Avustusjärjestöt varoittavat kaaoksesta - Pakolaiset jo lähtökuopissa



YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan liki miljoona etnistä albaania on paennut Kosovosta sen jälkeen kun kriisi 15 kuukautta sitten alkoi. Suurin osa, eli runsaat 728 000, lähti sen jälkeen kun NATO:n ilmaiskut alkoivat 24. maaliskuuta.


Suurin osa pakolaisista on Albaniassa, Makedoniassa, Montenegrossa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Vajaat 76 500 pakolaista on siirretty Makedoniasta kolmansiin maihin, lähinnä läntiseen Eurooppaan, sen jälkeen kun ilmasilta huhtikuun 5. päivä avattiin. Eniten pakolaisia on Saksassa (vajaat 13 400) ja Turkissa (yli 7 500).

Jugoslavian osatasavallan Montenegron pääministeri Dragisa Burzan arveli saksalaisen InfoRadio Berlin Brandenburgin haastattelussa, että pakolaisten paluuseen saattaa mennä vielä pitkään.

Burzanin mukaan suurin osa Kosovon taloista ja kylistä on tuhottu. Pääministeri arveli, että pakolaiset ovat nykyisissä sijoituspaikoissaan vielä ensi kesänäkin.

YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan sillä on valmiudet lähettää nopeasti ruokaa Kosovoon, kun tulitauko on astunut voimaan.

WFP:n Makedonian edustaja Abby Spring sanoo, että järjestöllä on ruoka-apu ja sen kuljetus valmiina.
- Yli miljoona päiväannosta on valmiina odottamassa Makedoniassa, Kreikassa ja Italian Pisassa. Samoin meillä on 30 rekkaa valmiina lähtöön.

- Suurin huolemme tällä hetkellä on se, että emme ole päässeet Kosovoon toimittamaan ruokaa niille ihmisille, jotka ovat paenneet vuoristoon.

Toisaalta YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Kris Janowski painotti, että ennen kuin UNHCR voi palata Kosovoon serbien on vetäydyttävä ja kansainvälisten joukkojen on tultava Kosovoon.

"Voinko ottaa telttani mukaan?"

Brittiläinen veteraaniavustustyöntekijä Larry Hollingworth varoitti perjantaina, että laumoittain Kosovon pakolaisia saattaa olla palaamassa Kosovoon, tukkien samalla tiet ja estäen näin sotilaiden kuljetukset.

- Pakolaiset ovat vakuuttuneita siitä, että nyt on aika lähteä. He kysyvät, voivatko ottaa telttansa mukaan lähtiessään.

- En usko, että on mahdollista sanoa pakolaisille: "Te jäätte tänne, kunnes me olemme korjanneet Pristinan putkiverkoston".

Hollingworth patisti avustusjärjestöjä toimimaan nopeasti ja suunnitelmallisesti UNHCR:n johdolla. Hollingworth muistutti myös, että monet Kosovon serbit ovat auttaneet albanialaisia naapureitaan ja ansaitsevat nyt suojelua, kun pakolaisten on määrä palata.

- Serbiassa on monia Schindlereitä, sanoi Hollingworth, viitaten kuuluisaan Schindlerin lista -elokuvaan.

Hollingworth on entinen YK:n Bosnian pakolaisvirkamies, joka toimii tällä hetkellä Christian Aid -järjestön neuvonantajana. Hän on vieraillut pakolaisleireillä Makedoniassa ja Albaniassa.

Eurooppalaisissa lehtikommenteissa syntynyttä sopimusta on pääosin kiitelty, samalla kun on vaadittu presidentti Slobodan Milosevicin saamista oikeuden eteen.

Poikkeuksen teki tanskalainen Jyllands-Posten, joka kehottaa NATO:a hylkäämään "suomalais-venäläis-serbialaisen suunnitelman, joka palvelee Belgradin diktatuurin etuja".

STT-IA
4.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE