaihtuessa tuloerot kasvavat edelleen, maan lapsista 20 prosenttia elää köyhyydessä, köyhät köyhtyvät ja rikkaat vaurastuvat.

Suuri osa amerikkalaisista joutuu sinnittelemään köyhyysrajan alapuolella, sosiaaliturvasääntöjä kiristetään ja yhä useampi on ilman minkäänlaista sairausvakuutusta. Osa voittoperiaatteella toimivista sairausvakuutusyhtöistä jättää potilaat vaille asianmukaista hoitoa.

Terveydenhoitopalvelujen saamisen uskotaan edelleen hankaloituvan tulevaisuudessa. Osa amerikkalaisista jaksaa kuitenkin luottaa siihen, että vauhdilla kehittyvä lääketieteellinen tutkimus löytää pikapuoliin parannuskeinot tappaviin tauteihin ja uudella vuosituhannella syöpä, AIDS ja muut vitsaukset saadaan kuriin.

Epäterveellisistä elämäntavoista on kuitenkin tulossa yhä suurempi ongelma Yhdysvalloissa, sillä yli puolet maan aikuisväestöstä lasketaan nykyisin ylipainoisten luokkaan eikä syömistahti hidastu ainakaan heti uuden vuosituhannen alkutaipaleella.


Tekniikan voittokulku jatkuu

Tekniikan kehittyminen nähdään siunauksena ja vaurauden tuojana, tulevaisuuden tietokoneiden uskotaan helpottavan elämää edelleen etäopiskelu on arkipäivää ja yliopistoja ei kohta enää tarvita.

Toisaalta, amerikkalaisten koulujen oppimistulokset eivät ole parantuneet tietokoneiden tulon myötä oletetulla tavalla, ja maan koulutustaso on yleinen huolenaihe.

Englannin kielen yleistyminen on saanut amerikkalaiset vakuuttuneiksi siitä, että he hallitsevat tulevaisuudessa entistä selkeämmin maailman viihdemarkkinoita. Amerikkalaisilla viihdesarjoilla ja pop-musiikilla on rajattomat markkinat ja McDonaldsejakin on jo 115 maassa.

Amerikkalaisten on kuitenkin parasta pitää silmällä Aasiaa. Aasian alueella vuosina 1997-98 vallinnut talouskriisi hidasti hieman ennustettua talouskehitystä, mutta Yhdysvaltojen on kuitenkin parasta tottua ajatukseen siitä, että uuden vuosituhannen alkuvaiheessa maailmassa saattaa olla uusi, varteenotettava talousmahti.

STT-IA
31.12.1999


Ulkomaat -sivulle