Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

ULKOMAAT



NATO varovaisen optimistinen

NATO:n valtuuskunta on varovaisen toiveikas sen suhteen, että NATO ja Jugoslavia allekirjoittavat vielä tänään sopimuksen serbijoukkojen vetäytymisestä Kosovosta. NATO:n tiedottaja kertoi keskiviikkoaamun, että asiakirja saatetaan allekirjoittaa jo puolenpäivän aikaan. (Päivitys 9.6.1999)

Belgialaisten mielestä EU-komissio ylireagoi dioksiiniasiassa

Belgian terveysministeri van den Bossche ei kiellä dioksiinivaaran vakavuutta, mutta pitää komission reaktiota yliampuvana. Komissio puolestaan odotti koko tiistaipäivän belgialaisviranomaisilta listaa saastuneista tiloista. (Päivitys 8.6.1999)

Ahtisaari: Keskustelut Kiinan johdon kanssa rakentavia

Presidentti Martti Ahtisaari piti keskustelujaan Kiinan johtajien kanssa "rakentavina" puhuessaan toimittajille ennen paluumatkalleen lähtöä Beijingissä tiistaina. (Päivitys 8.6.1999)

Ahtisaari uskoo sopimusten syntyyn

Presidentti Martti Ahtisaari arveli maanantai-iltana, että turvallisuusneuvoston päätöslauselma Kosovon rauhasta syntyy suunnilleen samanaikaisesti kuin muutkin sopimukset avoimina olevien ongelmien ratkaisemiseksi. (Päivitys 8.6.1999)

Vieläkään ei tietoa, alkoiko Belgian ruokakriisi vahingossa vai tahallisesti

Belgiassa jo viikkoja tiedossa olleen dioksiinivaaran aiheuttaja on yhä tunnistamatta. Ei tiedetä tapahtuiko kaikki vahingossa vai onko joku tahallaan päästänyt ihmiselle haitallisia aineita eläinravintoketjuun. (Päivitys 7.6.1999)

G8-maat sopuun YK:n päätöslauselman peruslinjoista Bonnissa

G7-maiden ja Venäjän ulkoministerit pääsivät yksimielisyyteen ehdotuksesta Kosovon kriisiä koskevan YK-päätöslauselman peruslinjoiksi maanantaina Bonnissa. (Päivitys 7.6.1999)

Neuvottelut serbijoukkojen vetäytymisestä kariutuivat

Sotilasliitto NATO:n ja Jugoslavian armeijan johdon neuvottelut serbijoukkojen vetäytymisestä Kosovosta kariutuivat varhain maanantaina. NATO aikoo koventaa pommituksiaan Jugoslaviassa neuvottelujen kariutumisen vuoksi, kertoi NATO:n valtuuskunnan johtaja, kenraali Michael Jackson maanantaina. (Päivitys 7.6.1999)

Indonesian vaalit yllättävän rauhalliset

Indonesian ensimmäiset demokraattiset vaalit yli neljäänkymmeneen vuoteen sujuivat maanantaina suhteellisen rauhallisesti. Vaikka maanantai oli julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi, kadut olivat vaalipäivänä hiljaiset pääkaupungissa Jakartassa. (Päivitys 7.6.1999)

Sotilasedustajat jatkoivat keskusteluja

NATO:n ja Jugoslavian sotilasedustajat jatkoivat sunnuntaina keskustelujaan Jugoslavian joukkojen vetäytymisestä. Keskustelut koskevat NATO:n antamia ohjeita vetäytymisen yksityiskohdista, kuten aikataulusta ja reiteistä. NATO:n edustaja kuvasi läpikäytäviä asioita erittäin monimutkaisiksi. (Päivitys 6.6.1999)

Kymmenet puolueet kamppailevat Indonesian vaaleissa

Todellinen demokratiafestivaali. Sen ajattelevat indonesialaiset saavansa kokea, kun he maanantaina äänestävät maan ensimmäisissä vapaissa parlamenttivaaleissa vuoden 1955 jälkeen. (Päivitys 5.6.1999)

Jugoslavian ja NATO:n sotilasedustajat tapasivat

Jugoslavian ja NATO:n sotilasedustajat tapasivat lauantaina Makedonian rajalla. Kenraali Mike Jacksonin johtama NATO:n valtuuskunta antoi tapaamisessa Jugoslavialle ohjeita Kosovossa olevien serbijoukkojen poisvetämisestä. (Päivitys 5.6.1999)


Kashmirissa taistellaan taas

Intia ja Pakistan ovat kiistelleet Kashmirin alueesta siitä lähtien, kun maat itsenäistyivät vuonna 1947. Maat ovat olleet kolmasti sodassa keskenään, ja kaksi näistä sodista on johtunut Kashmirin kiistasta.

Belgian ruokakriisillä vaikutuksia ympäri maailmaa

Belgian ruokakriisi heijastuu jo ympäri maailmaa. Yhdysvallat uhkaa EU-lihan tuontikiellolla ja Hongkongissa EU:n eurooppalaisia lihatuotteita vedetään pois markkinoilta.

Tutkijat pitävät 1900-lukua Venäjän kadotettuna vuosisatana

Talousongelmien ja poliittisen myllerryksen vaivaama Venäjä on vuosituhannen päättyessä suuri kysymysmerkki. Historiasta on vaikea etsiä ennusmerkkejä tulevasta, mutta eräät tutkijat pelkäävät Venäjän ajautuvan yhtä suuriin mullistuksiin kuin vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen. Tuolloin tapahtumat johtivat tuhoisaan sisällissotaan, terroriin ja totalitariaan.

Ahtisaaresta rauhansuunnitelman takuumies

Presidentti Martti Ahtisaari sanoi perjantaina palatessaan Kölnin huippukokouksesta, että hänestä on tullut Jugoslavian rauhansuunnitelman takuumies. Ahtisaari piti hyvin rohkaisevana sitä, että Jugoslavian ja NATO:n sotilasedustajat ovat jo olleet yhteydessä aloittaakseen sopimuksen toimeenpanon.

Avustusjärjestöt varoittavat kaaoksesta - Pakolaiset jo lähtökuopissa

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan liki miljoona etnistä albaania on paennut Kosovosta sen jälkeen kun kriisi 15 kuukautta sitten alkoi. Suurin osa, eli runsaat 728 000, lähti sen jälkeen kun NATO:n ilmaiskut alkoivat 24. maaliskuuta.

Kosovon kriisin humanitaariset kustannukset vielä arvoitus

EU:n humanitaarisen avun toimisto Echo on tukenut Kosovon kriisin keskellä työskenteleviä avustusjärjestöjä jo yli 1,2 miljardilla markalla. Eikä summa ole vielä lähelläkään lopullista, sillä jälleenrakentaminen ja pakolaisten paluumuutto on yhä edessä.

Kosovon rauhansuunnitelma

Jugoslavian torstaina hyväksymä rauhansuunnitelma Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Uutistoimisto Reuters sai haltuunsa serbian kielisen kopion suunnitelmasta torstaina.

Jugoslavian sota on katastrofi myös ympäristölle

Palavat kemiantehtaat, hajalle pommitetut teollisuuslaitokset ja tuhotut öljynjalostamot myrkyttävät Jugoslaviassa pohjavettä ja maaperää ja saastuttavat ilmaa. Satojatuhansia tonneja kemikaaleja, öljyä ja kaasua on joko imeytynyt maahan tai palanut sen jälkeen, kun NATO:n pommitukset alkoivat yli kaksi kuukautta sitten.

Prodi aikoo täystyöllistää komissionsa

EU:n komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi haluaa oikeuden tarvittaessa erottaa komission jäseniä tai muuttaa heidän tehtäviään. Hän selosti suunnitelmaansa torstaina EU:n johtajille Kölnin huippukokouksessa.

Solana astuu EU-virkaansa vuodenvaihteessa

NATO:n pääsihteeri, espanjalainen Javier Solana vaihtaa työpaikkaa vuodenvaihteessa. Hän astuu EU:n luomaan uuteen tehtävään, jonka tarkoitus on selkiyttää unionin ulkopoliittista profiilia ja helpottaa yhteydenpitoa muun maailman kanssa.

EU:n ulkopolitiikka saa hampaita - yhteistä puolustusta ei luoda

EU-maat sopivat torstaina Kölnissä, että unionille luodaan lähivuosina kyky toimia itsenäisesti, ilman NATO:a ja Yhdysvaltoja, rauhanturva-, avustus- ja kriisinhallintatehtävissä. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) painotti, että kysymys ei ole EU:n yhteisen puolustuksen luomisesta, eikä NATO:n korvaamisesta.

Turkin turismiteollisuudelle tältä kesältä miljarditappiot

Turkin hiekkarannoilla on tänä kesänä väljää. Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n iskut ympäri Turkkia ja järjestön päällikön Abdullah Öcalanin maanpetosoikeudenkäynti pelottavat turisteja.

Unkari tyrmää äärioikeiston Vojvodina-vaateet

Unkarin hallitus ja suurimmat parlamenttipuolueet tyrmäävät Unkarin äärioikeiston ehdotuksen, jonka mukaan osa Pohjois-Jugoslaviassa sijaitsevasta Vojvodinan maakunnasta olisi liitettävä Unkariin parhaillaan käynnissä olevan Kosovon rauhanprosessin yhteydessä.

YK aloittaa AIDS-kartoituksen Pohjois-Koreassa

YK aloittaa laajan AIDS-kartoituksen ns. Tumen-alueella, johon kuuluu osa Pohjois-Koreasta. Selvitys kattaa myös Etelä-Korean, Mongolian sekä Koreoiden lähialueita Kiinasta ja Venäjältä.

FIFA:n talous pönkittyy

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n rahavarat ovat rajussa nousussa.
- Kun Ranskan MM-lopputurnauksen tv-tulot 1998 olivat hiukan alle 100 miljoonaa dollaria (500 mmk), ne ovat kahdelta tv-yhtiöltä kymmenkertaiset Japanissa ja Etelä-Koreassa 2002, sanoo FIFA:n pääsihteeri Michel Zen-Ruffinen.

EU:n urheiluministerit haluavat kitkeä dopingin

EU-maiden urheiluministerit sopivat tiukoista dopingin vastaisista toimista kokouksessaan Saksan Paderbornissa. Jäsenmaiden yhteisenä näkemyksenä on se, että dopingia koskeva lainsäädäntö vaatii tehokasta koordinointia.

Balatonin turismi kasvussa, vain unkarilaiset puuttuvat

Albatros-hotelli Balatonin vilkkaimmassa turistikeskuksessa Siofokissa on tyhjä. Osa hotellin ikkunoista on rikki, huoneiden parvekekaiteet ovat ruostuneet, ja pihalla kasvaa pitkä ruoho. Balatonin Kultarannalla olevassa hotellissa ei ole ollut vieraita enää vuosikausiin.

Suomi suojelee Amazonin sademetsiä

Amazonin sademetsien suojelu on elintärkeää luonnon monimuotoisuuden ja koko maapallon ilmaston kannalta. Bolivia, Ecuador, Kolumbia, Peru ja Venezuela ovat sopineet sademetsien kestävän käytön tukemisesta ja laatineet asiasta lukuisia selvityksiä.

Latvia saa uuden presidentin

Latviaa maan itsenäistymisestä lähtien johtanut presidentti Guntis Ulmanis päättää virkakautensa kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Maan parlamentti, seimi, äänestää uudesta presidentistä 17. kesäkuuta.

Helsingin ja Tallinnan yhteinen Euroregio perusteilla

Helsingin ja Tallinnan kaupunkien sekä niihin liittyvien seutuorganisaatioiden kesken on perusteilla Euroregio-alue. Sen tarkoituksena on luoda yhteinen sateenvarjo-organisaatio alueellisten kehitysprojektien suunnitteluun ja toteuttamiseen Suomenlahden molemmin puolin.

Ahtisaari: Pommitukset voivat loppua 1-3 päivässä

Presidentti Martti Ahtisaari uskoo, että NATO:n pommitukset Jugoslaviassa voidaan lopettaa jopa 1-3 päivän sisällä, mikäli syntyy nopeasti päätös serbien joukkojen vetäytymisestä. Samalla Ahtisaari varoitti liiallisesta optimismista, ja totesi, että nyt on saavutettu vasta ensimmäinen askel matkalla kohti rauhaa.

Jugoslavia hyväksyi Kosovon rauhansuunnitelman

Presidentti Martti Ahtisaari sanoi torstaina toivovansa Belgradissa käydyissä keskusteluissa saavutetun tuloksen johtavan hyvin nopeaan yhteydenpitoon sotilaiden välillä, jotta sota-alueilla päästään joukkojen poisvetämiseen ja pommitusten lopettamiseen.

Varovaisia reaktioita lännestä Kosovon rauhansuunnitelmasta

Lännen ensireaktiot NATO:n rauhansuunnitelman hyväksymiseen olivat varovaisia. Valkoinen talo korosti torstaina, että ilmaiskuja jatketaan, kunnes serbijoukot vetäytyvät tarkan aikataulun mukaisesti.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Kysely: Kaksi kolmesta britistä vastustaa yhä euroa. Solana nimitettiin EU:n edustajaksi. Koreat neuvottelukierrokselle kesäkuussa. Viro asettaa reunaehtoja EU-neuvotteluissa. Japani hyväksyy ehkäisypillerit. Yhdysvaltalaisastronomit: Linnunradan keskustassa jättiläismäinen musta aukko. Virolaisministerille maksetaan palkkaa. Nälänhätä uhkaa Vietnamia. Rosvot ryöstivät turistilautan Meksikossa. Tamilisissit surmasivat siviilejä.

Tapahtui näinä päivinä…

Norja kaavailee impotenssivaroitusta tupakka-askeihin. Seksikäs ihmeyrtti kiellettiin Thaimaassa. Sotilaat ja strippari. Lennonjohtaja lounaalla. Piraija Brasilian vastine Viagralle.