EU:n linja kaupan vapauttamisneuvottelujen seuraavalle kierrokselle sorvataan Suomen pj-kaudella



EU:n puheenjohtajana Suomi saa tehtäväkseen myös luotsata jäsenmaat maailmankaupan vapauttamisneuvottelujen seuraavalle kierrokselle. EU-maiden päälinja on selvä: neuvottelulistasta halutaan mahdollisimman laaja, jotta pöydällä on tarpeeksi pelimerkkejä kompromissien tekoon.


Asialistasta päätetään marras-joulukuun vaihteessa maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksessa Seattlessa Yhdysvalloissa.

Karsaimmin laajaan asialistaan suhtautuvat kehitysmaat. Ne pelkäävät, että uudet säännöt vain vaikeuttavat niiden vientiä. Kehitysmaiden mielestä tällaisia vaaroja voi syntyä esimerkiksi ympäristötekijöille tai työoloille määrättävistä normeista.

Kehitysmaiden mielestä tärkeintä olisi huolehtia siitä, että voimassa olevat sopimukset toimivat. Kehitysmaiden mukaan ne eivät edelleenkään saa esimerkiksi tekstiiliteollisuuden tuotteita markkinoille teollisuusmaiden vitkastelun vuoksi.

Myös Yhdysvalloissa on haluja pitää neuvottelupaketti mahdollisimman suppeana. Ongelmana on myös sen, että asialistan kiinni lyömisen aikaan Yhdysvalloissa käydään jo tiukkaa taistelua tulevasta presidentistä.

EU toivoo nopeaa neuvottelukierrosta

EU-puheenjohtajakaudella asiasta vastaava ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi selvitti EU:n pyrkivän mahdollisimman laajaan asialistaan, koska EU:lle vaikea maatalous tulee joka tapauksessa neuvoteltavaksi.

- Pöydällä on oltava riittävästi pelimerkkejä kompromissien tekoon, hän tiivisti.

Maatalouden mukaan ottamisesta sovittiin jo 1994, kun ns. Uruguayn-kierros päättyi. Lisäksi tuolloin päätettiin, että vuonna 2000 alkavalle neuvottelukierrokselle otetaan palvelujen vapauttaminen.

Muista asioista päätetään Seattlessa. EU:n maataloustuet ovat olleet erityisesti Amerikan silmätikkuna.

EU haluaa myös, että millennium-nimellä kulkeva kierros viedään läpi nopeasti. Se tarkoittaa noin kolmen vuoden neuvottelu-urakkaa. Edellinen kierros kesti peräti kahdeksan vuotta. Muuten työ EU:n tarkkojen tavoitteiden asettamiseksi on vasta alkanut.

Suomi toivoo investoinnit asialistalle

Sasin mukaan Suomi pitää tärkeänä, että millennium-kierroksella sovitaan teollisuustuotteiden tullien alennuksista laajalla rintamalla. Myös palvelujen vapauttamista pidetään tärkeänä.

Sasi kertoi, että ns. uusista aiheista Suomi tukee mm. ympäristökysymysten ja investointien saamista mukaan.

Alun perin investointien vapauttamisesta eli MAI-sopimuksesta piti päättää läntisten teollisuusmaiden järjestössä OECD:ssa, mutta hanke kaatui viime vuoden lopussa. Ranska ja joukko EU-maita vaati tuolloin asian vientiä WTO:n tulevalle neuvottelukierrokselle.

Erityisesti kansalaisjärjestöt ovat vastustaneet kiivaasti koko sopimusta. Niiden mukaan pyrkimyksenä on vain ajaa suuryritysten etuja. Eri arvioiden mukaan juuri kansalaisjärjestöjen voimakas esiintyminen kaatoi sopimuksen.

Sasin mukaan kansalaisjärjestöjä tullaan informoimaan kaikista mukaan otettavista kysymyksistä. Hänen mukaansa näin on tehty aiemminkin eivätkä syytökset asioiden salaamisesta pidä paikkaansa.

Suomi valmis kompromisseihin pääjohtajakiistassa

Sasin mukaan WTO:n pääjohtajakiista pitäisi saada ratkaistua viimeistään kesällä, ettei se vaikeuttaisi neuvottelukierrokseen valmistautumista.

Hänen mukaansa kaikkien jäsenmaiden olisikin nyt aika osoittaa todellista valmiutta joustamiseen, jotta päätös ei siirry syksyyn. WTO on ollut ilman puheenjohtajaa huhtikuun lopusta.

Suomi pitää edelleen parhaana ehdokkaana Thaimaan varapääministeriä Supachai Panitchpakdia, mutta Sasin mukaan Suomi on valmis tukemaan myös uusseelantilaista Mike Moorea, jos enemmistö on asettumassa hänen taakseen.

Moore on Uuden-Seelannin entinen pääministeri. Sasin mielestä kahden kilpakumppanin kannatus olisi mitattava äänestämällä, jotta asiassa päästäisiin eteenpäin. WTO:n päätökset on tehtävä yksimielisesti.

Alun perin ehdokkaita oli neljä. Supachain valintaa ehdittiin pitää jo varmana, kunnes Yhdysvallat asettui tiukasti Mooren taakse. Hänen kannalleen asettui myös osa Etelä-Amerikan maista ja tärkeimmät Euroopan maat.

Suurin osa kehitysmaista kannattaa yhtä tiukasti Supachaita. Myös Japani on hänen takanaan.

Sasi kertoi Suomen kannattavan Supachaita, jotta järjestön johtoon saataisiin ensi kertaa kehitysmaan edustaja. Tämän uskotaan vahvistavan niiden valmiutta kaupan vapauttamiseen.

Molemmat ehdokkaat ovat vahvoja markkinatalouden kannattajia.

Kiinan jäsenyys odottaa ratkaisua

Edelleen on myös auki, hyväksytäänkö Kiina WTO:n jäseneksi. Kiinan sisäänpääsyä hankaloittavat Kiinan ja Yhdysvaltain ajoittain vaikeat suhteet. Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa parantamaan ensin kansalaistensa oikeuksia.

Teollisuusmaiden mukaan on myös selvää, ettei Kiina voi tulla täysin samoilla ehdoilla jäseneksi kuin muut kehitysmaat, koska se on myös huomattava teollisuusmahti.

Myös monet Aasiassa toimivat suomalaiset yritykset ovat valittaneet, että vientiukien turvin kiinalaiset yhtiöt ovat voineet painaa tuotteidensa hintoja alas.

STT-MH
4.6.1999


TALOUS -SIVULLE