Professori Esko Antolan arvio laimeasta EU-keskustelusta:

Hallituksen Eurooppa-politiikka vei aseet oppositiolta



EU:n institutionaalinen uudistus, yhteinen puolustuspolitiikka, EU:n laajeneminen ja yhteinen talouspolitiikka ovat Suomen Eurooppa-politiikan suurimmat haasteet tulevalla vaalikaudella, listaa professori Esko Antola Turun yliopistosta. Teemat pysyvät kuitenkin poissa vaalikeskusteluista, kiitos hallituksen, jonka hyvä Eurooppa-politiikka on pitänyt opposition hampaattomana.


Institutionaalinen uudistus ei tällä kertaa ole vain institutionaalinen, tähdentää Turun yliopiston Jean Monnet -yksikön professori Esko Antola. Kyseessä on syvällinen unionin toimintafilosofinen uudistus. Siinä vastataan muun muassa kysymyksiin liittovaltiokehityksestä ja pienten ja suurten jäsenmaiden suhteesta.

Riippumatta institutionaalisen uudistuksen aikataulusta yhteinen puolustuspolitiikka ja ulkopolitiikan tiivistäminen elää omaa elämäänsä. Nämä kaksi ovat edellytyksenä myös unionin laajenemiselle.

Neljäntenä kysymyksenä Antolan listalla on yhteinen talouspolitiikka. Hän ei usko, että euron olosuhteissa voitaisiin elää kovin pitkään niin, että yhteinen talouspolitiikka on pelkän koordinaatiovelvoitteen varassa. Yhteistä talouspolitiikkaa muotoiltaessa ensivaiheessa törmätäänkin jo verotuksen harmonisointiin ja työllisyyspolitiikkaan.

- Sitten on vielä käytännön kysymykset, kuten seuraavan komission kokoonpano ja Suomen tavoitteet siinä sekä myös Amsterdamin sopimuksen toimeenpano.

EU ei yllä vaaliteemaksi

- Hämmästyttävintä on tietenkin, että näistä asioista ei vaaleissa ole puhuttu mitään, kummastelee Antola.

Mutta miksi puhetta ei sitten ole syntynyt? Antola ymmärtää, ettei esimerkiksi liittovaltiokehitystä ja institutionaalista uudistusta halua kukaan ottaa esille ennen vaaleja. Jo keskustelunaiheet ovat vaikeita.

- Luulen, että suurin syy on, että meillä vallitsee konsensus Eurooppa-politiikasta. Tämä hallitus on hoitanut Eurooppa-politiikan erinomaisesti, eikä ole mitään kysymystä, millä Keskusta voisi käydä hallituksen kimppuun.

Antola huomauttaa, että esimerkiksi Lipposen, Ahon ja Niinistön yhteisesiintymisessä A-Studiossa ei ollut minkäänlaisia eroja Euroopa-politiikassa. Kritiikkiä esittävät vain toinen kommunistipuolue ja Ilkka Hakalehdon porukka. Leimallista on, että esimerkiksi Keskustan vaalikamppailussa Eurooppa-politiikalla ei ole mitään sijaa.

- Toinen tekijä on se, että meillä taitaa olla samanlainen tilanne kuin ennen ETY-kokousta 1975: valtava kansallinen yksimielisyys puheenjohtajakauden takia.

Antola epäilee, että puheenjohtajuudelle pannaan liikaakin painoa. Kun vanhoille jäsenmaille puheenjohtajuudet tulevat ja menevät, niin meillä siihen ladataan valtavia odotuksia ja kansallisia ponnistuksia. Hän ei kuitenkaan moiti panostuksia liikaa, vaan toteaa naurahtaen, ettei esimerkiksi yhdeksänsadan virkamiehen kouluttamisesta haittaakaan ole.

Eurovaaleihin ei mennä tosissaan

Antola ei usko siihen, että varsinainen EU-keskustelu jätettäisiin tarkoituksella vasta kesäkuun europarlamenttivaaleihin.
- Ei kukaan ota eurovaaleja kovin tosissaan. Sen näkee ehdokasasettelustakin.

Kansanedustajista taas lähinnä vain suuren valiokunnan jäsenet ovat perillä EU-asioista, pohtii Antola. Tässä mielessä eduskunnassa on kahden kerroksen väkeä. Toisaalta EU-asiat eivät hänen mukaansa välttämättä kiinnostakaan kansalaisia.

Antola muistuttaa kuinka jo kahdeksan vuotta sitten Eurooppa-asioihin profiloituneista kansanedustajista moni putosi vaaleissa.
- Rankaiseeko äänestäjä siitä, että joku onkin keskittynyt ja perehtynyt EU-asioihin eikä siltarumpuihin?

Toisaalta Antola pohtii, että Euroopan unioni on olemassaolonsa alusta saakka ollut enemmän poliittisen eliitin hanke.
- Jos Ranskassa ja Saksassa olisi aikanaan järjestetty kansanäänestys siitä perustetaanko Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, niin ei varmasti olisi perustettu.

PETE PAKARINEN
5.3.1999


POLITIIKKA -SIVULLE