Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Eduskunta hyväksyi uuden perustuslain

Eduskunta hyväksyi perjantaina lopullisessa käsittelyssä uuden Suomen perustuslakin. Laki hyväksyttiin lähes yksimielisesti luvuin 175-2. Hyväksymistä vastaan äänestivät perussuomalaisten Raimo Vistbacka ja keskustan eduskuntaryhmästä äskettäin eronnut Sulo Aittoniemi.

Aiemmin keskustelussa lain hylkäämistä kannattanut remonttiryhmän Risto Kuisma ei ollut paikalla äänestyksessä. Vastustajat ovat arvostelleet uutta lakia erityisesti sen vuoksi, että se vähentää presidentin valtaa.

Äänestystulos oli nyt lähes sama kuin edellisessä eduskunnassa viime vaalikauden lopulla, jolloin se hyväksyttiin alustavasti jo kertaalleen. Tulos oli silloin 170-4.


Kristillinen liitto: EU-vaalit kunnallisvaalien yhteyteen

Kristillisen liiton eduskuntaryhmä on huolestunut näköpiirissä olevasta EU-vaalien alhaisesta äänestysprosentista. Kiinnostuksen lisäämiseksi ryhmä esittää, että kunnallisvaalikausi pidennettäisiin viideksi vuodeksi ja EU-vaalit pidettäisiin jatkossa yhtä aikaa kunnallisvaalien kanssa.

Sopiva ajankohta vaaleille voisi olla toukokuu nykyisen kesäkuun sijasta. EU-parlamentissakin on viime vuonna hyväksytty asiaa koskeva päätöslauselmaehdotus.

Äänestysvilkkaus voisi olla suurempi, jos vaalit eivät osuisi koulujen kesälomakauteen. Alhainen osanotto eurovaaleissa johtuu ryhmän näkemyksen mukaan siitä, että unioni koetaan kaukaiseksi ja tarpeettomissa asioissa kansalaisia holhoavaksi.


SAK:n Palanko-Laaka: Yhteisistä menettelytavoista sovittava

Suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK edellyttää, että tulospalkkioita käytettäessä sovitaan yhteisistä menettelytavoista. Osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka kiirehtiikin SAK:n ja TT:n tulospalkkaustyöryhmän työtä.

- Tulospalkkioihin liittyviä ongelmia voidaan vähentää ja myönteistä kehitystä lisätä paikallisella sopimismenettelyllä tulospalkkiojärjestelmien käyttöönotossa. Järjestelmien onnistumisen kannalta on tärkeää, että henkilöstö on hyväksynyt niiden perusperiaatteet ja voi luottaa niihin, Palanko-Laaka huomauttaa.

Palanko-Laaka pitää tulospalkkausta oikein käytettynä EMU-oloihin hyvin soveltuvana yhteistoimintajärjestelmänä, joka lisää yrityskohtaista palkkauksen joustavuutta ja oikeudenmukaisuutta. SAK:n jäsenkyselyssä nykyjärjestelmien taas arvioitiin lisäävän kiirettä ja suorituspaineita, hän muistuttaa.


Sasi: Suomi valmis tukemaan myös Moorea WTO:n pääjohtajaksi

Vaikka Suomi pitää edelleen Thaimaan varapääministeriä Supachai Panitchpakdia parhaana ehdokkaana maailman kauppajärjestön WTO:n uudeksi pääjohtajaksi, ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan Suomi on valmis tukemaan myös Mike Moorea tehtävään. Hän on Uuden-Seelannin entinen pääministeri.

WTO on ollut ilman pääjohtajaa huhtikuun lopusta. Thaimaalaisen valintaa pidettiin jo varmana, kun Yhdysvallat asettui Mooren taakse. Myös monet suuret EU-maat tukevat Mooren valintaa. Hänen taakseen on asettunut myös joukko Etelä-Amerikan maita.

Supachaita kannattavat kehitysmaat ja Japani. Sasin mukaan nyt olisi tärkeintä, että jäsenmaat alkaisivat osoittaa todellista valmiutta pääjohtajakysymyksen ratkaisuun, koska valinnan jääminen syksyyn vaikeuttaisi vireillä olevan kaupan vapauttamiskierroksen valmistelua.

Juuri tästä syystä Suomikin on Sasin mukaan valmis asettumaan Mooren taakse, jos enemmistö maista kannattaa häntä.

Suomi kannattaa Supachaita, jotta järjestön johtoon saataisiin ensi kertaa kehitysmaan edustaja. Tämän uskotaan vahvistavan niiden valmiutta kaupan vapauttamiseen. Supachai on vahva markkinatalouden kannattaja.

