Worldwatch: Uusien mahdollisuuksien oivaltaminen antaa toivoa maapallolle



Rohkaisevaa maapallon kestokyvyn kannalta on, että teollisuus on toden teolla ryhtynyt kehittämään teknologiaa, joka käyttää mahdollisimman vähän luonnonvaroja. Noin arvioi Worldwatch-instituutin varajohtaja Christopher Flavin maailman tilaa siirryttäessä uudelle vuosituhannelle.


- Yritykset ovat ymmärtäneet tulevaisuuden mahdollisuudet ja ryhtyneet kilpailemaan uudenlaisen teknologian kehittämisessä, Flavin sanoi tiistaina Helsingissä Worldwatch-instituutin uusimman vuosiraportin julkistamistilaisuudessa. Ne yritykset, jotka ymmärtävät muutoksen tarpeen, tulevat kannattaviksi.

Maailman tila 1999 -raportti selvittää, millaisiin asetelmiin maapallon luonnonjärjestelmät ja maailmantalous ovat kietoutuneet.

Worldwatch-instituutin raportissa sanotaan vuosisadan tilinpäätöksen olevan selvä: länsimaissa syntynyt ja kaikkialle maailmaan levinnyt talousmalli on murentamassa omat perustuksensa. Raportissa tarjotaan ratkaisuja moniin keskeisiin kysymyksiin, kuten esimerkiksi siihen, kuinka ympäristön kannalta kestävä talous voidaan toteuttaa ja miten maapallon väestö voidaan ravita.

Energiajärjestelmä uusiutuu

Kestävä talousjärjestelmä perustuu uusiutuviin energialähteisiin ja kierrätykseen. Kestävä talous saa energiansa auringosta, ja keskeisiä kulkuvälineitä ovat polkupyörä ja juna. Energiaa, vettä, maata ja raaka-aineita käytetään paljon nykyistä tehokkaammin. Kestävän maailmantalouden rakentaminen vaatii valtioiden yhteistyötä ja ympäristösopimusten lupausten toteuttamista.

Flavin itse on energia-asiantuntija. Hän kirjoittaa raportissa uusiutuvasta energiajärjestelmästä ja arvioi, että maailmanlaajuinen energiamurros on ehkä jo alkanut. Uuden energiajärjestelmän pääpiirteet ovat jo hahmottumassa, ja osaksi se on eräiden vallankumouksellisten uusien tekniikoiden ja menetelmien ansioita. Flavin odottaa tehokasta ja hajautettua energiataloutta, joka hyödyntää monenlaista kehittynyttä elektroniikkaa.

Uusi energiajärjestelmä tukeutuu Flavinin mukaan ensisijaisesti niihin energialähteisiin, joita maapallolla on kaikista yltäkylläisimmin: aurinkoon, tuuleen ja muihin uusiutuviin energialähteisiin. Flavin arvioi, että ensi vuosisadan tärkein polttoaine saattaa olla vety, joka on maailmankaikkeuden kevein ja yleisin alkuaine.

Ydinvoima ei Flavinin mielestä ole tulevaisuuden energianlähde. Hän totesi raportin julkistamistilaisuudessa, ettei ydinvoima kuulu taloudellisimpiin energianlähteisiin ja että siihen liittyy ydinjäteongelma. Flavin osallistuu Suomen-vierailunsa aikana eduskunnassa järjestettävään Tulevaisuuden energia -seminaariin.

Uudet tekniikat uudistavat auringon käyttämistä energialähteenä. Aurinkokennojen teho ja materiaalit ovat parantuneet, joten kustannukset ovat alentuneet 80 prosenttia parissakymmenessä vuodessa. Aurinkokenno on puolijohde, joka muuntaa auringonsäteilyn suoraan sähkövirraksi. Aurinkokennojen tuotanto on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Japanissa esimerkiksi pyritään saamaan sähköä tuottavat aurinkokatot uusien lähiötalojen vakiovarusteeksi.

Jos ympäristöä vahingoittavalle toiminnalle asetetaan hinta, markkinat voidaan valjastaa edistämään muutosta, sanotaan raportissa. Aurinkoenergian taloudellinen kilpailukyky saataisiin siten verotuspolitiikalla paremmaksi.

Saksan uuden hallituksen ympäristöverouudistusta raportissa kiitetään: Saksassa palkkatulojen verotusta leikataan 2,4 prosenttia ja energiaverotusta korotetaan saman verran.

Tuulivoimaa on viime vuosina rakennettu erityisesti Saksan pohjoisosiin. Flavin sanoo, että tuulivoimalaitteiden tuotanto on yksi Euroopan nopeimmin kasvavia aloja. Se työllistää tuhansia ihmisiä.

Siirtyminen hajautettuun energiajärjestelmään saattaa Flavinin mukaan ajan myötä tasoittaa tuloeroja ja siirtää päätösvaltaa alue- tai paikallistasolle. Tanskassa tuulivoimalaitteet rakennetaan paikallisissa yrityksissä paikallispankkien rahoituksella. Maanviljelijät omistavat laitteet, ja he myös huolehtivat asennuksesta. Tanskalainen malli on kasvattanut yhdyskuntien tuloja ja luonut niihin työpaikkoja.

Polttokennot tulevat

Polttokennojen kehittämiseen on sijoitettu miljardeja dollareita, kun yritykset suunnittelevat korvaavansa polttokennoilla kivihiilivoimalat ja polttomoottorit. Polttokennossa vety ja happi yhdistyvät toisiinsa sähkökemiallisessa reaktiossa, jolloin syntyy vettä ja sähköä. Niin vältetään palamiseen liittyvä energiantuhlaus.

Nykyiset polttokennot ovat kaksi kertaa tehokkaampia kuin perinteiset moottorit, sanotaan raportissa. Polttokennoissa ei ole liikkuvia osia, niitä ei tarvitse juuri huoltaa, ne ovat lähes äänettömiä ja tuottavat päästöinä vain vesihöyryä.

Ensimmäiset polttokennot toimivat maakaasulla, joka erotetaan vedyksi ja hiilidioksidiksi. Tulevaisuudessa voidaan raportin mukaan käyttää puhdasta vetyä, ja tutkijat testaavat erilaisia katalyyttejä, jotka auringon valaisemassa vedessä voivat tuottaa edullista vetyä.

Maailman suurimpiin yrityksiin lukeutuva Ford suunnittelee parantavansa yhtiön taloudellista tulosta korvaamalla polttomoottorin polttokennolla. Flavin muistuttaa, että massatuotannon avulla Fordin T-mallin hintaa pystyttiin alentamaan 65 prosenttia vuosina 1909-23. Hän jatkaa, että myös uusien, vakio-osista koottavien energialaitteiden hintojen odotetaan putoavan jyrkästi markkinoiden laajentuessa.

Maailman tila 1999 -raportissa tarkastellaan 245 sivulla myös metsiä, meriä, kasveja, kaupunkien tulevaisuutta, väkivaltaa ja turvallisuutta sekä kestävän yhteiskunnan rakentajien, valistuneiden kansalaisten, valtaa.

STT-MH
5.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE