KKK:n puheenjohtaja Vainio: Talouden perusteita vahvistettava tiukalla talouspolitiikalla



Keskuskauppakamarin puheenjohtaja Vesa Vainion mukaan Suomella ei ole varaa löysätä talouspoliittista otettaan. Suomi voisi päinvastoin EU:n puheenjohtajamaana, euroalueen puhemiehenä ja ainoana pohjoismaisena euroalueen jäsenenä näyttää esimerkkiä harjoittamalla rakenteita korjaavaa talouspolitiikkaa myös taloudellisesti hyvinä aikoina.


Rovaniemellä KKK:n kevätkokouksessa puhunut Vesa Vainio muistutti, että Suomessa on edelleen julkisen talouden ja koko yhteiskunnan kannalta kestämättömän korkea kymmenen prosentin työttömyysaste. Ansiotulojen ylikireä verotus heikentää merkittävästi Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja valtiontalous on ylivelkaantunut.

- Valtiontalouden tervehdyttämisessä luotetaan liikaa suotuisan talouskasvun korjaavaan vaikutukseen sen sijaan, että sitouduttaisiin uskottavalla tavalla valtion menotalouden modernisointiin.

- Euroalueen julkistalouksia on edelleen vahvistettava, jotta luottamus terveeseen eurooppalaiseen finanssipolitiikkaan säilyisi.

- Keskuskauppakamarin selvityksen mukaan euroalueen julkistalouksien tasapainottamispyrkimyksissä ilmeni herpaantumista viime vuonna heti, kun lähentymiskriteerien tulkinnan kannalta kriittisestä vuodesta 1997 oli kunnialla selvitty, kritisoi Vainio.

Kokonaisveroastetta alennettava

Pääministeri Paavo Lipposen kakkoshallituksen ohjelmaa voidaan Vainion mukaan näkökulmasta riippuen pitää verotuksen osalta sekä onnistuneena että epäonnistuneena.
- Valitettavasti ohjelmaan ei sisällytetty omana tavoitteenaan kokonaisveroasteen alentamista.

Suomen kokonaisveroaste on tällä hetkellä 47 prosenttia, kun se on EU-maissa keskimäärin 43 prosenttia. OECD-maiden keskiarvo on vain 38 prosenttia, joten Vainon mielestä alentamisen tarve on ilmeinen.

- Ohjelmassa on tosin todettu, että työllisyyden parantumisen sivutuotteena on mahdollista päästä nykyistä alempaan kokonaisveroasteeseen.

Sukupolvenvaihdos helpommaksi

Hallitusohjelmassa on myös maininta perheyritysten sukupolvenvaihdosten edistämisestä. Vainio katsoo, että olisi myös huolehdittava siitä, että uudistukset myös toteutetaan.

- Lainmuutokset on valmisteltava kiireellisesti ja saatettava voimaan viimeistään ensi vuoden alusta lukien. Muutoksia kaivataan etenkin yritysvarallisuuden arvostamiseen, sukupolvenvaihdossäännöstön soveltamisalan laajentamiseen ja veron maksuaikaan.

- Yhteisöverokannan lievä korotus oli lopulta pienin mahdollinen paha. Hallituksella oli malttia säilyttää osinkotulojen yhdenkertainen verotus. Paluu osinkojen kahdenkertaiseen verotukseen olisi merkinnyt suurta taka-askelta Suomen kilpailukyvylle.

- Puheet yhtiöveron hyvityksen leikkaamisesta on nyt haudattu vähintään vaalikauden ajaksi, toivottavasti kokonaan, Vainio sanoi.

Tervettä verokilpailua edistettävä

Vainio toivoo, että Suomi olisi EU-puheenjohtajuuskaudellaan aktiivinen myös veroasioissa.

- Etujemme mukaista on ajaa epäterveen verokilpailun rajoittamista EU:n sisällä. Moni jäsenmaa joutuu luopumaan sellaisista kohdennetuista veronhuojennuksista, joita ei ole enää vuosiin ollut käytössä Suomessa.

- Sen sijaan meidän ei ole syytä ajaa hanketta, jossa yrityksille määrättäisiin alin hyväksyttävä verokanta. Verokantoja ei ole mitään syytä harmonisoida ennen kuin veropohjat on saatu yhteneviksi, sanoi Vainio.

IA
4.6.1999

Kuva: MeritaNordbankenin kotisivulta.


TALOUS -SIVULLE