Suuri osa kehitysmaista suhtautuu varauksellisesti laajaan neuvottelukierrokseen, kun taas erityisesti EU pitää tärkeänä, että neuvoteltavaksi saataisiin mahdollisimman monia kysymyksiä. Neuvottelukierroksen asialistasta on tarkoitus päättää loppuvuodesta.


Aula: Rakenteet kuntoon EU:n työmarkkinoilla

Keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula vaati keskiviikkona EU-maiden johtajia painottamaan työllisyyttä ja yrittäjyyttä auttavia rakenteellisia uudistuksia Kölnissä pidettävässä huippukokouksessa.

- Suomen tulee tukea Ison-Britannian ja Espanjan pääministereiden Blairin ja Aznarin ehdotusta rakenteellisten uudistusten korostamisesta EU:n työllisyyspolitiikassa, Aula sanoi.

Aulan mukaan rakenteellisia uudistuksia tarvitaan erityisesti suurissa EU-maissa. Suomessa on kiire keventää pienipalkkaisten työhön liittyviä työnantajamaksuja ja veroja.

Aulan mielestä EU:n valtiovarainministerien neuvosto antoi huonon signaalin myöntäessään Italialle huojennusta aiemmin päätetyistä valtiontalouden tasapainottamistavoitteissa.
- Tämä oli huono signaali eikä lisännyt euroalueen talouspoliittisen koordinaation uskottavuutta, Aula sanoi.


Siimes: EU ei tarvitse aluepuolustusta

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä Suomen ja EU:n ulkopolitiikassa on korostettava nykyistä enemmän kriisien ennaltaehkäisyä ja kehitettävä poliittisia ja taloudellisia keinoja sotien ja alueellisten konfliktien estämiseen.

Keskiviikkona julkisuuteen antamassaan kannanotossa Siimes sanoo, että vasemmistoliitto haluaa rajata EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisen torstaina alkavassa Kölnin huippukokouksessa kriisien ennaltaehkäisyyn, humanitaariseen apuun ja kriisinhallintaan.

- Meidän mielestämme EU-maiden ei tule päättää yhteisestä aluepuolustuksesta eikä kehittää EU:ta sotilasliiton suuntaan, Siimes toteaa.


Halonen lähtee kiertämään EU:ta, Sasi hakijamaihin

Ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) lähtee kiertämään EU-maiden pääkaupunkeja Suomen puheenjohtajakauden edellä. Kiertomatka alkaa ensi tiistaina Ateenassa, jatkuu Portugaliin, Espanjaan, Tanskaan ja Italiaan.

Halonen piipahtaa välillä Helsingissä tapaamassa brittiläistä kollegaansa Robin Cookia ja ministerineuvoston pääsihteeriä Jürgen Trumpfia.

Tämän jälkeen vuorossa ovat Ruotsi, Irlanti, Belgia, Hollanti, Luxemburg, Saksa ja Ranska. Halonen osallistuu myös EU:n ulkoministerikokoukseen Luxemburgissa 21.-22. kesäkuuta.

Eurooppaministeri Kimmo Sasi vierailee vuorostaan EU:n hakijamaissa ensi viikon maanantaista keskiviikkoon. Sasi käy Tshekissä, Unkarissa, Puolassa, Sloveniassa, Bulgariassa, Romaniassa sekä Slovakiassa.


Valtionyhtiöiden omistajapolitiikka selville syksyllä

Hallitus aikoo määritellä valtionyhtiöitä koskevat omistajapolitiikan yleiset periaatteet ja tavoitteet alkusyksyyn mennessä.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli tiistaina valtionyhtiöiden omistajapolitiikkaa selvittäneen työryhmän suosituksia, joiden perusteella ministerivaliokunta päätti aikataulusta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta katsoi, että pääpiirteittäin voimassaolevien päätösten pohjalta valtionyhtiöiden johdon, henkilöstön ja hallitusten jäsenten kannustus- ja sitouttamisjärjestelmien kehittämistä jatketaan omistajaohjauksen tavoitteiden toteuttamiseksi.


Veltto Virtanen jatkaa KIPU:n johdossa

Pertti "Veltto" Virtanen jatkaa kirjavan puolueen johdossa. Puheenjohtajavalinnan tehnyt puoluekokous jäi viikonloppuna muiden puoluekokousten varjoon.

Virtanen putosi maalisvaaleissa eduskunnasta. Nyt hän tähtää Euroopan parlamenttiin vaaliliitosta, jonka muodostavat KIPU, perussuomalaiset ja eläkeläiset kansan puolesta. KIPU:n varapuheenjohtajaksi valittiin Kirsi Lindholm Tampereelta. Puoluesihteerinä jatkaa Tuomas Syrjälä Espoosta.

Koonnut: IA
4.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE