Sasi: Hormonilihan merkinnöistä olisi helpompi hakea sopua ennen lopullisen kauppakiistan ratkaisua



Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mielestä EU:n olisi perusteltua lähteä hakemaan ratkaisua hormoneilla tuotettuun lihaan vaadittavista merkinnöistä ennen kuin EU:n ja Yhdysvaltain kauppakiistaan lihantuonnista tulee lopullinen sinetti.


Kimmo Sasin mukaan merkinnöistä voisi olla helpompi sopia, kun kauppakiistan lopullinen ratkaisu Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa on vielä auki.

WTO on määrännyt EU:n purkamaan hormoneilla tuotetun lihan tuontikiellon, koska sen terveydellisistä riskeistä ei ole tieteellistä näyttöä. Sitä haetaan vielä yhdeltä asiantuntijaryhmältä.

Jos hormoneilla tuotettu liha aiheuttaa terveysriskejä, sitä ei tietenkään saa tuoda EU:hun. Jos terveysriskejä ei voida osoittaa, kuluttajien on siitä huolimatta saatava tietää, jos lihan tuotannossa on käytetty hormoneja, hän korosti torstaina Helsingissä.

Sasi muistutti, ettei terveysriskeistä ei ole vielä kiistatonta näyttöä.

EU kielsi kymmenen vuotta sitten hormonien käytön karjankasvatuksessa. Samalla kiellettiin hormoneilla tuotetun lihan tuonti EU:hun. Aikanaan ratkaisu tehtiin EU:n ylituotannon vuoksi, mutta myöhemmin kieltoa on perusteltu terveydellisillä syillä.

Yhdysvallat on katsonut, että kiellolla EU suojaa vain omaa tuotantoaan ja vei asian WTO:n ratkaistavaksi.

Yksi käytetty hormoni aiheuttaa syöpää?

Sasin mukaan lääketieteellisten asiantuntijoiden on määrä laatia yhteenveto asiasta ensi vuoden loppuun mennessä. Mukana on eurooppalaisia ja amerikkalaisia asiantuntijoita.

EU:n mukaan ainakin yksi lihan tuotannossa käytetty hormoni voi aiheuttaa syöpää. Tähän katsotaan löytyvän myös tieteellistä näyttöä.

Sasin mukaan vaarana on, että lihan merkinnöistä ei päästä enää edes keskustelemaan, jos asiantuntijat eivät pysty osoittamaan, että hormoneista aiheutuu terveydellistä vaaraa.

Osa EU:n jäsenmaista olisi valmis sallimaan lihan tuonnin Yhdysvalloista, jos siihen saadaan merkintä hormonien käytöstä.

EU ei ole purkanut kieltoaan, ja vastavetona Yhdysvallat päätti pari viikkoa sitten pistää joillekin eurooppalaisille tuotteille sadan prosentin rangaistustullit. Ne on vahvistettava vielä WTO:ssa.

STT-IA
4.6.1999


TALOUS -SIVULLE