Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Pääkirjoitus

Vs. päätoimittaja Ilpo Kiuru


5.2.1999

Peli auki

Kun Kokoomus suurista puolueista viimeisimpänä avasi vaalikampanjansa viime viikonvaihteessa Tampereella, vaalien päävaihtoehdot ovat selvillä.

Ensimmäisenä kampanjansa ehätti julkistamaan keskusta, joka tarjoaa ulkomaalaisen mainostoimiston tutkimana teemana oikeutta onneen. Oppositiolle tyypilliseen tapaan keskusta ilmoittaa olevansa vaihtoehto "holhoavan sosialidemokratian ja kovan oikeistolaisuuden välillä".

Puolueen oman sloganin mukaan keskustalaisuus on "vastuuta ilman holhousta, vapautta ilman itsekkyyttä ja avarakatseista demokratiaa mustavalkoisen joko-tai -ajattelun sijaan". Puolueen mielestä nykyiset keinot eivät riitä poistamaan suurtyöttömyyttä ja kansalaisten eriarvoistumista, vaan "tarvitaan rohkea muutos paremman Suomen puolesta".

SDP pitää maalisvaaleja linjavaaleina. Puolueen mukaan nyt ratkaistaan, saako nykyinen "sosialidemokraattien johdolla tapahtuva talouden ja yhteiskunnan tervehdyttämisohjelma jatkoa".

SDP pitää tärkeimpänä asiana työttömyyden vakaata alenemista ja "suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteiden turvaamista". Tätä linjaa puolue haluaa jatkaa myös ensi vaalikaudella.

Kokoomus ei neljä vuotta sitten antanut perinteisiä vaalilupauksia. Lähes ainoiksi tavoitteikseen puolue kirjasi valtiontalouden tervehdyttämisen sekä työllistämisen ja työllistymisen kohentamisen, ansiotulojen verotuksen asteittaisen alentamisen sekä koulutuksen uudistamisen.

Nytkään Kokoomus ei lupaile liikoja, vaan lupaa jatkaa valtiontalouden tervehdyttämistä, verotuksen alentamista sekä työelämän ja kannustavan hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä. Tämä ylisuurten lupausten välttäminen on Kokoomukselta tietoinen valinta.

Kun vaihtoehdot on asetettu esille, kansalaiset ovat niitä tutkineet ja tammikuiset arviot äänestäjien mielialoista ovat myös selvillä.

Taloustutkimuksen tuoreessa mittauksessa SDP:n kannatuslukemat ovat lähes viisi prosenttiyksikköä viime eduskuntavaalien alapuolella, keskusta on viime vaalien tasalla ja Kokoomus yli viisi ja puoli prosenttiyksikköä edellisen eduskuntavaalikannatuksensa yläpuolella.

Toisaalla tässä julkaisussa nyt ensimmäistä kertaa julkaistavien, puolueiden kannatustrendejä kuvaavien käyrien mukaan keskustan kannatus on viime keväästä lähtien ollut aidosti laskeva. Jos tämä kannatuskehitys jatkuu, tapahtuu se poliittisessa historiassamme ainutlaatuinen tapahtuma, että suurin oppositiopuolue onnistuu häviämään vaalit.

Mutta. Todelliset teemat ja varsinainen kampanjointi antavat odottaa itseään. Sitä paitsi, mielipidemittauksia tulee ja menee. Vaaleihin on aikaa vielä yli 40 vuorokautta. Se on nykyaikaisessa mediayhteiskunnassa turvallisen - tai tuskallisen - pitkä aika, riippuen mistä asemasta asiaa tarkastelee.

ILPO KIURU