G8-maat pääsivät sopuun Kosovosta

Ahtisaari: Keskustelut Kiinan johdon kanssa rakentavia



Presidentti Martti Ahtisaari piti keskustelujaan Kiinan johtajien kanssa "rakentavina" puhuessaan toimittajille ennen paluumatkalleen lähtöä Beijingissä tiistaina.


Kun Ahtisaarelta kysyttiin, uskoiko hän Kiinan käyttävän veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, presidentti vastasi "ettei ole kovin pessimistinen asian suhteen".
- On hyvin tärkeää, että emme haaskaa aikaa. Toivon, että turvallisuusneuvosto voisi päättää asiasta tällä viikolla, Ahtisaari painotti.

Länsimaiden ja Venäjän G8-ryhmän ulkoministerit pääsivät tiistaina Kölnissä sopimukseen Kosovoa koskevasta YK:n päätöslauselmasta. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin.

Ahtisaari kieltäytyi kommentoimasta sitä, tukeeko Kiina G8-maiden suunnitelmaa YK:ssa.
- Neuvottelujen aikana selviteltiin prosessi juurta jaksaen, joten ongelmia asioiden selvyyden suhteen ei ole. Jokainen turvallisuusneuvoston jäsen tietää nyt, mitä me olemme tekemässä, Ahtisaari vakuutti.

Presidentti kertoi kiinalaisten myös esittäneen toiveen, että hän jatkaisi työtään rauhanprosessissa.
- Kiina tekee nyt päätöksensä ja ilmoittaa sen jälkeen, mikä heidän kantansa prosessin jatkoon on.

Jiang vaati pommitustaukoa

Kiinan televisio CCTV kertoi tiistaina, että Kiinan presidentti Jiang Zemin oli puhelinkeskustelussaan Venäjän presidentin Boris Jeltsinin kanssa edelleen vaatinut Kosovon pommitusten lopettamista. Jiang toisti myös, että Kiina tulee vaatiman pommitusten lopettamista turvallisuusneuvostossa.

- Yhdysvaltain johtama sotilasliitto NATO käyttää valtapolitiikkaa pelotellakseen heikompia maita. Se on kuitenkin hävinnyt sodan sekä moraalisella että poliittisella rintamalla, televisio kertoi Jiangin todenneen.

Jiang valitteli, että samalla kun sotilasliitto jatkaa pommituksia Kosovossa, se yrittää saada YK:n turvallisuusneuvoston keskustelemaan joukkojen vetäytymisestä.
- Se ei tule onnistumaan, Jiang vakuutti.

Läntiset, nimettömänä pysyvät diplomaattilähteet Kiinassa kertoivat kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että Kiina tuskin tulee käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

G8-maat pääsivät sopuun Kosovosta

Länsimaiden ja Venäjän G8-ryhmän ulkoministerit pääsivät tiistaina Kölnissä sopimukseen Kosovoa koskevasta YK:n päätöslauselmasta, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin.

- Päätöslauselma sisältää kaikki tavoitteemme ja olemme päässeet sopimukseen NATO:n keskeisestä roolista rauhanturvajoukkojen ytimenä, sanoi Rubin.

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev kertoi samaan aikaan Moskovassa Venäjän olevan valmis lähettämään jopa 10 000 miestä kansainvälisiin Kosovon rauhanturvajoukkoihin, raportoi uutistoimisto Interfax.

G8-maiden ulkoministerit keskustelivat maanantaina Bonnissa kahdeksan tuntia ehdotuksen sisällöstä. Neuvottelut keskeytettiin, kun ulkoministeri Igor Ivanov ilmoitti haluavansa neuvotella Kremlin kanssa ehdotuksen yksityiskohdista.

Keskeytyneitä neuvotteluja jatkettiin Kölnissä tiistaina ennen puolta päivää Suomen aikaa. YK:n turvallisuusneuvosto voidaan kutsua koolle muutaman tunnin varoitusajalla päättämään Kosovon rauhansuunnitelman täytäntöönpanoa koskevasta päätöslauselmasta.

Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan maanantaiset Venäjän ja länsimaiden väliset erimielisyydet koskivat NATO:n osuutta Kosovon rauhanturvajoukoissa sekä Jugoslavian johtoa vastaan suunniteltua sotaoikeudenkäyntiä.

Sotilasedustajat tapasivat Makedoniassa

Jugoslavian armeijan ja NATO:n edustajat tapasivat jälleen tiistaina Makedoniassa lähellä Kosovon rajaa. NATO-lähteiden mukaan paikallisessa kahvilassa järjestetty tapaaminen oli "epävirallinen" ja sen tarkoituksena oli "ylläpitää yhteyksiä" osapuolien välillä.

Tiistain tapaaminen oli ensimmäinen sen jälkeen kun NATO:n ja Jugoslavian armeijan keskustelut serbijoukkojen vetäytymisestä Kosovosta kariutuivat aikaisin maanantaina.

Tämän jälkeen NATO ilmoitti kiihdyttävänsä uudestaan Jugoslavian vastaisia ilmaiskuja, mutta sanoi samalla olevansa valmis uuteen tapaamiseen jugoslavialaisten upseerien kanssa.

STT-IA
8.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE