Kokoomusnaiset kaipaavat perhepoliittista ohjelmaa



Kokoomuksen naisten liitto haluaa seuraavan hallituksen sopivan perhepoliittisesta ohjelmasta, joka liitettäisiin osaksi hallitusohjelmaa. Liiton mielestä perhepoliittisten ratkaisujen tulee olla oikeudenmukaisia, vakaita ja pitkäjänteisiä.


Keskiviikkona 80 vuotta täyttäneen naisten liiton puheenjohtaja Pirjo-Riitta Antvuori arvioi, että suurin osa suomalaisista perheistä voi hyvin. Samalla kuitenkin myös pahoinvointi ja neuvottomuus ovat lisääntyneet.

Antvuoren mukaan jokainen avioero rassaa yhteiskuntaa mm. vaikuttamalla vanhempien työpanokseen. Prosessi on raskas lapsille ja vaatii aina yhden lisäasunnon.

Hänen mielestään poliittisella tasolla olisi syytä panostaa avioerojen ennaltaehkäisyyn. Työelämää on kehitettävä myös perheiden lähtökohdista. Veroratkaisujen pitää tukea työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Perheministerin salkku epäilyttää

Useat puolueet ovat nostamassa perhepolitiikkaa keskeiseksi vaaliteemaksi. Ehdotuksia on tehty myös perhepoliittisesta ministerivaliokunnasta ja erityisestä perheministeristä.

Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho ei innostu ministeriajatuksesta. Hänen mielestään perheministerille olisi vaikea keskittää täyttä toimivaltaa omalla sektorillaan, koska oma ministeriö puuttuu.

Perhon arvion mukaan esimerkiksi veroasioita olisi vaikea irrottaa valtiovarainministeriöstä ja siirtää vaikkapa sosiaali- ja terveysministeriön kakkosministerille.

Perho haluaisi lopullisesti haudata ajatusmallin, jonka mukaan miehet hoitavat politiikassa kovat talousasiat ja naiset ns. pehmosektorit, joihin myös sosiaali- ja terveyspolitiikkaa kuuluu.

Hän pitää toimivia peruspalveluja osana Suomen kilpailukykyä.
- Kunnossa oleva valtion talous, peruspalvelut ja sosiaaliturva muodostavat hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarit. Yhä kovenevan kilpailun ja tehokkuuden oloissa on entistäkin tähdellisempää korostaa talouden ja sosiaalipolitiikan keskinäistä yhteyttä, Perho huomauttaa.

Hän rinnastaa terveydenhuollon, päivähoidon, ihmisten perusturvallisuuden ja työssäkäyntimahdollisuuksien takaamisen sellaiseen infrastruktuuriin kuten toimivaan tieverkostoon ja tietoliikenteeseen.

STT-MH
5.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE