YK aloittaa AIDS-kartoituksen Pohjois-Koreassa



YK aloittaa laajan AIDS-kartoituksen ns. Tumen-alueella, johon kuuluu osa Pohjois-Koreasta. Selvitys kattaa myös Etelä-Korean, Mongolian sekä Koreoiden lähialueita Kiinasta ja Venäjältä.


Tumenin rajajoesta nimensä saanut YK:n projekti tähtää varsinaisesti taloudellisen yhteistyön tehostamiseen, mutta nyt siihen on saatu nivotuksi myös AIDS-tilanteen selvitys, kertoo projektin suomalainen koordinaattori Anna-Maria Mäkelä.

Rovaniemellä keskiviikkona pidettyyn Northern Forumin matkailuseminaariin osallistuneen Mäkelän mukaan kartoitus odottaa enää viimeistä rahoituspäätöstä. Todennäköisesti työhön päästään jo tänä vuonna.

Todellista tietoa alueen hiv-tartuntojen määrästä ei ole. Pohjois-Korea kiistää taudin olemassaolon kokonaan,ja esimerkiksi Mongoliassa on kirjattu vain kaksi AIDS-asteelle edennyttä tartuntaa.

Tautiriskin uskotaan kuitenkin kasvavan alueella. Syynä on osin varsinainen Tumen-projekti, jonka myötä rajat ylittävän liikenteen ja matkailun odotetaan kasvavan. Taustalla ovat niin ikään huumeet, jotka ovat paisuva ongelma mm. Kiinassa.

Hiv- ja AIDS-potilaiden määrän lisäksi alueen väestölle ja viranomaisille pyritään jakamaan tietoa taudista.

Tumen pitää neuvotteluyhteyttä

Vuonna 1991 alkaneella Tumen-projektilla on selkeä taloudellinen tavoite, johon pyritään vireyttämällä investointeja, liikennettä ja matkailua sekä kohentamalla perusrakenteita ja ympäristönsuojelua.

Poliittisena tausta-ajatuksena on maiden viranomaisten yhteydenpito aralla alueella. Säännöllisiä kokouksia pidetään mm. ministeritasolla.

Tällä haavaa YK panostaa hankkeeseen noin kuusi miljoonaa markkaa vuodessa. Investointeihin on rahojen löydyttävä kansallisista lähteistä. Etenkin Kiina on lähtenyt investoimaan projektin puitteissa varsin vahvasti. Kohteena on mm. Yanjista Pohjois-Koreaan vievä moottoritie, joka mahdollistaa kulun sekä Pohjois-Korean että Venäjän lähisatamiin.

Pohjois-Korea on tiedostanut satamiensa merkityksen. Maa on niveltänyt Tumeniin pelkästään rannikolla olevan Rajin-Sonbongin erityistalousalueen.

Samainen kulkuyhteys satamiin kiinnostaa voimakkaasti myös Mongoliaa, kertoo Mäkelä.

Matkailulle vauhtia

Tavaraliikenteen ohella myös matkailulle haetaan kasvua. Tällä hetkellä matkailu on lähes pelkästään Tumen-alueen sisäistä.

Väestön kanssakäyntiä helpottaa osittain yhteinen kieli, sillä Kiinasta projektista on mukana Yanbian autonominen alue, jonka asukkaista monella on korealainen tausta ja samalla kielitaito.

Tarkoituksena on kuitenkin houkutella matkailijoita myös muualta. Parhaillaan työstetään selvitystä, jossa Tumen-alueelta etsitään laajemmin kiinnostavia turistikohteita.

STT-IA
4.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE