Jeltsinin perhettä salakuunneltiin



Venäjän presidentin Boris Jeltsinin perhe on joutunut laittoman puhelinkuuntelun kohteeksi. Venäjän valtakunnansyyttäjän toimiston tutkimusosaston johtaja vahvisti asian tiistaina tehtyjen tarkastusten jälkeen. Tarkastukset kohdistuivat siperialaisen öljy-yhtiön Sibneftin Moskovan-konttoriin ja pariinkymmeneen muuhun osoitteeseen.


Kiistelty, mutta tähän saakka äärimmäisen vaikutusvaltainen talousmies Boris Berezovski näyttää siten tulevan vedetyksi mukaan jättiskandaaliin, joka on jo johtanut Venäjän valtakunnansyyttäjän eroon.

Puhdistus Aeroflotissa

Keskiviikkona kerrottiin myös, että lentoyhtiö Aeroflotia johtava Jeltsinin vävy Valeri Okulov oli päivällä pannut toimeen puhdistuksen yhtiön johdossa. Hän erotti kaikki johtajat, joilla oli jonkinlainen yhteys Berezovskin talousimperiumiin, mm. Aeroflotin talous- ja kuljetusjohtajat.

Berezovski kuuluu Venäjän rikkaimpiin miehiin ja hänellä on sormensa mukana lähes kaikilla kaupan ja teollisuuden aloilla. Häntä pidetään Jeltsinin perheen ystävänä.

Jeltsinin tukija

Juuri Berezovski sai ns. oligarkit eli talouselämän huiput Jeltsinin uudelleenvalinnan taakse vuoden 1996 vaaleissa. Viime vuonna hänet valittiin eräiden entisten neuvostotasavaltojen yhteisjärjestön IVY:n toimeenpanevaksi sihteeriksi.

Tiistain ratsiat eivät kohdistuneet ensisijaisesti Sibneftiin, vaan sitä lähellä olevaan vartiointiyritykseen Atolliin, jonka huhutaan salakuunnelleen Jeltsinin perhettä. Sekä Sibneft että Atoll kuuluvat Berezovskin valtapiiriin.

- Tarkastus antoi myönteisen tuloksen, sanoi syyttäjäviraston tutkimusosaston päällikkö Vladimir Kazakov uutistoimisto Itar-Tassille. Hän suostui paljastamaan, että tutkijat etsivät etupäässä salakuuntelulaitteita ja "laukkuja, joissa oli laittomasti nauhoitettuja puhelinkeskusteluja".

Erillisessä haastattelussa apulaisvaltakunnansyyttäjä Mihail Katyshev sanoi, että skandaali koskee epäilemättä yhteiskunnan "suuria miehiä".

Salakuuntelujutun paljasti sanomalehti Moskovski Komsomolets. Lehti mainitsi kaksi viikkoa sitten sekä Berezovskin että Atoll-yhtiön ja syytti valtakunnansyyttäjä Juri Skuratovia siitä, ettei hän puuttunut asiaan, vaikka hän tiesi siitä.

Skuratov joutui maanantaina sairaalaan sydänvaivojen vuoksi lähetettyään eronpyyntönsä Jeltsinille. Sairasteleva presidentti ilmestyi seuraavana päivänä yllättäen työpaikalleen Kremliin ja myönsi eron.

"Terveyssyistä"

Skuratov perusteli eronpyyntöään terveyssyillä, mutta Venäjän tiedotusvälineet torjuivat keskiviikkona selityksen yksimielisesti. Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov kuului niihin, jotka yhdistivät Skuratovin yllättävän eron salakuunteluun.

Berezovski ei keskiviikkoiltaan mennessä kommentoinut skandaalia. Hän on kuitenkin aiemmin sanonut luopuneensa IVY:n sihteerinä kaikesta vaikutusvallastaan Sibneftissä ja siihen liittyvissä yhtiöissä.

STT - JHL
5.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE