Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ydinvoima-asenteet ennallaan



Energia-alan Keskusliitto Ry:n Finergyn energia-asenteita kartoittavan tutkimuksen mukaan suomalaisten suhtautuminen mahdollisesti rakennettavaan viidenteen ydinvoimalaan ei ole viimeisen vuoden aikana juurikaan muuttunut.


Noin joka kolmas (31 %) pitää viidennen ydinvoimalaitoksen rakentamista kannatettavana ja vajaa puolet (48 %) torjuu sen.

Jakauma on käytännössä sama kuin vuotta aikaisemmin siitäkin huolimatta, että tutkimus toteutettiin ajankohtana, jolloin Japanin Tokaimurassa oli juuri sattunut onnettomuus polttoaineen valmistustehtaalla. Onnettomuuden vaikutusta mielipiteisiin ei voi kuitenkaan tarkasti määrittää.


Vesivoima noussut suosituimmaksi energiaksi - kivihiili epäsuosiossa

Vesivoima on nyt suosituin energiamuoto, ilmenee kansalaisten energia-asenteita selvittäneen tutkimuksen tämänvuotisesta osasta.

Vesivoiman käytön lisäämistä kannattaa 59 prosenttia ja vähentämistä viisi prosenttia. Ykkössija ei johdu vesivoiman suosion kasvusta, vaan lähinnä aikaisemmin suosituimman energiamuodon, maakaasun, suosion hiipumisesta.

Nyt maakaasun lisäämistä haluaa 52 prosenttia kansasta, kymmenen prosenttia haluaa vähentää maakaasun käyttöä. Vuosi sitten 70 prosenttia halusi maakaasun käytön lisäämistä.

Turpeen kannatus on ollut viime vuodet kasvussa. Nyt 56 prosenttia kannattaa turpeen käytön lisäämistä, 17 prosentin mielestä turpeen käyttöä on vähennettävä.

Ydinvoima jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Ydinvoiman käytön lisäämistä kannattaa 34 prosenttia, vähentämistä haluaa 36 prosenttia. Kielteisimmin kansalaiset suhtautuvat kivihiileen. Sen käyttöä haluaisi vähentää useampi kuin joka toinen (55 %).

Käsityksiä sähköntuotantotavoista selvitettiin myös seikkaperäisemmin. Ympäristöystävälliseksi katsotaan etenkin tuulivoima (86 % vastaajista liittää määreen energiamuotoon), mutta myös vesivoima (65 %) ja puu (49 %) menevät kansalaisten mukaan ympäristöystävällisyydessä maakaasun (40 %) edelle.

Ydinvoima ja turve ovat seuraavina (28 % ja 24 %). Kivihiiltä pitää ympäristöystävällisenä vain kolme prosenttia vastaajista.


Ydinvoima taloudellista ja tuotantovarmaa

Taloudellisessa edullisuudessa kärkisijalla ovat ydinvoima ja vesivoima (molemmat 47 %). Toisen, astetta hintavammaksi arvioidun parin muodostavat puu (34 %) ja tuuli (31 %). Näitä kalliimpina ihmiset pitävät turvetta ja maakaasua (kumpikin 20 %). Vastaajien mielestä hiili häviää myös hintakilpailussa (12 %).

Tuotantovarmana kansalaiset pitävät useimmin vesivoimaa (58 %) ja puuta (54 %). Myös ydinvoimaan tuotantovarmuus liitetään merkittävän usein (41 %). Heikoimmaksi tässä suhteessa arvioidaan maakaasu (13 %).

Kaasu mielletään myös saatavuudeltaan kaikkein epävarmimmaksi energiamuodoksi (58 % pitää epävarmana). Kaasua pidetään edelleen kohtalaisen ympäristöystävällisenä (40 %). Myös vaarallisuusnäkökohta liitetään kaasuun keskimääräistä useammin (22 %). Sekä työllistävyydessä että kotimaisuudessa kaasu jää vertailun viimeiseksi (7 % ja 1 %).


Hiilen profiili kielteinen, vesivoima ja tuuli myönteisiä

Tutkimuksen mukaan arvioinnit kivihiilestä ovat kielteisiä. Hiilen syvimmät ongelmat ovat ympäristöllisiä. Turpeen vahvuudet ovat ennemminkin yhteiskunta- kuin energiapoliittisia.

Turpeelle nähdään tunnusomaiseksi kotimaisuus (74 %) ja työllistävyys (69 %). Etuihin kuuluu myös suhteellisen varma saatavuus (13 % katsoo epävarmaksi). Kasvihuonekaasut kuormittavat kuitenkin turpeen kuvaa, 41 prosenttia liittää turpeeseen määreen "kiihdyttää kasvihuoneilmiötä".

Ydinvoiman profiili on erityislaatuinen. Ydinvoimalla on monta vahvuutta - se on taloudellisesti edullista (47 %), tuotantovarmaa (41 %), hyvinvointia edistävää (33 %), saatavuudeltaan varmaa (6 % pitää epävarmana) eikä kiihdytä kasvihuoneilmiötä (10 % arvioi kiihdyttävän).

Useampi kuin kaksi kolmesta (70 %) pitää kuitenkin ydinvoimaa vaarallisena ja riskialttiina sähköntuotantotapana.

Vesivoiman ominaisuudet ovat myönteisiä. Vesivoimaa pidetään laajasti kotimaisena (75 %), ympäristöystävällisenä (65 %), luotettavana (58 %), taloudellisesti edullisena (47 %) ja hyvinvointia kohottavana (34 %). Vaikka jo olemassa oleva vesivoima on suosittua, uuden kapasiteetin rakentamista ei juuri sallita.

Enemmistön (59%) mielestä vapaita koskia ei tulisi enää rakentaa siitä aiheutuvien maisemamuutosten sekä kalatalous- ja ympäristöhaittojen vuoksi.

Myös puuenergiaan liitetään paljon positiivisia piirteitä. Puun vahvuudet ovat kotimaisuus (81 %) ja työllistävyys (80 %). Myös tuotantovarmuutta (54 %) ja yleistä ympäristöystävällisyyttä (49 %) koskevat arvosanat kohoavat korkeiksi.

Taloudellisuudessakin puu menestyy kohtalaisesti (34 %). Monen (28 %) mielestä puun käyttö kuitenkin lisää kasvihuoneilmiötä.

Tuulivoiman tunnistetuimpana etuna on ympäristöystävällisyys (86 %). Myös kotimaisuusasteeltaan energiamuoto katsotaan korkeaksi (57 %). Täydellisenä taivaan lahjana tuulta ei kuitenkaan pidetä.

Tuulivoima mainitaan useimmin (38 %) energiamuodoksi joka ei sovellu laajamittaiseen käyttöön. Myös saatavuuteen suhtaudutaan tuulen osalla näkyvän skeptisesti (35 % pitää epävarmana).

Tutkimuksessa haastateltiin 1560 vastaajaa kautta maan.

TIMO KERVINEN
31.12.1999


Kotimaa -sivulle