TUKES: Kuluttajalla ei syytä pelkoon, valppaus silti hyvästä



Kuluttajilla ei ole syytä erityiseen huoleen ja pelkoon, mutta valppaana sähkölaitteiden turvallisuuden suhteen kannattaa silti olla. Näin kiteyttää johtaja Veli-Pekka Nurmi Turvatekniikan keskus TUKES:ista viime vuoden valvonnan tulokset.


Valtaosa sähkölaitteista on käyttäjilleen täysin turvallisia, mutta jatkuvasti löytyy myös tuotteita, jotka ovat kuluttajalle suorastaan hengenvaaraksi.

Markkinoilta löytyi viime vuonna TUKES:in tarkastuksissa sähköiskuvaaran aiheuttavia valaisimia, jatkojohtoja, PC-laitteita ja orkesterikäyttöön tarkoitettu ekvalisaattori eli taajuuskorjain.

Nurmi pitää juuri ekvalisaattoria malliesimerkkinä. Siitä löytyi miltei 20 erilaista puutetta ja laite olisi ollut käyttäjälleen hengenvaarallinen. Kuitenkin vempain näytti päälle päin "oikein hyvännäköiseltä".

Nurmen mieleen on jäänyt myös palovaaran aiheuttava lämmitin. Laitteen rakenne oli sellainen, että siitä hyvin helposti olisi tullut suorastaan liekinheitin.

Merkinnät kunnollisiksi

Vaikka sähkölaitteesta ei päälle päin sen turvallisuus tai turvattomuus näykään, on asioita, jotka antavat tästäkin puolesta ostajalle osviittaa.

Nurmi neuvoo kiinnittämään huomiota tuotteen merkintöihin. Niistä pitää löytyä jännite- ja tehomerkinnät tai vaihtoehtoisesti teholle virtamerkintä. Samoin tärkeä on mallimerkintä ja valmistajatieto.

- Tuotteen täytyy olla jonkun valmistama. Jos siinä on vain teksti tyyliin "Hyvä silitysrauta", niin kyllä sellaiset tuotteet mielellään kannattaa jättää kauppaan, Nurmi huomauttaa.

Ostajan on syytä vaatia, että laitteessa on myös kunnollinen, selkeä käyttöohje kielellä, jota hän ymmärtää. Tuotteen yleisilme saattaa paljastaa tuotteessa piileviä puutteita. Viimeistelyltään huolimattoman näköinen vehje kannattaa Nurmen mukaan jättää kaupan hyllylle.

Hinta sen sijaan ei välttämättä kerro tuotteen turvallisuudesta. Halpakin vehje voi olla turvallisempi kuin suhteellisen kallis vastaava. Aivan hintahaitarin ääripäissä liikuttaessa hinta tosin voi olla paljonpuhuva.

- Huippukalliit tuotteet on yleensä tehty myös turvallisuusmielessä hyvin. Toisaalta jos tuote on reilusti muita vastaavia halvempi, silloin voi herätä kysymys, voiko tällä hintaa tehdä kunnollista tuotetta, Nurmi sanoo.

Ostajat vaatimaan turvallisuutta

Ennakkotestausmerkinnät antavat kuluttajalle lisätietoa laitteen turvallisuudesta, mutta markkinoilla on myös runsaasti hyviä, turvallisia laitteita, joita ei ole ennakkotestautettu missään.

Vastoin monien luuloa CE-merkki ei sähkölaitteissa merkitse minkäänlaista ulkopuolisten tahojen tekemää testausta. Sähkölaitteeseen merkitty CE-tunnus on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset.

Nurmen mukaan CE-merkittyjen sähkölaitteiden joukossa tosin on vaarallisia vähemmän kuin CE-merkkiä vailla olevissa tuotteissa.

Nurmi kehottaa kuluttajia kysymään tuotteen turvallisuudesta myös myyjiltä. Vaikka myyjät eivät aina tuntuisikaan olevan ajantasalla turvallisuusasioiden suhteen, heidän kanssaan on syytä puhua turvallisuusasioista.

- On selvä juttu, että kaupan on kuunneltava asiakkaita. Jos asiakkaat arvostavat turvallisuutta ja vaativat sitä, se pakottaa kauppiaat tarjoamaan sitä. Toisaalta niin kauan kun kuluttajat ostavat mitä tahansa, niin kauan myös mitä tahansa myydään.

STT-MH
5.2.1999


AJASSA -SIVULLE